Mészáros Annarózsa | 2024.07.21. 08:00
Totó hattyú új otthonra talált
Új, tágas medencébe totyogott a minap Totó, a hattyú. Egyelőre egyedül úszkál, de a napokban társakat is kap a Balaton legújabb madárparkjában.

 

Így kezdődött

Totó, a Balaton ikonikus hattyúja, Rigó Gábor gondoskodásának köszönhetően vált híressé. Története a keszthelyi kastély Madárparkjában kezdődött, ahol pár naposan került Gáborhoz. Egy vitorlázó társaság találta meg a fiókát, még tojásként ringatózva a Balatonon. Egy hölgy, aki kiemelte a vízből, hazavitte, és teste melegével kikeltette a madarat. Felnevelni azonban már nem tudta, így szakértő kezekre bízta Totót​​.

A kezdeti vonakodás ellenére Gábor és Totó között mély kötelék alakult ki, és Totó azóta is vele él. Totó különleges viselkedése és szoros kötődése gondozójához számos történetet inspirált. Például, Totó igazi házőrzőként viselkedik, nem engedi be a postást, és a családdal együtt él a házban. Képes felmenni a lépcsőn, és jelez, ha ki akar menni, ami különösen szokatlan egy hattyútól​.

Totó pelyhes kora óta a kedvencünk
Fotó: Mihály Szilvia

Totó napi rutinja is különleges. Napközben legelget a kertben, és ha elfárad, a nappaliban pihen meg, ahol kényelmesen elhelyezkedik a parkettán. Minden reggel örömmel üdvözli a családtagokat, amikor találkoznak, és igazi családtagnak számít​​.

Az évek során Totó különféle kalandokba keveredett. Például rendszeresen edzőterembe jár Gáborral, ahol kíváncsian követi gazdáját, és bátran viselkedik az emberek között​ (Like Balaton)​. Emellett apai szerepben is tündököl, bár biológiailag nem lehetnek saját fiókái, Totó gondoskodik a madárparki kicsikről, védelmezi és terelgeti őket​​. Naponta négyszer engedik be a kis tóba, ahol Totót követve lubickolnak, majd amikor elkezdenek visítozni, Totó jelzi, hogy ideje kijönni, hogy megszáradjanak​​.

Totó története nem csak a helyiek, hanem egy nemzetközi forgatócsoport figyelmét is felkeltette, így hamarosan egy gyermek játékfilm főszereplőjeként is viszontláthatjuk őt a mozivásznon. A film tervezett bemutatója a New York-i filmfesztiválon lesz​​.

Totó életének egy része a Keszthelyen található Madárparkban zajlik, ahol számos más egzotikus madárral együtt él. Bár Gábor próbálkozott azzal, hogy visszaengedje a természetbe, Totó erős kötődése és az emberekhez való különleges kapcsolata miatt ez nem bizonyult lehetségesnek​.

Nagyon ragaszkodik a gondozójához Totó, a hattyú
Fotó: Mihály Szilvia

A nagy költözés

Rigó Gábor, Totó gazdája és a napokban nyíló madárpark egyik vezetője a szemünk láttára költöztette el Totót új otthonába. A hattyú kettős lakhellyel rendelkezik, hiszen esténként Gáborral autókázik haza, majd másnap együtt mennek dolgozni.

A Balaton Madárpark közel hatezer négyzetméter, 12 tóval, melyek most vannak betelepülés alatt.

– Már itt van 500 madár – avat be minket a részletekbe Gábor. – Már most itt vannak a benett kenguruk, a holland törpe kecske és a minnesotai törpe disznók, emellett folyamatosan érkezik a madarak sokasága. Vízimadárból 60 fajt fogunk bemutatni, ezek között vannak az apáca fütyülős ludak, a röfögős ausztrál tyúklúd. A citrom fütyülős ludak, ausztrál ásóludak, fekete hattyúk, fekete nyakú hattyúk és a nagy favoritok: Totó, Titi és Lulu.

A szárazföldi madarakból pávák, koronás darvak, fácánok népesítik be majd a kertet.

Totó, mint precedens

A hattyú, mint minden más védett és fokozottan védett élőlény, természetvédelmi oltalom alatt áll, illetve állami tulajdont képez. Nem volt még arra példa, hogy egy hattyú magántulajdonba kerüljön, így jogszabályt is kellett alkotni erre a különleges esetre. Ez egy roppant hosszú folyamat volt, hiszen azon felül, hogy Gábor rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, amelyek alkalmassá teszik, hogy Totót megfelelően ellássa, szükséges volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Zala Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának engedélye is a procedúrához. Ezen felül a hattyú eszmei értékét is meg kellett térítenie Gábornak a Magyar Állam részére.
Hirdetés

Udvarában tavat kellett kialakítania, illetve garázsát is biztonságosnak tenni ahhoz, hogy egy esetleges járvány idején fedett, zárt röpteret biztosítson a madárnak.

A hatóságoknak tudomása volt erről az erős, kötődő kapcsolatról és tisztában voltak vele, hogy a hattyú nem egy liba vagy egy réce, kötődése erős a választottja felé, ezért annak hiányában képes lenne belepusztulni a magányba. Állásfoglalásukban kijelentették, hogy olyan magas fokon imprinting lett Totó, hogy nem vadítható vissza a természetbe, életképtelen lenne a vadonban. Kutyák mellett nevelkedett, nem fél a ragadozóktól, ezáltal aranysakálnak, rókának jó préda lenne, valószínűleg 24 órán belül elpusztulna a vadonban.

Simogathatóak a minicukik

– Állatsimogatónkban lesznek törpe holland nyuszik, oroszlánfejű nyulak. A kenguruk táborából az egyik már egészen jól beszelídült, még akklimatizálódnak, hiszen Budapestről érkeztek. Minden állatot megvisel a szállítás és idő kell nekik, hogy azok újra tudjanak bízni az emberben. A szárnyasok nem ilyen érzékenyek, viszont a négylábú állatok nem felejtenek, sokkal félénkebbek egy költözés utána jó darabig, de már meg tudjuk érinteni a kengurukat is. Van egy nagyon pici, cuki, extra mini holland törpe kecskénk, de ez nem egy sima törpe kecske, hanem extra mini, amit kizárólag Hollandiában tenyésztenek. Számuk 6-8-ra fog bővülni. A liliputi udvarunkat fokozatosan szeretnénk megtölteni, hogy az állatok meg tudják szokni a változást, a bővülést. A nyár végén érkezik még a skót felföldi pihe puha mini tehén, aminek a marmagassága 70-80 centi. A lakók közt lesz majd egy extra mini ló és egy extra mini törpe csacsi is.

A szezon végéig, illetve amíg az időjárás engedi délelőtt 10 órától este 6-ig van nyitva a park, a rövidebb nappalokkal a zárás is korábban lesz az őszi-téli hónapokban. Az év 365 napjában tartanak nyitva.

– Állatainkat kézbe lehet venni, meg lehet simogatni, köztük lehet sétálni. A nálunk kapható zoo csemegével etetni is lehet a madarakat. Arra viszont kérünk minden kedves látogatót, a liliputi udvarba almán és répán semmi mást ne hozzanak!

Szöveg: Mészáros Annarózsa / likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva