2019.12.03. 06:00
Óriáskerékről is megcsodálhatjuk Keszthely adventi fényeit
Az idei ünnepváró keszthelyi programsorozat keresztény lelkülettel, színvonalas eseményekkel és nívós gasztronómiai kínálattal várja a családokat a díszbe öltözött belvárosban.

– A három hete megalakult új képviselő-testület egyik első feladata egy színvonalas adventi programsorozat elindítása volt, amit szeretnénk évről évre fejleszteni – bocsátja előre Nagy Bálint polgármester.
– Balaton-parti városként fontosnak tartjuk, hogy a nyári főszezonon kívül is legyenek olyan minőségi kulturális rendezvényeink, amelyek elsősorban az itt és a térségben élőknek adnak lehetőséget a kikapcsolódásra, s hogy az adventi szent időben legyen egy hely, ahol a keszthelyiek találkozhatnak és beszélgethetnek, kiszakadhatnak a hétköznapok rohanásából és közösségben hangolódhatnak az ünnepekre.

Emellett persze, teszi hozzá a városvezető, az is elengedhetetlen, hogy a program turisztikai szempontból is vonzó s a neves kül- és belföldi karácsonyi vásárokhoz hasonlatos legyen, amihez folyamatos megújulás szükséges. Ezt a célt (is) szolgálják azok az attrakciók, amik a környező településekről vagy akár távolabbról is ide tudják vonzani a vendégeket, felpezsdítve a helyi közösséget az adventi időszakban.

– Valódi családi programokat kínálunk, amelyek magukon viselik Keszthely arculatát. A karácsonyi vásárban például számos helyi vállalkozó jelenik meg széles és színvonalas gasztronómiai kínálattal. S arra is figyeltünk, hogy minél több itt működő művészeti csoportnak adjunk fellépési lehetőséget. Nagy öröm, hogy a városi intézmények mellett a település valamennyi általános iskolája és óvodája, kulturális és civil egyesületei is résztvevői a programoknak.

Díszkivilágítás, fényfestés, számos színpadi program, betlehem és karácsonyi vásár vár mindenkit a Fő téren

Nagy Bálint felidézi: javaslatára s a belvárosi kereskedőkkel egyeztetve három éve kezdték el megújítani az adventi vásárt, akkor telepítették át a sétálóutcán és a környező kis utcácskákban strukturálatlanul felállított pavilonokat a felújított Fő térre. A visszajelzések alapján pedig mindez elnyerte a keszthelyiek tetszését.
A gasztronómiai szekció és a fedett színpad a városháza és a gimnázium között kapott helyet, a tér másik oldalán pedig egy szórakoztató családi részt alakítottak ki, ahol instafal is várja a kilátogatókat. Az ünnep lényegét közvetítő szakrális rész középen, e kettő közt helyezkedik el.

A Fő téren már ott áll a város 3000 izzóval és 250 dísszel ékesített karácsonyfája, a 13 méteres ezüstfenyő egy gyenesdiási család felajánlása.

S közben már az utcák, terek is díszbe öltöztek: a Fő teret összesen 47 ezer, s a piacot további 5 ezer izzó teszi hangulatossá, a város utcáin (a Szent Miklós, a Kossuth és a Széchenyi utcában, valamint a kastély kanyarban) pedig 53 hullócsillag varázsol karácsonyi hangulatot. A hagyományokhoz híven az ünnepi díszkivilágítás az első adventi gyertyaláng fellobbanása után kapcsolódik fel a városban.

– Mindeközben természetesen arra is figyelünk, hogy a lényeg ne vesszen el, azaz megőrizzük az advent és a karácsony valódi szellemiségét. Éppen ezért kapott a betlehem, valamint a város adventi koszorúja és karácsonyfája a tér s így a rendezvény középpontjában helyet – folytatja a polgármester.

Fotó: LégiFotó Keszthely

– Nagy öröm számunkra, hogy programsorozatunkban az egyházak is szerepet vállalnak: az első vasárnapon Tál Zoltán plébános, a másodikon Zichy Emőke református lelkész, a harmadikon Honthegyi Zsolt evangélikus lelkipásztor, a negyediken pedig dr. Udvardy György veszprémi érsek gyújtja meg a város adventi koszorúján a gyertyát és osztja meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel.
Külön megtiszteltetés, hogy érsek úr elfogadta felkérésünket, kinevezését követően ez lesz az első alkalom, hogy hivatalosan fogadjuk őt városunkban. Újonnan megválasztott polgármesterként – teszi hozzá Nagy Bálint – egyik első utam hozzá vezetett, hogy a város és a katolikus egyház még szorosabb együttműködéséről egyeztessünk. A Veszprémi Egyházmegye stratégiai partnere a városnak. A katolikus egyház fenntartásában működő Ranolder-iskola külsőleg már megújult, dolgozunk a belső felújításokon is, s további együttműködési lehetőségeket készítettünk elő – egyebek mellett tárgyaltunk egy tornaterem kialakításának lehetőségéről is.

Kattints ide a részletes programért!

Nagy Bálint kiemeli: a Keszthelyen működő két katolikus plébánia és közösségeik fontosak a város jövője szempontjából.

– Elengedhetetlen, hogy stratégiai partnerként tudjunk együtt gondolkodni és tervezni, például az oktatás s annak bővítése terén – akár egy egyházi óvoda elindításáról is.

Az adventben, jegyzi meg a városvezető, különösen hangsúlyosnak kell lennie a közösségépítésnek, ahogy a valódi értékek megőrzésére is kiemelten figyelni kell – szűkebb és tágabb környezetünkben, a családban s a település egészét tekintve egyaránt.

– Városvezetőként az egyik legfontosabb motivációm, hogy a keszthelyi közösséget fejlesszük és erősítsük, ebben is fontos szerepet szánunk a történelmi egyházak már meglévő közösségeinek. Célom, hogy a keszthelyi emberek jobban tudjanak hinni Keszthelyben. Ehhez nagymértékben hozzájárulhatnak a családbarát közösségi programok, amelyek a Fő térre csábítják az embereket.
Ezt szolgálja a képviselő-testület azon döntése is, mely szerint mától az új év első vasárnapjáig térítésmentes a parkolás a városban. Ezáltal is ösztönöznek mindenkit, hogy látogasson el Keszthelyre és nézze meg az adventi vásárt.

– Újdonság, hogy közvetlenül is bevonjuk a rendezvénybe a keszthelyi gyerekeket – fenntartótól függetlenül az összes óvoda és általános iskola kapott tőlünk egy-egy stilizált fenyőfát, amit mindenki a saját kedve és ízlése szerint díszíthet fel. Az elkészült műveket advent harmadik vasárnapján állítjuk ki a Fő téren. Célunk, hogy a gyerekek érezzék: tevőlegesen is hozzájárultak az adventi vásár szépítéséhez.

Fotó: Mihály Szilvia

A Tegyünk Együtt Keszthelyért Egyesület idén újra meghirdette tavaly útjára indított cipősdoboz-akcióját, melynek keretében az összegyűlt adományokkal már első alkalommal is sikerült számos környékbeli kisgyermeknek boldog karácsonyt teremteni. Ezt a kezdeményezést most bevonták a városi adventi programba, azt remélve, hogy még több rászoruló családnak tudnak ily módon segíteni.

– S hogy hogyan telik idén a polgármester karácsonya és miként készülnek családjával az ünnepre?
– Mivel nem csak hétköznap, hétvégente is sok a hivatalos program, kevesebbet tudok a családommal lenni, mint szeretnék – mondja Nagy Bálint.
– Az adventi készülődés nagy része így a feleségemre, Magdira hárul, a lakás ünneplőbe öltöztetésében azonban idén már segítségére lesz kislányunk, Panni is, aki hatéves múlt. Ahogy az előző években, idén is biztosan kimegyünk az adventi vásárba, s erre biztatom képviselőtársaimat is. Fontosnak tartom, hogy a rendezvényeket ne csak szervezzük, hanem vegyünk is részt azokon, mert ily módon könnyebb észrevenni azokat a pontokat, amiken a következő években javítanunk kell.
A karácsonyfát mindig én szoktam egyedül feldíszíteni, ehhez ragaszkodom idén is. Tősgyökeres keszthelyi vagyok, szüleim s öcsém és családja is a városban él, a karácsonyt velük töltjük majd.

Fotó: Légiprojekt Keszthely

VÁROSNÉZÉS AZ ÓRIÁSKERÉKRŐL

Idén a keszthelyi advent legnagyobb attrakciója a 21 méteres óriáskerék lesz. A helyiek az elmúlt években számos alkalommal jelezték: szeretnének egy ilyet a karácsonyi vásárban, s egyedisége révén a szerkezet vendégeket is vonzhat a településre, indokolja a döntést Nagy Bálint, hozzátéve: lányával biztosan felülnek majd rá.
A 18 kabinos, 72 férőhelyes óráskerék advent első vasárnapjától (december 1.) a vízkereszt előtti vasárnapig (január 5.) mindennap 16 és 20 óra között üzemel (kivéve december 24., 25., 26.), sőt, ha igény mutatkozik rá, akkor tovább is nyitva tart. Egy menet 3 kör, azaz körülbelül 6–12 perc. A keszthelyiek lakcímkártya felmutatásával kedvezményes, 1000 forintos áron emelkedhetnek városuk fölé.

Nyitókép: Légiprojekt Keszthely

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva