Mihály Szilvia | 2020.03.23. 17:00
Tudtad, hogy Keszthelyen van egy sziget?
Csodaszép a tavaszi fényekben a keszthelyi Szigetfürdő és a Balaton-part. Gyere velünk egy virtuális sétára, töltődj fel, és nézegesd meg képeinket!

Ha azt mondjuk, sétáljunk tavasszal a keszthelyi parton, akkor van néhány kötelező pont, amit útba ejtünk. Az egyik ilyen a Keszthely felirat, a másik a hattyúk öble a Szigetfürdő és a móló között, a harmadik pedig természetesen maga a strand területén levő Szigetfürdő, ahova egy kis hídon jutunk be.

Fotó: Mihály Szilvia

A két toronnyal rendelkező fürdő épületében öltözőkabinok és egy büfé kapott helyet, a tornyokba fel is mehetünk, a büfé előtti részen napozhatunk, nyáron a vízbe is bele tudunk menni.

Arra emlékszel, hogy szilveszterkor itt csobbantak a bátor keszthelyi fürdőzők?

A keszthelyi strandon 1864-ben készült el az első vízre épített fürdőház. A kerek fürdőszigetet 1893-ban építették, amit egy díszes bejárattal két szigetből álló fürdővé alakítottak.
A szigetfürdő gondozása 1890-ben került a városhoz, a terület fenntartásához a Festetics-család is hozzájárult.

1908. Forrás: Fortepan/Magyar Földrajzi Múzeum

Sajnos az 1960-as években az eredeti fürdőépületet lebontották és fémből, betonból építettek szigetfürdőt. Ha megnézed ezt a képet 1958-ból, látható, miért volt az átépítésre szükség.

1958. Forrás: Fortepan/Uvaterv

Ilyen volt évtizedekig a fürdő:

1961. Forrás: Fortepan/Gyongyi

Több ütemben, a 2000-es években állították vissza a korabeli, XIX. századi arculatát. Az építmény külső megjelenése korhű, 2017-ben a két tornyot is újjáépítették és az épület díszkivilágítást is kapott.

Fotó: Mihály Szilvia

Nem csak strandolásra tökéletes helyszín, de az augusztus 20-i tűzijáték látványa is innét a legszebb.
A Városi strandot üzemeltető VÜZ Kft-től Vinczéné Polgár Andrea strandvezető-helyettes korábban azt mondta, a keszthelyi városi strand vendégei hosszú évek alatt szinte ösztönösen lakták be a partszakaszt. A főbejárattal szemben található Szigetfürdőre a tősgyökeres keszthelyi vendégek járnak, a homokos partszakasz a családos, kisgyerekes vendégek kedvence, a hátsó rész a fiatalok birodalma.

Fotó: Keszey Ágnes

Balaton-parti sétánk során lelassulunk a hattyúknál, nézd, milyen nyugodt és energiával teli a madarak látványa:

Hamarosan elkészül a felújított móló is, addig nézd meg ezt a meseszép légi felvételt:

#Keszthely móló Megosztásokat megköszönöm

Közzétette: Photo Kovács Ferenc – 2020. március 17., kedd

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva