Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.02.06. 10:00
Vajon miért kiváncsi mindenki a balatoni elit életének titkaira?
Digitális programokkal ismerhetjük meg a reformkori főnemesek életét a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum segítségével!

Festetics László-emlékévet hirdetett a Helikon Kastélymúzeum 2021-re, a gróf halálának 175. évfordulóján. Az egyelőre digitális programok során felidézik a keszthelyi főnemes életét, munkásságát, kitekintve a XVIII-XIX. század fordulójának eseményeire, bemutatva a romantikát és a reformkort.

Kattints ide, és olvasd el, hogyan bálozott a bécsi császári udvarban Festetics László és bájos felesége!

Festetics László 1785-ban született, édesapja a család egyik legjelentősebb tagja, Festetics I. György volt. Halála után László örökölte a Festetics-hitbizományt, és nagyszabású terveket dolgozott ki az uradalom, a kastély, illetve a település fejlesztésére – eleveníti fel életével kapcsolatban a Helikon kastélymúzeum. Apja tiszteletére mauzóleumot tervezett, ám ez nem valósult meg, mint ahogyan elképzeléseinek nagy része sem. A keszthelyi kastélyparkban viszont ma is látható az oroszlános kút, amelyet ő építtetett az 1820-as évek elején.

Az Oroszlános-kút
Fotó: Mihály Szilvia

A fiatal gróf nem volt szűkmarkú, ha a kultúráról és más jó ügyekről volt szó. Támogatta zalai közkönyvtárak alapítását, a balatonfüredi színház megépítését, illetve a Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémiának jelentős összeget adott, s a szintén Széchenyi nevéhez köthető lóversenyekre is komoly pénzdíjakat ajánlott fel.

Festetics László bőkezűen támogatta a kultúrát és Zala vármegye fejlesztéseit
Fotó: Helikon kastélymúzeum

 

Festetics László később anyagi nehézségekkel küzdött, 1828-ban zárgondnokság alá került a családi birtok, de így is elérte, hogy az apja által alapított Georgikont, Európa első felsőfokú mezőgazdasági oktatási intézményét ne zárják be, később pedig az addigi német mellett bevezette a magyart is oktatási nyelvként.

A múzeum az emlékévre összeállított méltatásban azt is írja: László a közlekedés és kereskedelem fejlődését azzal segítette, hogy 1834-ben a Zala folyón hidat építtetett, összekötve ezzel Zala és Somogy vármegyét. A Festeticsek hajóépítő üzemében pedig az ő idejében több nagyméretű vitorlás is készült, mert a Balatonon ilyeneket szeretett volna látni, ellentétben Széchenyi gőzhajó-koncepciójával. A két gróf egyik vitája pont a hajózás miatt alakult ki.

Ismerd meg a herceg tündéri feleségét is!

Festetics László 1846. május 12-én hunyt el Bécsben. Örökösei többmilliós adósságot örököltek tőle, ám ezt I. Tasziló és II. György korszerű gazdálkodással ki tudta egyenlíteni.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva