Mihály Szilvia, Mészáros Annarózsa | 2021.09.05. 10:00
Nem kín a kintorna
Egy év kihagyás után, 8. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Verklifesztivál Keszthelyen. Két napig tekerik a wurlitzert a színpompás ruhába öltözött verklisek.

Balogh-Kovács Beatrix főszervező hívására ismét andalító dallamokkal telik meg Keszthely Sétálóutcája, a Kastély-kert, a Fő tér, de még a Piac lankái is!
A tavalyi évben hivatalosan nem volt fesztivál, de akkor sem maradt muzsikaszó nélkül a város. Idén viszont a szokásokhoz méltóan tekerik, pörgetik a verkliket gazdáik. Sok ismerős arccal találkozhatsz, hiszen van, aki már az első alkalom óta szórakoztatja a nagyérdeműt a két napos összejövetelen.

Verkli és ringlis jóbarát, nézd csak, hogy táncolnak a lovacskák a körhintán:

 

A Kackiás verklis visszajáró vendége a Fesztiválnak.

– Magyar dalok a múlt században nem nagyon születtek verklire. Az utóbbi években, amióta nálunk is egyre népszerűbb a verklitekerés, Németh József és Ring István, a Kackiás verklis együtt kitaláltak egy szerkezetet, mellyel sokkal gyorsabban tudnak lukkártyát készíteni; nem kézzel, napokig, hanem csupán néhány óra alatt. Nekik köszönhetően született meg a legtöbb magyar népdal és populáris magyar dal verkli változata – mesélte a likeBalatonnak Beatrix, egy korábbi alkalommal.

 

A verklik mérete igen különböző. Az egészen pici, nyakba akasztós változattól a lakókocsi nagyságúig elég széles paletta. Díszítésük és síprendszerük láthatósága, esetleg kisebb-nagyobb szobrokkal dekorált frontfala egyfajta névjegye a tekerőjének.

 

 

De a verklisek élete sem csak játék. A zenedobozok elég súlyosak, azokat tekerni igen nagy izommunka. De az andalító zenéért mindent érdemes megtenni. A hangszerek megszólaltatása nem túl bonyolult, de ritmusérzék nélkül nehéz verklit kezelni, bár a manuális verklik mellett van már automata és félautomata is. Egyik-másik hangszer több száz éves, rettenetesen ritka és értékes darabok is megszólalnak Keszthelyen.

 

Vasárnap estig te is meghallgathatod 8 ország verklis nagyköveteinek muzsikáját! Addig is barangolj képeink közt:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva