likeBalaton.hu | 2022.01.30. 12:00
570 hektár és romló minőség – elkészült az új balatoni nádtérkép
Az új balatoni nádtérkép szerint nőtt a balatoni nádasok területe, a minőségük ugyanakkor romlott.

Összességében nőtt a balatoni nádasok területe öt év alatt, de csak a szárazföldi kiterjedésüknek köszönhetően. A minőségük ugyanakkor romlott.

Elkészült az új balatoni nádtérkép

– A Balaton növényzetének felmérését ötévenként végzik el. Az új nádtérkép 2020-as légi fotók és terepbejárások alapján készült el az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz tartozó VIZITERV Environ Kft. megbízásából.

Jelenleg még a 2015-ös légi fotók alapján készített nádtérkép van érvényben, az alapján adnak ki engedélyeket. Ezért és a készülő vízparti tervek miatt is fontos az új nádtérkép hatályossá válása

amelyről az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatal dönt majd – mondta Pomogyi Piroska hidrobiológus, az új balatoni nádtérképet elkészítő munkacsoport vezetője.

Balatongyörök, 2020. január 18. Vida Imre vállalkozó és munkatársa egy speciális, nádarató kombájnnal dolgozik Balatongyörökön 2020. január 18-án.

Fotó: MTI/Varga György

– A tó jogi partvonalán belül található nádas területe az 1217 hektárnyi sokéves átlaghoz képest 2020-ra 9 hektárral csökkent. A 2015-ös felvételek szerint 3,6 hektárról, 2020-ban már 12,6 újabb hektárnyi területről tűnt el nádas, ami azt is mutatja, hogy

több mint háromszorosára nőtt a nádirtási aktivitás öt év alatt

– folytatta a hidrobiológus.

Itt az elmúlt évek nagy balatoni nádastűzeiről készítettünk összefoglalót.

Nádastűz Sármelléken
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Összességében így is nőtt a balatoni nádasok kiterjedése

Ez úgy lehetséges, hogy a tó jogi partvonalán kívüli parti részeken a Balaton vízszintjének emelése miatt a 481 hektárnyi sokéves átlaghoz képest 570 hektárra emelkedett a nádas területe.

– Örömre nincs ok, mivel a tó vízminőség- és partvédelmében, valamint az élővilág megőrzésében kulcsfontosságú nádasok minősége tovább romlott az utóbbi években. Ennek oka kilencven százalékban az, hogy hosszú évek óta folyamatosan nő az illegális bejárók, feltöltések, kikötők száma. Azzal, hogy megbontják az összefüggő nádast, kiteszik a hullámzás eróziójának, az idegenhonos növények betelepülésének – magyarázta Pomogyi Piroska.

Balatonszentgyörgy, 2017. január 11. Learatott nád a Kis-Balatonnál, Balatonszentgyörgy közelében 2017. január 11-én.

Fotó: MTI/Varga György

 

Egyre kevesebb a gazdaságilag hasznosítható nádas

A minőségromlást mutatja, hogy jelentősen csökkent a jó besorolású, köztük a gazdaságilag is hasznosítható nádasok területe. Míg 2008-ban 371 hektár, 2015-ben 157 hektár, 2020-ban már csak 112 hektár volt ez utóbbiak területe a Balatonnál az adatok szerint.

A balatoni természetvédelem témájában további érdekességeket olvashatsz, ha itt keresgélsz.

Balatongyörök, 2020. január 18. Vida Imre vállalkozó és kollégái speciális kombájnnal aratják a nádat Balatongyörökön 2020. január 18-án.

Fotó: MTI/Varga György

 

Illegális vízi bejárókat azonosítanak a légifelvételek alapján

A harminc centiméteres felbontású légi fotókon pontosan beazonosítható minden illegális vízi bejáró, feltöltés és kikötő, ami segítheti a vízügyi és a természetvédelmi hatóság fellépését.

A Balaton pár évvel ezelőtt emelt vízszintjének hosszú távú hatása még bizonytalan, de az már látható: ott, ahol léteznek természetes partszakaszok, és a vízben lévő nádas meg tudja őrizni a kapcsolatát a szárazföldi nádassal, nincs probléma.

A 2018-as területrendezési törvény nem véletlenül védi kiemelten a természetes partszakaszokat, azonban a jogalkotók még adósok a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelettel, amely pontosan, térképileg is meghatározza ezek helyét, kiterjedését.

Balatongyörök, 2020. január 18. Vida Imre vállalkozó és kollégái speciális kombájnnal aratják a nádat Balatongyörökön 2020. január 18-án.

Fotó: MTI/Varga György

 

Nyitókép: Balatonszentgyörgy, 2017. január 11. Orsós János (b) és Sárközi József kévébe kötött nádat pakolnak egy speciális kombájn platójára a nád aratása közben a Kis-Balatonnál, Balatonszentgyörgy közelében 2017. január 11-én.
Fotó: MTI/Varga György

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva