Keszey Ágnes / zaol.hu | 2021.02.05. 10:00
Valódi kincseket is találnak a fémkeresők
Izgalmas és tudományos szempontból is érdekes tevékenység a fémkeresőké. Keszthelyen és környékén is vannak jó páran, akik föld alatti kincsek után kutatva segítik a régészek munkáját.

Közösségi régészet. Ez a kifejezés azokra az önkéntesekre vonatkozik, akik segítik a régészek, a múzeumok kutatásait.
A keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársaival is sokan dolgoznak együtt több területen, például közreműködnek az ásatásokon vagy a leletek tisztításában.
– Nálunk 2019-ben kezdődött az önkéntesek bevonása a munkába, a vállusi pálos kolostor feltárásának idején, mely a Göcseji Múzeummal együttműködésben zajlik. Voltak, akik Budapestről jöttek el egy-egy napra az ásatásra – idézte fel Klinger László régész.

Az önkéntes segítők egy része fémkereső. A keszthelyi csoport hét emberből áll – de mostanában is voltak új jelentkezők -, és szabadidejük függvényében végzik ezt a tevékenységet.

A fémkereső csapat néhány tagja: Somogyi Attila, Kovács Adrián, Horváth László, Gép Miklós
Fotó: Klinger László

– Saját műszerükkel dolgoznak, bár tavaly az intézmény a Balatoni Múzeumért Alapítvány jóvoltából tudott beszerezni egy műszert, de ennek főként a múzeumpedagógiai oktatásban van nagy szerepe – mondta Klinger László. – Csak az használhat fémkereső műszert, akinek a munkájához szükséges. Az engedélyezési folyamat többlépcsős. Ha valaki szeretne terepen kutatni, fel kell venni a kapcsolatot a területileg illetékes múzeummal. Engedélyt kell szerezni a terület tulajdonosától, akinek a földjét át szeretné vizsgálni. Ha ezek a papírok megvannak, ezeket együttesen kell benyújtani a zalaegerszegi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalnak, mely megadja a végső engedélyt.

Régészeti lelőhelyen egyáltalán nem kutathat fémkeresős, csak régésszel együtt.

Ha valaki egy rokona, ismerőse területén szeretne kutatni, s erre a tulajdonostól engedélyt kapott, meg tudjuk nézni a nyilvántartásunkban, hogy van-e ott lelőhely.

Klinger László egy szintén római kori lelettel
Fotó: Keszey Ágnes

Jellemzően azonban ez esetben is jelen van régész a kutatás idején a helyszínen, s a régészeti szempontból érdekes leletek a múzeumba kerülnek.

A múzeumi ásatásokon is segítenek a fémkeresők

– A régészek egy-egy ismert lelőhely kiterjedését szeretnék pontosítani, a régészeti korszakokat pontosabban behatárolni a közreműködésükkel. Ha szántás van egy területen, az újabb leletek megmentése a cél, de gyakoribb, amikor az önkénteseink találnak kutatandó területeket. Ilyen volt nemrég például a 76-os gyorsforgalmi út építési területe, de kutattak Fenékpusztán, a kerékpárút nyomvonala mentén is.

Az elmúlt években több jelentős lelet előkerülése köszönhető a fémkeresőknek.

– Minden „kincskeresőnek” vágya, hogy értékes leleteket, arany, ezüst ékszereket, tárgyakat találjon. De a legtöbb esetben nem ilyenre lelnek. A személyes kedvencem az a vasüllő, melyről a közösségi oldalon többször írtunk. Dr. Müller Róbertnek most jelent meg egy tanulmánya erről a leletről.
A Balatoni Múzeum gyűjteményében van egy hasonló tárgy, ami országos szinten is ritka. Nagyra értékeltem azt is, hogy ezt a negyvenkilós vastömböt – anélkül, hogy tudták volna, hogy mi ez voltaképpen – behozták. Zömében viszont apróbb érmék, a hétköznapi élet apróbb tárgyai, öltözékekhez kapcsolódó leletek kerülnek elő. Van még egy jelentősebb leletegyüttes, amely 2019 októberében került elő, egy bronzkori depólelet Vindornyafokról. Valószínűleg egy bronzkori ötvösműhely készletét kellett elrejteni egy menekülés során. A leletek a restaurátor-műhelyben vannak, majd szeretnénk kiállítani őket. Ez egy több mint ötven darabos együttes – mutatta be az érdekesebb tárgyakat Klinger László.

Ez a római kori tárgy is az önkénteseknek köszönhető

 

A fémkeresős csapat év elején tanácskozott arról, mit szeretnének idén megvalósítani. Természetesen szeretnének minél többször terepen lenni, s jobban bekapcsolódni a múzeumi munkába. Az önkéntesek részt vehetnek például a leletek leltározásában és a numizmatikai gyűjtemény leírásának a pontosításában is.

Kattints ide, és tudj meg mindent a Balatoni Múzeum raktárának kincseiről!

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva