Festetics-kastély
Helyszín Keszthely, Kastély utca 1
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő 09:00 - 18:00
kedd 09:00 - 18:00
szerda 09:00 - 18:00
csütörtök 09:00 - 18:00
péntek 09:00 - 18:00
szombat 09:00 - 18:00
vasárnap 09:00 - 18:00
E-mail cím kiallitas@helikonkastely.hu

Ha érdekli, milyen volt a 18–19. században egy főúri lakosztály, könyvtár, bálterem, hogy mivel utaztak a főurak, vagy csak sétálna egy pompás kastélykertben, ne hagyja ki a Balatoni programokból a keszthelyi Festetics-kastélyt!

A 101 helyiségből álló impozáns épület múzeumként és rendezvényközpontként is várja a látogatókat. Ha Keszthelyen jár, akár egy egész napot eltölthet itt, megismerve a 18–19. századi főúri életformát.

A kastélyban több állandó kiállításra válthatunk belépőt.

Főúri életforma

A kastély főépületében állandó kiállítás keretében egy 18 termes eredeti vagy korhűen rekonstruált főúri életteret járhatunk végig, és megcsodálhatjuk az ország egyetlen megmaradt főúri magánkönyvtárát, a Helikon könyvtárat is több mint 80 ezer kötettel.

A kastélyparkban a főbejárat közelében díszes szökőkút mellett hűsölhetünk, a közeli kastélyfalról rálátunk a Keszthelyi-hegységre, a Balatonra és a karmelita templomra is.

Gyakran van itt esküvői fotózás násznéppel is, hiszen a kastély Tükörterme kedvelt házasságkötési helyszín, a parkban pedig egyedülálló fotókat lehet készíteni.

A kastélyparkba évente mintegy 70 ezer virágot ültetnek, igazi növényritkaságok között sétálhatunk, közel 50-féle fát, bokrot csodálhatunk meg, kis tóra, vízesésre bukkanunk sétánk során, az Oroszlános kútból nyáron ihatunk is.

A parkban szabadtéri színházi előadások, koncertek is várják a látogatókat.

Hintókiállítás

A főúri életforma fontos kellékei az utazási eszközök, a Kocsimúzeumban az 1700–1900-as évekből származó 50 hintót, szánkót, lovas kocsit és a lovaglással összefüggő használati tárgyakat tekinthetjük meg.

Vadászati múzeum és modellvasút kiállítás

Külön épületben kapott helyet a modellvasút-kiállítás és a Vadászati Múzeum.

Európa legnagyobb történelmi modellvasút-hálózatát járhatjuk körbe, közel 3 km hosszú sínhálózaton 75 különböző szerelvény közlekedik a terepasztalokon, Magyarország, Ausztria és Németország vasúthálózatát szemléltetik a modellek.

A vadászati kiállításon az öt kontinens vadászható nagyvadjait gyűjtötték össze. A 140 trófeát a természetes élőhelyüket megformálva mutatják be.

Pálmaház

A Pálmaházat 1880-ban Gróf Festetics (II.) Tasziló építtette, eredetileg „növényszanatóriumként” működött, a kastély nagyméretű növényeit, pálmáit gondozták itt. Jelenlegi formájában 2012 óta látogatható, sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark található a területén.

Amazon ház Látogató Központ

2016-ban nyílt meg az egykori Amazon Szálló épületében „Főúri utazások, úti kalandok” című kiállítás. Az interaktív tárlaton a látogatók bepillantást nyerhetnek az elmúlt századok utazásainak történetébe, a kocsik, a hajók, az autók és a léghajók világába.

A kastélyban külön kiállításként látogatható a Balatoni Borok háza.

A kastély főépületében és az Amazon házban kávézó, cukrászda működik.

A kastély parkja ingyenesen látogatható.

A kastély melletti utcákban fizetős parkolókban hagyhatjuk autónkat, a Vadászai Múzeum udvarában ingyenes a parkolás és elektromos autó töltő is üzemel.

A kastély 5-10 perces sétára található a helyközi buszmegállóktól, a vasútállomás és hajóállomás 20-30 percre található. A kastély biciklivel is könnyen megközelíthető.

A kastély elől indul a városi Dottó vonat.

Belépő árak

Forrás: Helikon Kastélymúzeum

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva