Keszey Ágnes / zaol.hu | 2021.01.14. 14:00
Több mint tízezer kincset rejt a Balatoni Múzeum raktára
Több mint tízezer műalkotást néznek át a Balatoni Múzeum szakemberei ezekben a hetekben. Neves alkotók műveit és kultúrtörténeti szempontból különleges alkotásokat is rejtenek a raktárak.

Időről -időre szükségessé válik a múzeumi gyűjtemények átvizsgálása, erre átlagosan tíz évente kerül sor. Múlt év végén a a képzőművészeti és kisgrafikai raktár rendezése és a gyűjtemények revíziójának álltak neki a Balatoni Múzeum szakemberei.
Minden egyes tételt egyenként átnéznek, összevetik a leltárral a grafikák, festmények, szobrok állapotát is feljegyzik. Azt is leellenőrzik, hogy a más intézménynek kölcsönadott darabokkal mi a helyzet.

Haász Gabriella (balra) és Major Katalin vizsgálja át a gyűjteményt
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– A Balatoni Múzeum már a kezdeti időktől, a Múzeumi Egyesület megalakulásától: 1897-től kezdve gyűjtötte a festményeket, képzőművészeti alkotásokat – akkor a Tájrajzi osztályon keresztül. Ezek a gyűjtőterületnek megfelelően a Balatont és környékét ábrázolták. Festmények később is kerültek a múzeumba, amikor már nem egyesületi szinten működött, hanem államosították. Az állományban volt pusztulás. Egy vonatra felrakott állományban semmisültek meg műtárgyak egy 1945-ös bombázásban. De a gyűjtés mindig is folyamatos volt – idézte fel Haász Gabriella, a Balatoni Múzeum történésze.

Mintegy 1500 alkotás van a képzőművészeti , s több mint tízezer mű a kisgrafikai gyűjteményben- köztük jelentős mennyiségű ex libris. A munkálatok még várhatóan másfél-két hónapig tartanak, de már eddig is sok érdekességre bukkantak.

Átvizsgálják a Balatoni Múzeum képzőművészeti és kisgrafikai gyűjteményét
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Amik gyakrabban előkerülnek, azok Halápy János és Egry József művei. De ahogy elkezdtük átnézni azokat a mappákat, melyben a kisebb rajzok, tanulmányok vannak, nagyon értékes kis kincseket találtam. Amire felkaptam a fejem, hogy például Rippl-Rónai Józseftől, Mednyánszky Lászlótól vannak itt művek. Ezek ugyan nem túl jelentősek: kicsi rajzok, tanulmányok, de nagyon érdekesek – sorolta Major Katalin művészettörténész.

A legrégebbi darab a leltárkönyv szerint egy XVI. századi, olasz reneszánsz mester műve, bár ennek eredetiségét még meg kell vizsgálni.
Haász Gabriella azt emelte ki, hogy a gyűjtemény leginkább védendő művei a XVIII. századból származó faszobrok, melyek többségének eredete nem teljesen tisztázott. Ezeket jobbára az 1950-es években vették leltárba: falusi templomokból, plébániákból kerültek elő.

 

A revízió során a szakemberek megállapítják, hogy melyik mű szorul restaurálásra. A múzeum terve, hogy együttműködést kezdeményez a Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékével, így megmenthetőek lesznek a szép és értékes művek.

Az átvizsgált alkotások tárolása is megújul. A most átvizsgált művek új, fém tárolószekrényekbe kerülnek. Ezek három millió forintos pályázati támogatás segítségével kerülhettek a múzeumba, melyet az intézménye fenntartója, a keszthelyi önkormányzat nyert el. S, hogy teljes legyen a megújulás: már megtörtént a raktárak újrafestése.

A gazdag gyűjtemény egy részét hamarosan láthatja majd a közönség, hiszen a tervek szerint nyáron rendezik meg az Egry József és tanítványai című emlékkiállítást, a veszprémi Lackó Dezső múzeummal közösen. Ezen kívül pedig az online térben is megcsodálhatóak lesznek az érdekesebb művek, hiszen azokat az intézmény blogjában és közösségi oldalán is bemutatják.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva