Mihály Szilvia | 2021.06.10. 08:00
Valóságos ékszerdoboz ez a keszthelyi kert
Illatozó virágok, döngicsélő méhecskék, varázslatos nyugalom fogad ebben az apró kertben, szerintem te is órákat üldögélnél itt.

– Nagy kertben nagyobb növényfelületeket lehet kialakítani, jobban lehet a nagy térhez, távlatokhoz illeszkedni, a kis kert varázsa pedig a komplexitás.
Egy éve készült el ez a keszthelyi kert, ahol a megrendelőnek fontos volt, hogy mit látnak a kert melletti teraszról, milyen érzetet kelt bennük, ha a lakásból kilépnek. Így arra törekedtem, hogy mind az épített elemek, mind a növényfelületek barátságosak legyenek – mutatja be a kertet Szabó Lits Bernadett tájépítész mérnök.

A növények nem csak szépek, de takarnak, védenek is
Fotó: Szabó Lits Bernadett

– Minden kert a megbízónak készül, nincs két egyforma munkám, szeretem megadni a kerteknek a saját arculatát, összekapcsolni a zöldet az éggel, a távolabbi tájjal, magát az embert összekötni a természettel.

A lila ezer árnyalata

– Egy terméskő támfal erősíti meg szó szerint is a kert karakterét, ehhez társulnak a lilás, rózsaszínes virágú évelők, melyek tavasztól őszig virágoznak. A kert egyik adottsága volt a másik oldalon látható határoló sövény, ami még magasabbra nő majd, ez ad egy kis árnyékot, ehhez választottuk a növényeket.
Egy széles virágzási időszakban gondolkodtunk, a kerttervezésnél nagyon fontos, hogy a zöld ezernyi árnyalatát milyen színekkel kombináljuk.

A lila, a bordó és a zöld ezernyi árnyalata
Fotó: Mihály Szilvia

Van, aki a tarka kertet szereti, itt a tulajdonos kérése az volt, hogy a lilás, bordós árnyalatokkal játszunk.
Ezen az oldalon a lila és rózsaszín dominál, ehhez szépen passzol a kert másik felén a bordó levelű juhar, harmonikus összképet adnak így együtt.

A kő karaktere

– Szemben egy japán kert jellegű, titokzatosabb karakterű rész lett kialakítva. Ez a hangulat a kerti szauna miatt fontos.
A kő, mint anyag karakteresen jelenik meg a kertben, a végigfutó kavicssáv nem megöli a zöldet, hanem feldobja azt. Hogy az ív ne legyen természetellenes, ezért több kis sziklával díszítettük. A kerekített kőformák és a méretek tudatosan lettek kiválogatva, szabályszerűen lettek lerakva, és az is fontos volt, hogy a szikla színe passzoljon a támfalhoz is.

A kövek színárnyalata is fontos
Fotó: Mihály Szilvia

Ez első ránézésre nem biztos, hogy feltűnik, de az összkép harmóniát sugall, és az alaposabb szemlélő észreveszi.

Funkcionalitás

– Ez egy alacsony kerítésű kert, de az élettérbe nem látni be, a lila akác elhatárolja a szomszédok szeme elől a pihenőteret. Az étkezőnél a virágok takarnak, vagyis a növények többfunkciósak: szépek, illatosak és térelválasztó szerepük is van.

A szomszédok sem látnak be
Fotó: Szabó Lits Bernadett

Összhangban a természettel

– A virágzó növények, melyek a rovarok kedvencei, távol esnek a kertnek attól a részétől, ahol a tulajdonos pihen, így nem bosszantóak, nem kell hessegetni őket. Szemet gyönyörködtető az apró rovarok látványa, megnyugtató a távoli zümmögés, döngicsélés.
Mindenkinek megvan a saját élettere, nem zavaróak a kert élőlényei. Ez is tudatos, a megfelelő növényt a megfelelő helyre kell tenni.
Ha tudom, hogy egy méhek által kedvelt virágzó növényt teszek a kertbe, akkor azt a lakó- és pihenőtértől távol kell ültetni, hogy a tulajdonos minden évszakban jól érezze magát.
Persze, van, aki steril kertet kér, de a többség a kinti teret is szeretné használni, egy fa árnyékában pihenni, a jellemzőbb az, hogy a kert élettér legyen.
Van, aki kifejezetten rovarbarát kertet szeretne, amit felfedezhet a gyerekekkel. A különbség már a legelső beszélgetések során kiderül.

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva