Mihály Szilvia | 2021.01.29. 12:00
Még Sissi is a keszthelyi Festeticsekkel bálozott
Mindenfelé igazgyöngy, gyémánt, brilliant, selyem és bársony, a keszthelyi Festetics család pesti palotája a korabeli arisztokrácia egyik kedvenc báli helyszíne volt. Ismerd meg a történelemkönyvek szereplőinek a szórakoztatóbb oldalát!

A keszthelyi arisztokrata pesti palotája

– Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája a nélkül, hogy Pesten is ne legyen – vallotta Festetics II. György, aki a magyar arisztokraták közül elsőként építtetett palotát Pesten.
A Nemzeti Múzeum szomszédságában álló egyemeletes Festetics-palota a híres Mágnásnegyed első épülete volt, amelyet Ybl Miklós tervei alapján készítettek 1862–1865 között.

Forrás: Fortepan

 

– Festetics II. György Festetics László gróf és Josephine Hohenzollern-Hechingen hercegnő egyik fiaként Bécsben született 1815-ben. Rövid katonai karrier után az édesapjuktól rámaradt birtokok igazgatása és az adósságok rendezése volt György fő feladata. Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület egyik vezetőjeként a szabadságharc utáni időszakban az önkényuralmi rendszer megszüntetéséért és a magyar alkotmányosság helyreállításáért fáradozott. A kiegyezéshez vezető folyamatban is részt vett, 1867 és 1871 között az Andrássy Gyula vezette kormányban a király személye körüli miniszteri posztot töltötte be.
A protokolláris szerepéhez a pesti palotája remek helyszínt adott – tudtuk meg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történészétől, Iski Szilviától.

Tudj meg mindent a bájos édesanyáról!

 

Festetics II. György palotája a főváros igazi ékessége lett. A gróf miniszteri szerepvállalása idején és az után is a palota számtalan bálnak adott otthont, olyan magyar arisztokrata családok fordultak meg náluk, akikről a történelemkönyvekben olvashatunk. A korabeli nagy telek miatt az arisztokrácia Pesten időzik és bálozik, sokkal egyszerűbb néhány kilométert megtenniük egymás palotájába, mint szánnal száz kilométereket utazni a vidéki kastélyokba, kúriákba.

Forrás: Fortepan

Sissi fehér ruhában mulatott

A Balatonhoz nem sikerült elcsábítani a bájos Sissit, de a királyné Pesten többször találkozott a keszthelyi Festetics családdal.

Kattints ide, és tudd meg, hogy emlékeznek a királynéra a Balatonnál!

– A XIX. század második felében a fővárosi napilapok gyakran hírt adtak arról, hogy milyen impozáns vendégsereg fordult meg a farsangi báli szezonban a keszthelyi Festeticsek pesti palotájában.
1869-ben a bécsi uralkodócsalád számos tagja vett részt a Festetics II. György és felesége, Erdődy Eugénia által szervezett bálokon. Január végén gyermekbált rendeztek a palotában, amelyen megjelent a 11 éves Rudolf trónörökös és testvére, a 13 éves Gizella főhercegnő is. A testvérpár jól érezte magát, és sokáig mulattak.

Gizella főhercegnő
Forrás: Helikon Kastélymúzeum

 

Szüleik, Ferenc József magyar király és osztrák császár, valamint Erzsébet királyné február 6-án tették tiszteletüket. A magas rangú vendégeket a legnagyobb hódolattal fogadták. Sissi fehér atlasz ruhát és gyémántos diadémot viselt. A királyi pár a mulatságról éjfélkor távozott.
Olvastál már a korabeli a bécsi farsangi bálokról?

Mindenfelé igaz gyöngy, gyémánt brilliant, selyem és bársony

Az alábbi, 1875-ös Fővárosi Lapok tudósításból nemcsak a palota leírását, hanem a résztvevőket és báli ruhájukat is megismerhetjük.
A gróf Festetics György bálja. (Szombaton.) (E. B.)
Az idei farsangon az udvari bálon kivűl nem volt fényesebb mulatság, mint a gróf Festetics György szombat-esti bálja.
Az egész arisztokrácia hivatalos volt rá és majdnem kivétel nélkül meg is jelent, a képzelhető legnagyobb díszben, pompában. Esteli kilenc óra tájban már kocsi kocsit ért a múzeum mögötti palota előtt, melynek széles lépcsőzetén a család szineit viselő szolgák hosszú sora állt.
A tropikus virágokkal díszített lépcsőházból egy törökösen ékített előterembe jutottak a vendégek és csak azon át a fényben úszó táncterembe. E terem szépmivű ékitésekkel fehérre fényezett falai ragyogtak az öt óriás függő csillár és a számtalan fali csillár lángözönében, melyet a vörös damasz kerevetek fölött álló nyolc nagy tűkör szemkápráztatólag vert vissza.

A főülés előtt süppedő török szőnyeg takarta a virágmozaikos padlót s azon egy magas körülés díszelgett, középütt gyönyörű déli virágokkal.
A ház nyájas és szeretetreméltó asszonya, valódi csipkékkel bevont, királyvörös tablier-vel ékített uszályos fehér selyemruhában, az előterem küszöbén fogadta sűrűn érkező vendégeit, kik egyelőre a palota déli részén levő sárga és kék szalonokba széledtek el.
Tizedfél órakor zenditette rá Berkes Lajos az első csárdást és a fiatalság »koszorúsdi« táncba kerekedett.

A leányok egyszerű öltözékében uralkodó szin a tiszta fehér volt. Gr. Almássy Erzsiké, gr. Esterházy Maritta, Justh Márta, gr. Bethlen Margit, herceg Odescalclii Paulin, gr. Keglevich Rózsa, gr. Pálffy Fáni, gr. Kinszky Irén, Majláth Sarolta és a házi ur bájos leánykája: Georgine grófkisasszony mind fehér ruhát viseltek ; gr. Kimen Alice, Angelika és Margaritta zöldet, Blumer kisasszony virágokkal ékített feketét, b. Fiáth Jozéfa világoskékkel ékített feketét, gróf Schaafgotschee Marie és Fáy Adrienne hamvas lilaszint, gr. Pejacsevich Tinka világos rózsaszint, Esterházy grófkisasszony, gróf Zichy Sarolta és Margit rózsaszínűeket.

A mily egyszerű volt a leányok öltözéke, oly fényes az asszonyoké.
Mindenfelé igaz gyöngy, gyémánt brilliant, selyem és bársony.
Gróf Esterházy Imréné gyönyörű kék bársony ruhában jelent meg, világos kék selyem diszszel és fehér jaiet gyöngyös derékkal; gr, Cziráky Antalné szül. gr.Esterházy Alice világos rózsaszínben, gagáth-gyöngyös tablier-vel; ott voltak még: gr. Károlyi Tiborné (virágokkal díszített zöld atlaszban,) gr. Bánffy Györgyné (világos rózsaszín azáleákkal díszített zöld tűll ruhában,) gr. Zichy Jenőné (sorbusokkal díszített fehér selyemben,) gr. Zichy Pálné Kornis Anna (gyönyörű uszályos lilaszin atlaszban, s a derékról aláfutó királyvörös moire tablier-je színezett arabeszk hímzésekkel volt szegélyezve;) gr. WenckheimFrigyesné Wenckheim Krisztina (világos kék tüli ruhában, melyre a derékról sötétkék és sárga szalagok futottak alá, a szalagok végén és hajában peognia-csokrok,) gróf Károlyi Yiktorné (bordeaux-vörös selyemben nagy zöld szegélyű sötét barna coleus levelekkel díszítve, fején ugyanilyen levelekből korona s közte gyönyörű solitaireok,) báró Sennyey Pálné (fekete tárlatán alapú ruhában, elől függélyesen, oldalt lejtősen rakott sötétkék bársony s közbe-közbe világos kék atlasz fodrokkal,) Jankovich Béláné (hímzett világos sárga selyemben,) Blaskovich Miklósné (világos rózsaszín selyemmel díszített sötét meggyszin bársonyban,) b. Vecseráné (világos sárga ruhában rózsa-guirlandos tablier-vel és narancs-sárga tunikával,) gróf Bánffy Béláné szül. Wesselényi Róza (fekete tűll ruhában fehér rózsákkal,) gr. Szapáry Gyuláné (gyászban,) gr. Batthyányi Kázmérné, gr. Pallavicini Edéné, (narancsvirágokkal díszített fehér selyemben,) Pallavicini Hypolitné (világos kékben,) gr. Bethlen Yilma, a Klotild főhercegasszony udvarhölgye, (fehérrel díszített feketében,) Blumer Miklósné (sárga selyemben, melyekre virágokkal hímzett kék tunika borúit,) gr. Pálffyné-Károlyi Geraldine, gr. Kornis Miklósné (rózsaszín hortenziákkal díszített világos kék selyemben,) Fehérváry Biedermann bárónő (virágokkal ékített világos rózsaszín selyemben,) gróf Esterházy Er nőné, gr. Berényiné, Pejácsevich Prandau Alvin grófnő (csipkékkel ékitett fehér selyemben,) gr. Keglevich Gyuláné Orczy Georgine, Fáy Alajosné Splényi bárónő, Majláth Györgyné, gr. Hunyady Győry Felicitas, hg Odescalchi Gyuláné, (meggyszin selyem ruhában ugyanolyan színű gazdag bársony diszszel,) gr. Teleki Sándorné (brüsszeli csipkékkel diszitett fehér selyemben,) gr. Khuen Alajosné, Esterházy-Orczy grófné, Bittó Istvánné, gróf Almássy Kálinánné sat.
A férfi kitűnőségek közt voltak a miniszterek közül: Bittó kormányelnök és gr. Szapáry Gyula, továbbá gr. Károlyi György, b. Vay Miklós koronaőr, Majláth György, gr. Beaumont francia, b. Waecker Götter német, Blumer Miklós orosz és Kauser István amerikai főkonzulok.
A tánc éjfél után egy óráig tartott. Akkor kezdődött a vacsora, mely után két és három óra közt oszolt szét az előkelő társaság.” (Forrás: Arcanum)

A Budai Palotában mulat a Festetics család

Az időpont: 1885 januárja, a helyszín: a budai királyi palota bálterme.
1883-ban Festetics II. Tasziló örökölte meg a családi hitbizományt a hozzá tartozó minden ingatlannal együtt. Pesti palotája a farsangi szezonokban – akárcsak édesapja, Festetics II. György idején – fényes báloknak adott otthont. Ám a Festetics házaspár is szívesen látott vendég volt más palotákban.
1885 januárjában Erzsébet királyné fogadta őket sok szeretettel a budai király várban megtartott udvari bálon.

Királyi bálterem
Forrás: Fortepan

Rudolf trónörökös és felesége, Stefánia főhercegnő is ott volt ezen a mulatságon.
A királyi család figyelmét felkeltette a II. Tasziló által viselt díszmagyar ruha. Érdeklődésükre a keszthelyi gróf elárulta, hogy ezt a becses ruhadarabot még nagyapja, Festetics László készíttette a XIX. század elején. II. Tasziló az ősei iránti tisztelete jeléül saját magára átalakíttatta, és így hordja reprezentatív eseményeken.”

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva