Arany Gábor/zaol.hu | 2021.12.08. 11:52
Tömegsírt és gyilkos fegyvereket találtak a zalai gyorsforgalmi építésénél
Tömegsír, kőbalta, harang töredéke, bronzkori öntőforma is előkerült az M76-os és M9-es gyorsforgalmi út építésénél.

Tömegsír, kőbalta, harang töredéke, bronzkori öntőforma

Több tucatnyi történelmi lelet került a felszínre az M76-os és M9-es gyorsforgalmi út építését megelőző régészeti ásatásokon. A NIF Zrt. és a Várkapitányság Zrt. megbízásából a Göcseji Múzeum munkatársai dolgoznak a próbafeltáráson, mondta a régészeti osztály vezetője, Simmer Lívia. A terepbejárások, geofizikai felmérések, adatgyűjtések után 50×2 méteres kutatóárkokkal kezdték a munkát, előkészítve az útépítést megelőző feltárásokat. Az M9-eshez kapcsolódva Alsónemesapáti, Kisbucsa, Zalaszentiván és Pethőhenye térségében

tízezer négyzetmétert nyitottak meg. Itt a késő újkőkortól a középkorig kerültek elő leletek.

Tömegsír és egyéb történelmi leletek kerültek elő a zalai gyorsforgalmi építésénél. A munkálatokról a helyszínen tartott tájékoztatót Eke István, Simmer Lívia és Orha Zoltán Fotó: Zalai Hírlap/Arany Gábor

Tömegsír és egyéb történelmi leletek kerültek elő a zalai gyorsforgalmi építésénél. A munkálatokról a helyszínen tartott tájékoztatót Eke István, Simmer Lívia és Orha Zoltán.
Fotó: Zalai Hírlap/Arany Gábor

 

Keszthely és Fenékpuszta térségében ötvenezer négyzetméternyi kutatóárok van

Az M76-os építéséhez kapcsolódva Keszthely, Fenékpuszta és Zalaapáti térségében ötvenezer négyzetméteren nyitottak kutatóárkokat, ebből a Száraz eleje részen 15 ezer négyzetméteren zajlik a szeptemberben kezdődött feltárás.

Amit eddig találtak, az több ezer évet ölel át. a Kárpát-medence első földműve­seinek nyomaitól a középkorig sorakoznak a tárgyi emlékek. Késő rézkori, bronzkori, római temetkezések nyomai kerültek elő.

Megkezdődtek a Misefa és Zalaapáti közötti úthoz kapcsolódó feltárások is, ennek során hatvanezer négyzetméteres területen kell kutatni, a próbafeltárások jövőre folytatódnak.

Tömegsírok árulkodnak a lelketlen temetkezési módszerekről

– Kilenc régészeti korszak jelenségeit találtuk meg a neolitikumtól kezdve. Így például a Sztarcsevo-kultúra idejéből

nyolcezer évvel ezelőtt a Dél-Anatóliából érkező földművesek településeinek nyomai is feltárultak.

Megtaláltuk azt a 2,5 méternél mélyebb körárkot is, ami a település védelmét szolgálhatta. E korból nagyon kevés lelet található Zalában. A késő rézkori, badeni kultúra idejéből pedig tömegsírokat tártunk fel, s olyan temetkezéseket, amelyek nem a halottak tiszteletéről árulkodnak – mondta a Száraz eleje területen zajló munka néhány eredményéről Eke István régész-muzeológus, térinformatikus.

– Alsópáhok térségben is előkerült a Sztarcsevo-kultúra idején létezett település nyoma, és hasonlóképpen többszörös árok védte – tette hozzá Orha Zoltán régész-muzeológus.

A Száraz eleje régészeti lelőhelyen tizenötezer négyzetméteren folyik a feltárás Fotó: Zalai Hírlap/Arany Gábor

A Száraz eleje régészeti lelőhelyen tizenötezer négyzetméteren folyik a feltárás
Fotó: Zalai Hírlap/Arany Gábor

 

A feltáráson sok kerámia, edénytöredék, csonteszköz is előkerült

Táplálkozásukról árulkodó a megtalált kagylóhéjak sokasága. A középső, illetve késő rézkorból származó leletek magára a településre utaltak, szemétgödrök és rengeteg kerámiaanyag is előkerült. A megyeszékhely-közeli ásatások pedig középkori leletekben voltak gazdagok. Találtak töredéket egy harangból is, ami egykor templomban szolgálhatott.

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Zalai Hírlap/Arany Gábor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva