Nagy Betti, Szabó Judit / zaol.hu | 2021.01.02. 14:00
Múltidéző: ilyen volt a tél 40 éve a Balatonnál
1980 decemberében igazi téli időjárás uralta a Balaton környékét, és a magazinok hasábjain is ez adta a témát. Ma ez már egészen döbbenetes, ezért is érdemes megnézni a fotókat és a beszámolót.

– A havazás és a szél szinte teljesen megbénította a közlekedést a Dunántúl legnagyobb részén, s másutt is rendkívüli akadályokra számíthatnak az útnak indulók. Megyénkben különösen heves erővel tombol a korai tél – számolt be akkoriban a szélsőséges időjárásról a Zalai Hírlap.

A megyei tanácson tartott értekezleten a vállalatok vezetői beszámoltak az utak állapotáról, a közúti és vasúti teher- és személyszállítás helyzetéről, a kenyér-, a hús-, a tej- és más élelmiszer-ellátással kapcsolatos teendőkről, majd tájékozódtak arról a lehetséges segítségről, amit a honvédség tud nyújtani.

 

Fotó: Zalai Hírlap

 

A Közúti Igazgatóság számára a legnagyobb gondot a szünet nélkül dúló szélvihar okozta. A 7-es utat például tegnap délelőtt tíz órára megtisztították a hótól, délben azonban már újra járhatatlan volt, hasonló gondok voltak a többi főútvonalon is. Ezért például a Volán 320 autóbusza közül mindössze 32 teljesített szolgálatot a helyközi forgalomban. 680 teherautóból 69 dolgozott. Újudvaron rekedt 18, gázpalackot szállító gépkocsi, a Füszért szállítmányaival egyetlen kocsit nem tudtak vidékre indítani. a Volán autómentői és homokkal, kaviccsal megrakott Tátra gépkocsijai mentették a hóban elakadt járműveket. A Keszthely-Muraszombat között közlekedő autóbusz valahol Bak és Pölöske között vesztegelt vasárnaptól.

Még több régi, Balatoni sztorit olvasnál, hogy milyen is volt régen az élet a tónál?

A sütőiparban a munkások egy része nem tudott megjelenni a munkahelyén. Ezért finomárut nem, csak kenyeret és péksüteményt gyártottak. További gond, hogy egy sor településre nem tudják kiszállítani a kenyeret és Sormásról Nagykanizsára lisztet kell szállítani. Hasonló nehézségekkel küzd a húsipar is Keszthely, Nagykanizsa és Lenti ellátásában. Keszthelyen hiányzott a fűtőolaj is. A tejipar a tej összegyűjtésében küzd nagy nehézségekkel. Egyébként az alapellátás körébe tartozó élelmiszerekből – liszt, só, olaj, cukor – 10-12 napos készlet van a falusi boltokban.

 

Fotó: Zalai Hírlap

Nyitókép: Zalai Hírlap

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva