Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.09.20. 18:00
Másfél ezren futottak a Keszthelyi Kilométereken
Mintegy másfél ezren húztak futócipőt, hogy teljesítsék a 14. Intersport Keszthelyi Kilométerek (KKM) távjait.

Új pálya a parton

A futófesztivál a Balaton-partra költözött, itt jelölték ki a pályát a szervezők azoknak, akik a 2,5 kilométertől a maratoniig, illetve a napot záró Zalai Hírlap-gyermekfutamokig teljesíteni akarták a kihívást.

– A járvány miatt másfél éve készülünk erre a versenyre – mondta Bedő Beáta főszervező. – Most egy napba próbáljuk belesűríteni mindazt, ami korábban két napon történt. Kényszerűségből „ragadtunk” a Balaton-parton, de amikor megépítettük a pályát, nagyon megszerettük.

Előzetesen 850-en neveztek a felnőttek mezőnyében, a helyszínen pedig további több százan regisztráltak, beleértve a Zalai Hírlap-gyermekfutamokat is.

Sokan más, akár távolabbi megyékből, kifejezetten a KKM miatt érkeztek Keszthelyre.

– A Covid miatt a futók még nem tértek vissza a versenyekre, országos tendencia, hogy körülbelül félházasak az ilyen események. Ez igaz nálunk is, hiszen legutóbb 2700 felnőtt és 800 gyermek indult, de most annak örülünk, hogy egyáltalán megrendezhettük a Keszthelyi Kilométereket.

Futók a pályán – Balaton-parti kulisszák között
Fotó: Pezzetta Umberto

Pohármentes verseny

Újdonság volt, hogy a frissítő állomásokon nem műanyag poharat, hanem saját kulacsot használtak a versenyzők, így körülbelül 30 ezer darab hulladéktól kímélték meg a világot. Ennek a kezdeményezésnek az alapítói közé tartozik a keszthelyi futófesztivál, amelyen most próbálták ki először ezt a rendszert.

Az 5 kilométeres futamot a szombathelyi Biácsi Milán, a BEAC atlétája nyerte, 17:39- es, kiváló eredménnyel ért célba. A futam után elárulta:

remek futóidő volt, és élvezte a versenyt.

– A pálya kicsit nehéznek bizonyult, sok kanyarral, ezért a második köröm nem lett olyan gyors, de alapvetően nagyon élveztem – értékelt a versenyző, aki szerint az útvonal szép és futható volt.

Minden korosztály élvezte

A 17 éves Biácsi Milán főként 1500 és 3000 méteren indul a különféle megmérettetéseken, serdülőként fedett pályás országos bajnoki ezüst és bronzéremmel is büszkélkedhet, idővel pedig szeretne az utcai maratonok felé orientálódni – mondta el néhány perccel a célba érkezés után. A 21 esztendős Orbán Virágnak viszont a KKM 2,5 kilométere a búcsúversenye volt, mivel egészségügyi okokból kénytelen kerékpárra váltani.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Nagyon jól éreztem magam, tetszett a hangulat, szerintem sokkal jobb volt itt futni a Balaton-parton, mint korábban a városban – összegzett a nagyrákosi sportoló.

De a távokat nem csak fiatalok teljesítették: szép számban akadtak a mezőnyben anyák és apák, sőt, nagymamák és nagypapák is.

A Zenepavilon előtti területen – ahol a versenyközpontot, illetve a befutót is felállították – kiállítók színesítették a nap programját, köztük az Egészséggel az Életmódért Alapítvány, amelyet a Hetednapi Adventista Egyház hozott létre.
Frend László lelkész kiemelte: a keresztény életben is figyelni kell erre, ezért a bemutató járművükben és standjukon az egészség nyolc alapelvével igyekeztek megismertetni a látogatókat, így például a mozgás, a tudatos táplálkozás, a pihenés vagy a víz és a napfény jótékony hatásaival.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva