Mihály Szilvia | 2019.12.05. 10:00
Télanyó a Balatonról segíti nagyszakállú férjét, a Mikulást
Nem véletlen, hogy kevéssel Mikulás napja előtt sűrűn látják a gyerekek a Balaton környékén Joulupukkit, vagy más nevén a Mikulást, hiszen Télanyó néhány manóval együtt innen segíti az ünnepi készületeket.

Télanyó és Manói egész évben Keszthelyen laknak és dolgoznak serényen, hogy minden teljes pompájában ragyogjon a karácsonyi ünnepekre. Persze, nyáron kirándulnak, és strandolnak is, mutatjuk a meghökkentő képeket, és eláruljuk a manóélet kulisszatitkait is.

A keszthelyi Csodaországba belépve azonnal mesehősnek érezheted magad, a csillogó díszek, varázslatos kiegészítők birodalmában karácsonyi illat száll a levegőben, manók szorgoskodnak a fenyőfák körül, karácsonyi dalok szólnak, azonnal beleolvadsz a mesebeli díszletbe.
Ha imádod az ünnepi készülődést, itt biztos találsz valamit, amire szükséged lesz, de már csak azért is érdemes a feldíszített karácsonyfák között sétálgatni, hogy levezessük a napi stresszt, és kicsit megpihenjen a lelkünk.

Fotó: Mihály Szilvia

A manók segítenek, ha szükséged van valamire, sőt akkor is, ha éppen nyugalomra vágysz. Megmutatnak egy különleges hógömböt vagy egy apró korcsolyapályát, és azonnal elfelejted a hétköznapokat.

Mi mindig is mondtuk, hogy a Balatonnál bármi megtörténhet!

Fotó: Csodaország

A Manók és Télanyó Keszthelyen élnek, nyáron, amikor szabadságon vannak, imádnak strandolni és kirándulni.

Fotó: Csodaország

– A Manók nagyszerű munkatársak, akikkel nagyon jó együtt dolgozni – mutatja be őket Télanyó. – Mivel a valóság nem mindig mesés, ezért létrehoztam ezt a csodavilágot, ahol karácsonyi díszeket vásárolhatnak az emberek. Szeretjük láttatni, hogy kihez fordulhat a vevő, ezért találtuk ki a manóruhát, ebben mi magunk is mesehősök lehetünk.

– Mi most a legújabb karácsonyi divat?
– Évek óta az a trend, hogy színcsoportok alapján díszítenek fát és lakást az emberek. Már nem egy vagy két konkrét szín van a karácsonyfán, hanem annak árnyalatai. Ha a fát távolabbról nézzük, akkor ezek az árnyalatok homogénné válnak.

Fotó: Mihály Szilvia

– Van olyan vevő, aki egy-az egyben így díszíti fel a fáját? Itt van például ez a hangszerekkel dekorált csodaszép fa, amit egy bécsi zenész lakásában el tudok képzelni, de egy átlagos magyar otthonban nehezen.
– Mindig kell újat mutatni. Van, aki csak egy-egy új díszt, kiegészítőt keres a meglévő dekorációja mellé, egy hegedű feldobhatja a meglévő kompozíciót.
Most nagyon trendi a fekete karácsonyfa dísz is, de a vevők csak néhány fekete kiegészítőt vásárolnak, és barátkoznak az itt látottakkal. Van olyan vásárló, aki képen megmutatja, vagy épp behozza a meglévő díszeit, és tőlünk kér tanácsot, milyen trendi kiegészítőkkel dekorálhatja még a lakását, fáját.
A manóim nagyon ügyesek, jó megfigyelő készségük van, minden apró mütyürkét ismernek, és akár a tízféle tündér közül azonnal kiválasztják, ami a vevő ízlésének is megfelel.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az egyik legérdekesebb karácsonyfátok a strandok hangulatát idézi.
– Mivel a Balatonnál vagyunk, mindenképp szerettünk volna bemutatni egy nyárra emlékeztető fenyőfát is. A vízi világot idézik a hattyúk, a hableányok, halacskák, csillogó kagylók. Színeiben a türkiz és a lazac teljesen illeszkedik a karácsonyi világba.

Fotó: Mihály Szilvia

– Hogyan díszítsük fel otthon a karácsonyfát, hogy ilyen csodaszép legyen?
– Nem mindegy, milyen sorrendben és tematikában rakjuk fel a díszeket, manóinkkal szívesen adunk tanácsot, és akár a vevő otthonában is feldíszítjük a fáját.

Először mindig a fő elemek kerüljenek a fára, méreteiben a legnagyobb dolgok, amik meghatározzák a fa jellegét. Ha műfenyőnk van, először azt állítjuk össze, ez sokkal egyszerűbb, mint az élő fát befaragni a tartóba.

Az első, ami a fára kerül, az égősor. Ez nagyon fontos elem, hiszen van hideg fehér, meleg fehér fény, léteznek színes, bronzos árnyalatok, színjátszó égősorok.
Ezután a virágokat, a masnikat, nagy gömböket tesszük a fára. Ezek közé illesztjük majd a kisebb díszeket. Figyelni kell a kontrasztra is, egymás mellé ne tegyünk egyforma díszeket, mert kioltják egymást.

– A szaloncukrot a fára függesszük?
– A mi fáink díszei közé nem férnek már fel a szaloncukrok, mi azt kínálótálban a fa alá vagy az asztalra tesszük.

– Van egy postaládátok, úgy tudom, ha egy gyerek ide dobja a karácsonyi kívánságát, a manók segítenek teljesíteni azt.
– Akár felnőttek, akár gyerekek írhatnak levelet, mi manók továbbítjuk ezt a Télapónak, Mikulásnak, Jézuskának, angyaloknak, ki miben hisz, kit szólít meg a levélben. Ha valaki ír posta címet a levelében, mi névre szólóan válaszolunk is a feladónak.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ezek szerint a manók esténként még tollat is ragadnak?
– Igen, mindent megteszünk, hogy az ünnep tökéletes, meseszerű legyen. Sőt, ha rászorulók fordulnak hozzánk, őket meg is ajándékozzuk.

– Sok gyerek hisz a mesében, sok felnőtt is, de nagyon sokan kijelentik, hogy manók nincsenek.
– Ide belépve mindenki láthatja, hogy vannak. Itt mindenki hisz a mesében, nekünk ez a célunk, hogy mindenki lássa, tapasztalja, hogy csodák léteznek.

Fotó: Mihály Szilvia

– Egész nap karácsonyi zene szól, nem unják meg a manók, mire otthon elkezdődik az ünnep?
– Nem, már nagyon változatos karácsonyi zenei kínálat áll a rendelkezésünkre, a zene motiválja is a manókat. Ha már fáradtabbak, akkor egy jól kiválasztott zene lendületet ad nekik is, elkezdenek táncolni, bohóckodni, ha pedig nyugodtságra vágyunk, akkor relaxáló számokat hallgatunk.

– Lehet egy karácsonyi manó fáradt vagy rosszkedvű?
– Nem – veszi át a szót Clar Főmanó. Ő maga is imádja, hogy segíthet egy mesevilág megteremtésében. Ha épp rossz napja van, akkor a manóruhába öltözve leteszi a gondját, napközben táncol, fát díszít, rajzol és játszik a gyerekekkel.
– Egy szép csomagolás vagy ajándék kiválasztása az én lelkemnek is jó, el is felejtem, ha morcos voltam reggel.

– Mit tesztek akkor, ha egy gyerek sír, hogy neki minden kell, és a szülők nem tudják lenyugtatni?
– Érdekes, hogy vannak esetek, amikor a gyerekek nekünk manóknak jobban szót fogadnak, mint a szüleiknek. Ilyenkor odamegyünk, kézen fogjuk a lurkót, és hagyjuk, hogy a szülei nézelődjenek. Addig mi megmutatjuk a forgó városokat, zenélő dobozokat, elvarázsoljuk őket, imádják ezt a mesevilágot. A karácsony előtti hetekben szaloncukrot is kapnak, nagyon szeretnek itt lenni.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi a helyzet a karácsonyi vásárlást unó férfiakkal?
– Nálunk férfimegőrző kanapé is van, itt leülhetnek, és nem kell a mütyüröket, díszeket végignézniük. De az égősorok, világítások részlegén a férfiak is el tudják tölteni az időt, sőt, meglepődve tapasztalják, hogy a manóink a villamossági tanácsokban is verhetetlenek.

– A manóknál otthon milyen a karácsonyfa?
– Csodaszép – nevet Clar Manó. – Nálunk minden évben más fenyő van, volt már fehér fánk is. Az otthoni karácsonyfát mi manók is szenteste díszítjük, de a lakást már advent első vasárnapjára elkezdjük díszbe öltöztetni.

Nézd meg Csodaországot:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva