viharjelzés: nincs
16°
K
3 km/h
Szendrey Júlia szülőháza
Keszthely
Telefonszám +36 30 9607460
Megosztom
Az egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor feleségének szülőhelyén, Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon karának köszönhetően üzemel a kiállítás Szendrey Júliáról. ELŐZETES BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES!!!

A keszthelyi Szendrey majorban (korábban Újmajorban) született 1828-ban Szendrey Júlia. Édesapja, Szendrey Ignác a Festetics uradalom ispánja volt.

A kiállítás anyagát 2009-ben dr. Ratzky Rita állította össze, azóta a Pannon Egyetem Georgikon Kar működteti az emlékszobát. A kiállítás létrejöttét a Pannon Egyetem Georgikon Kar mellett Keszthely Város, a Georgikon Alapítvány, a Nők a Balatonért Egyesület is támogatta.

A majorság első épületei a XVIII. század közepén épültek, Szendrey Júlia szülőházát 1923 óta emléktábla jelzi. 2009. májusában ide került az első köztéri Szendrey Júlia szobor is. Az emlékszoba közvetlen közelében található a régi intézői ház, melynek falán emléktábla jelöli, hogy ebben az épületben szállt meg Bartók Béla.

Az emlékszoba a Fenyves-allé mentén található, a 71-es főút és a Keszthelyre vezető Fenéki út között, a Szendrey majorban. A parkolás ingyenes, biciklivel is könnyen megközelíthető.

Nyitva tartás: előzetes bejelentkezéssel, tárlatvezetéssel látogatható

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva