Szaniszló Hajnalka | 2019.04.04. 11:00
Teltházra számítanak az Örvényeshegy Pikniken
Zalacsány az ország azon szeglete amelyről elsőre nem a fesztiválok jutnak eszünkbe, a Művészetek Völgyét is összefogó csapat azonban ismét merészet álmodott: Örvényeshegy Piknik névvel tavaly útjára indította a rendezvényt.

Oszkó-Jakab Natália programigazgatóval beszélgettünk az összművészeti fesztivál programjairól, a dámszarvasokról és a turizmusról is.

– A Művészetek Völgye idén már 29. alkalommal kerül megrendezésre, a Kerekdomb is egész szépen kerekedik, tavaly pedig újabb fesztivált hívtatok életre. Ahogy mondani szokták: „egy világvégi kis településre” szerveztétek a Pikniket, miért?

– A Pálos Vendégház keresett meg bennünket az ötlettel. Ellátogattunk Zalacsányba és rögtön beleszerettünk. Lenyűgöző a táj, nagyon kedvesek az emberek, tudtuk, hogy tökéletes helyszín lesz. A Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány egyik alapcélja a vidékfejlesztés, szóval ezzel a szemmel is néztük Zalacsányt. Nem szeretnénk, hogy oda nem illő elemként vigyünk valahová egy fesztivált, ha azonban látszik, hogy fejlődést tud hozni a település életébe, akkor csináljuk. Az önkormányzat a kezdetektől emberfeletti erővel támogatott bennünket, szóval azt hiszem, hogy jó időben, jó helyen jött össze a Piknik.

Teljes Örvényeshegy Piknik programért kattints!

– Nagyon szeretitek a Balaton közelségét (Művészetek Völgye több településen).

– Igen, nagyon szeretjük ezt a régiót, de országosan gondolkodunk. Zalacsánynál sem csak a Balatonra kell építeni, érdemes itt valami mást is nyújtani. A településen a golf már egyébként is beindította a turizmus fejlődését, amihez mi most a Piknikkel is szeretnénk hozzájárulni, illetve szándékosan gondolkodtunk egy kicsit a szezonon kívül, hiszen a Balatonnál a július-augusztus a főszezon, de cél „új szezonokat” teremteni és ehhez mi is szeretnénk kapcsolódni.

Itt írtunk a balatoni golfszezonról!

– A Balaton kiemelt turisztikai régiónak számít. Mennyire tudtok a külföldi turistákra is alapozni, nekik programot kínálni?

– A nagyobb külföldi előadók biztos, hogy bevonzzák a külföldi rajongókat is, Al Di Meola miatt már tavaly is jöttek Bécsből és Szlovéniából is. Az már most látszik, hogy ehhez a szállásfejlesztés jelenthetné az igazán erős segítséget, de tudjuk, hogy először nekünk kell lépnünk, hogy a szállásadók felismerjék, hogy igény van ennek a területnek a fejlesztésére.

– A nagyobb hazai nevek miatt is számíthatunk a több ezres tömegre. Hogyan oldjátok meg a szállásokat?

– Több kemping található fent a hegyen, Zalacsány kínál apartmanokat és a Batthyány Kastélyszálló is a közvetlen közelünkben van, akik kifejezetten Örvényeshegy Piknik-csomagajánlatokkal készülnek. Hévíztől Kehidán át is nagyon sokan szállnak meg és autóval jönnek el a fesztivál helyszínére. Nem hajnalig tartó eseményről van szó, értelmezhető időben véget érnek a programok, így a látogatók vissza tudnak jutni a szállásokra a szomszédos településekre.

Fotó: a fesztivál weboldala

– Ezáltal nem csak Zalacsány, hanem a környékbeli települések turizmusát is tudjátok befolyásolni, hiszen így a régió nevezetességeit is láthatják.

– Úgy van! Szeretnénk a koncerteken túlmutató célt is szolgálni mindezzel. Népszerűsítjük például a Zalai Nyitott Porták mozgalomban résztvevő kézműveseket is.

– Beszéljünk a programokról és elsőként a sokakat izgató olasz főfellépőről, Mario Biondiról, aki már az első búgó hangok felcsendülésekor elragadja a női szíveket, amellett hogy zeneileg is végtelenül profi, amit csinál.

– Nagyon örülünk, hogy Mario Biondi elfogadta a meghívásunkat. Elképzeltük, ahogy különleges búgó hangja felcsendül az erdőszéli színpadon, fantasztikus lesz, nagyon várjuk! Szerintünk ő is, mert ő maga kezdte el posztolni és népszerűsíteni a koncertet a saját felületein.

– Milyen a Piknik kapcsolata a természettel?

– Örvényeshegy esetében számunkra koncepció, hogy abba a katedrálisba, abba a természet alkotta hangversenyterembe, amelyet a környezet nyújt Zalacsányban, mindenképpen illeszkedjenek a fellépők. Éreztük, hogy ide csak olyan előadásokat hívhatunk meg, amelyek finoman a lelkedhez szólnak. Mario Biondi tökéletesen illeszkedik ebbe az elgondolásba.

– (Művészetek) Völgye, (Kerek)domb Fesztivál és (Örvényes)hegy Piknik, van ebben koncepció részetekről vagy csak egy vicces véletlen?

– Nincs koncepció, de már mi is mosolyogtunk rajta, hogy mi lesz a következő! Kifejezett szándékunk kisebb településekre szervezni a programjainkat, így a természetközeliség alapvető szempont. Ezeken a településeken lehetnek olyan hiátusok, amelyeket izgalmas programokkal, hosszú távú célkitűzésekkel, a településsel közösen gondolkozva meg lehet tölteni.

– Mi az, amiben a Völgyhöz képest újat tudtok mutatni, mivel tudjátok vonzóvá tenni, hogy kipróbálják ezt a fesztivált? Akinek választania kell, hogy a Völgy vagy a Piknik, hogyan válasszon? Nem érzitek konkurenciának a két fesztiválotokat egymásra nézve?

– Nem szeretnénk választás elé állítani senkit. Más időpontban és más koncepcióval készülünk, a két fesztivál nem konkurenciája egymásnak.

– Kínáltok a látogatóknak a környék megismerését célzó programokat is?

– Fejlesztés alatt áll például a különböző túraszervezőkkel való együttműködés, de egyelőre a programokra koncentráltunk, nem akartunk mindent egyszerre megvalósítani.

Érdekesség, hogy idén egy nagyobb karámba dámszarvasokat is telepítettek. Ezek az állatok egyébként is rendszeresen járnak arra a környékre, most pedig egy vezetett részen le is lehet majd sétálni hozzájuk.

– Az állatokat nem zavarja a zaj?

Egyik programunk sem dobhártyarepesztő, így természetesen a természet békéjét nem zavarjuk meg.

– Hogyan kezelitek majd a helyzetet, amikor full house lesz a rendezvény?

– Tavaly már az első napunk teltházas volt, túléltük és úgy értékeljük, hogy megfelelően kezeltük, de annak érdekében, hogy mindenki bejusson a kedvencére, érdemes időben gondoskodni a jegyekről.

– Készültök-e kísérőprogramokkal, gyerekeknek szóló, hiszen ez a Gyereknapos hétvége lesz.

– Játszóház, pónisimogatás, logikai játékok, ötletes, dizájnos népi játékok, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek is lesznek, így például a Kaláka, Bíró Eszter vagy a Rutkai Bori Banda is zenél majd a gyerekeknek. Tavaly a lányommal együtt teszteltük a programokat. Ezek olyan koncertek és foglalkozások, melyeken minőségi időt lehet eltölteni a gyerekekkel.

Ez a fesztivál nem a hardcore partizásról, hanem a kikapcsolódásról és feltöltődésről szól.

Fotó: a fesztivál weboldala

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva