Fenékpuszta műemléki együttes
Helyszín Keszthely, Fenékpuszta 1
Akár a korhű postakocsival is eljuthatunk majd a keszthelyi Festetics-kastélytól a hajdan ugyancsak a nemesi család által létrehozott egykori majorságba, melynek központi része a kiskastély. A most romos, de hamarosan újjászülető épületegyüttesben az egykor nemzetközi hírű Festetics-ménesnek is emléket állítanak majd egy kiállítással, s sok más programlehetőség mellett a régmúltat megidéző hangulatban piknikezni is lehet majd az egyik udvarban.

Korhű szabadidőközpontként születik újjá a Festeticsek fénykorát megidéző fenékpusztai majorság, ahol a kiállítások mellett piknikhely és menetrendszerinti postakocsijárat is várja a látogatókat. A fejlesztésre 1,364 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.

A területet és az épületet kezelő Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. közleménye szerint a Kiskastély földszintjén a Festetics ménest és lótartást bemutató kiállítás, az emeleten pedig múzeumpedagógiai foglalkoztató kap majd helyet. A kancaistállóban – eredeti funciója szerint – egyrészt hagyományos lótartás lesz, valamint az épület másik részében egy többfunkciós közösségi teret alakítanak ki rendezvények, időszaki kiállítások számára. A fejlesztés eredményeként az épületegyüttes déli udvarában a Festeticsek korát megidéző piknik és főúri szabadidőpark lesz egy „fényképész stúdióval”. A majorság területén lévő kávézóban lehetőség nyílik majd különböző piknikkosarak megvásárlására, a helyi termékeket pedig a látogatható elfogyaszthatja a park területén.
A helyszín kiemelt attrakciója lesz a menetrendszerűen induló korhű postakocsi járat, mely a Festetics- kastély parkjából indul, és a Fenyves allén keresztül a fenékpusztai ménesbe érkezik.
Mindez a tervek szerint 2021. év végére valósul meg.

Látványterv- ilyen lesz a fenékpusztai kiskastély a felújítás után

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva