Mihály Szilvia | 2021.02.19. 06:00
Vérbe fagyva találtak rá a tízéves kisfiúra a keszthelyi gyerekkönyvtár épületében
Nem is sejtettük eddig, milyen sötét titkot rejt a keszthelyi Kossuth utca 2. alatt levő épület, ahol ma többek között a gyerekkönyvtár is működik. 1894-ben egy borzalmas baleset híre sokkolta a helyieket!

A keszthelyi múltidézés során már több tragikus történetet megosztott velünk Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze, de a most következő eset az egyik legmegrázóbb a Balaton-parti város fekete krónikájában!

Egy tragikus sorsú család

Dr. Singer Bernát az 1880-as években Keszthelyen lakott, Karmacson is volt körorvos, nem sejtették, milyen tragédiasorozat van megírva a sorsukban.
Öt gyermeke közül a legidősebb, Aladár, 1888-ban Székesfehérvárra járt a főgimnáziumba, s még ebben az évben egyik napról a másikra omlott össze család élete.

Végzetes iskolai baleset

Singer Aladár 16 évesen, hatodikos korában tornaórán egy szekrényugrást követően rosszul érkezett a talajra, és fájlalta a lábát. A gimnázium orvosai azt tanácsolták, pihenjen néhány napot, de állapota nem javult, egy nagyon súlyos és senki által nem ismert betegség lett a baleset következménye.
Állandóan fájt a lába, és alig tudott ráállni, hatalmas fájdalmai voltak.
A Ciszterci rendi Szent István katolikus gimnázium, Székesfehérvár, 1888-i évkönyvében is betegként szerepel.

Magánúton tette le a vizsgáit és visszatárt Keszthelyre, itt ápolták tovább. Orvos édesapja elvitte Pestre és Bécsbe is speciális orvosokhoz, de senki nem tudta megmondani, miért voltak a fiúnak iszonyatos fájdalmai, miért fogyott le, és gyengült le annyira, hogy az ágyból is alig tudott felkelni.
Három év szenvedés után 1891-ben a 19 éves fiú belehalt a tornaórai baleset után kialakult súlyos szövődményekbe.
Ez a családot nagyon megviselte. Imre, Ottó, Anna és Elek maradt a reménységük.
Mintha nem lett volna elég nehéz a családnak, 1892-ben az ötvenes évei elején járó édesapa szívrohamban meghalt. A gyászoló özvegy magára maradt a négy gyermekkel.

Vérbefagyva találták meg a kisfiút

A legkisebb fiú, Elek Keszthelyen kezdte el a főgimnáziumot.

A templom mellett a gimnázium épülete
Kép: Iski Szilvia

 

Tíz évesen, 1894. november 2-án az édesanyja megkérte arra, hogy a nagybátyjának, Marton Mórnak – aki a Kossuth Lajos utca 2-ben lakott az emeleten, és egy csemegeüzlete volt a földszinten – vigyen el egy csomagot.
A kisfiú reggel belépett a házba, felment az emeletre, és órákig nem volt róla hír. Este, amikor a ház lakói mentek haza, vérbe fagyva találták a lépcső előtt. Csomag nem volt mellette, tehát felmehetett a nagybátyjáékhoz, leadta a rá bízott pakkot, és azután történt a végzetes baleset.
Vagy a korlátról áthajolva lenézett, megszédült és leesett, vagy megpróbált lecsúszni az íves lépcsőkorláton, amiről lebillent és úgy zuhant több emelet mélybe.
A szerencsétlenséget tetézte, hogy délelőtt senki nem járt a házban, a kisfiúra a baleset után csak órákkal később, vérbe fagyva, eszméletlen állapotban találtak rá, a fején volt egy nagyon súlyos sérülése. Kórházba vitték, de két nap múlva meghalt.

A keszthelyi Kossuth utca
Kép: Iski Szilvia

– 1900-ban halt meg az édesanya, a gyászjelentést olvasva az öt gyermeke közül ekkor már Anna nevét nem találtam a búcsúztatóban, valószínű, hogy ő is meghalt időközben – fejezte be a tragikus sorsú család történetét Iski Szilvia.

Itt olvashatsz a korabeli keszthelyi csecsemőgyilkosságokról, betörőkről, csalókról, és egy meghiúsult merényletről is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva