Keszey Ágnes | 2019.06.05. 06:00
Nézd meg a koronát Keszthelyen!
A kora nyári időjárásban jó program lehet a balatoni települések felfedezése - a séták során történelmünkkel is ismerkedhetünk. Keszthelyen a város nevezetességei mellett most a Fő téren azt a Szent Korona installációt is láthatják, mely a testvérvárosból, Székelyudvarhelyről érkezett.

Az óriási korona elkészítése Elekes Gyula tűzzománcművész ötlete volt. Évek óta tart foglalkozásokat Székelyudvarhelyen, melyeken a gyerekek a Szent Korona kicsinyített mását készítik el, s közben megismerik történetét. Idővel elgondolkozott: lehetne egy monumentálisabb installációt készíteni, mely a felnőttekhez is szól.
– Arra gondoltam, hogy átlátszó anyagból kellene elkészíteni, hogy a behatoló napfény élményt adjon: olyan legyen, mint egy üvegablak. Belül a korona rövid története és az olvasható, hogy a zománcképek kiket ábrázolnak, ők miért fontosak. A külső részen bemutatjuk a korona hányatott sorsát és a királyokat, akiket beavattak e koronával – mutatta be a keszthelyi Fő téren három hétig álló installációt Elekes Gyula.

 

Forrás: zaol. hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva