Keszey Ágnes / zaol.hu | 2020.12.25. 17:00
Újjászületik a keszthelyi Festetics-kastély Tükörterme
Új, de az évszázadokkal ezelőttihez hasonló funkciót kap a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Tükörterme. A restaurátorok több hónapon át dolgoznak az egykori nemesi étkező felújításán, ezekben a napokban is folyik a munka.

Koncerteknek, esküvőknek adott otthont az elmúlt évtizedekben mindeddig a Helikon Kastélymúzeum Tükörterme. Ez a helyiség a kastély egyik legrégebbi része.

– A kastély megépítése Festetics Kristóf nevéhez fűződik. Az építkezés első periódusa 1745 és 1750 között volt. Ez akkor még egy nagyon kicsi barokk kastély volt, szinte egy udvarház, de az emeleten a középső terem ebben az időben már ugyanaz volt, mint a mostani Tükörterem. A korabeli leltárakból tudjuk, hogy díszebédlőként funkcionált. A Festetics család végig ebédlőként használta – idézte fel Kardos Laura, a kastélymúzeum közgyűjteményi vezetője.

Jövő év elején fejeződik be a felújítás
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Az idők folyamán történtek változások a kastélyban. Jelentősen Festetics II. Tasziló bővíttette és újíttatta fel a nemesi épületet.

– Akkor készültek el a neorokokó stukkódíszek, amelyek most is megvannak. 1887-ben ért véget a felújítás, akkortól nézett ki a terem úgy, mint most, azzal a különbséggel, hogy a stukkók nem voltak aranyozva. Ugyanolyan fehér volt ez a terem, mint most a nagy és a kis bálterem – folytatta az egykori ebédlő bemutatását Kardos Laura.

Kattints, és olvasd el a Festetics feleségekről írt cikksorozatunkat! Meg fogsz lepődni!

Az 1960-as évek végén kezdődött meg az épület teljes rekonstrukciója, majd 1976-ban nyílt meg a főúri családot bemutató kiállítás. Valószínűleg abban az időben kapott arany díszítést a terem.

Malkovits Sándor restaurátor munkában
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Most az országos kastélyprogram támogatásával újul meg több helyiség, köztük a keszthelyi kastély Tükörterme, valamint az oda vezető folyosó is.

– A restaurátorokkal együtt az a döntés született, hogy maradnia kell a mostani változatnak, mert innen nehéz lenne az egykori, fehér állapotot visszaállítani. Másrészt ez is már a történelem része. Így az aranyozás megújítása az egyik feladat a mostani felújítás keretében.
Azt fontos megemlíteni, hogy ez nem arany a szó szerinti értelemben. Ez a munkálat metálozás, tehát fémfüsttel dolgoznak a restaurátorok. Ugyanazokat az anyagokat használják, mint elődeik az 1970-es években. Ami a legnagyobb probléma volt a stukkók esetében, hogy sok helyen kitörtek, hiányossá váltak. Ezek pótlása, kiegészítése történt meg a mostani felújítás során. A falak és a mennyezet repedezett volt, néhol lepotyogott a festék és már el is színeződött. Ezeknek a hibáknak a javítása is megtörtént.
Most a fehér részek festése folyik, és zajlik a metálozás javítása. Ezt majd lelakozzák, hogy ne oxidálódjon és színeződjön el. Utána következik az intarziás parketta restaurálása. Ennek egy része még az eredeti, így több mint kétszáz éves a díszítés. Mára több helyen megsüllyedt a parketta, a felülete karcos. Megtörténik a javítása és a végső felület egy kemény viaszréteg lesz, nem az a lakk, ami most van. Ez a megoldás közelebb áll az eredeti, hajdani felületkezeléshez – mutatta be a munkálatokat Kardos Laura.

A felújítás ősz elején kezdődött és a jövő év elején fejeződik be. A megújult terem új funkciót is kap, pontosabban a régivel megegyezőt.

– A funkciója kiállítótér lesz, itt be fogunk rendezni egy ebédlőt, a lehető legpompásabb műtárgyakkal. Ezt ki fogják egészíteni majd a teremben és a folyosón is különböző interaktív eszközök, melyek a főúri étkezések tematikájához kapcsolódnak – mondta a közgyűjteményi vezető.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva