Balla Nóra / lakaskultura.hu | 2021.01.26. 14:00
Hogyan lesz egy parasztházból vagány balatoni nyaraló?
A Balaton-felvidék festői szépségű tájaiba nem nehéz beleszeretni. Ez történt házigazdánkkal is, aki évek óta formálja, alakítja különleges hangulatú nyaralóját – írja a lakaskultura.hu.

A környéken többnyire olyan parasztházakat látni, amelyeknek kevés ablakuk van, és ezért igen sötétek – vezet körbe a családi nyaralóban Bárdos Zsuzsa lakberendező, aki a nyári hónapokat tíz éve Kővágóörsön tölti.

– Ez az épület szerencsére nem ilyen. Rendelkezik a parasztházak minden bájával, de közben izgalmasabb, modernebb, vagányabb a megjelenése. A házat korábban egy festőművész használta műteremként, így érthető, hogy mindkét oldalát üvegfelület borítja, rengeteg fény árad be. A vörös kőfal és a tetőgerendák pedig most is ugyanúgy állnak, mint eredetileg.

Az amerikai konyhás, étkezős nappali a központi helyiség
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

– A belső tereken minden évben változtatok egy kicsit, de a lakás még ma sem teljesen olyan, mint amilyennek szeretném – meséli Zsuzsa. – Ha lehetne, még modernebbé alakítanám, és a kőfalakat is fehérre festeném.

Az épület legnagyobb hátránya, hogy nem lehet szigetelni, mivel nincs alapja, vagyis a téliesítése teljes átépítést jelentene. Ezért a hideg hónapokban Zsuzsáék nem is igen járnak a nyaralóba, ilyenkor viszont életre kel a ház, tavasztól őszig már kora reggel fényárban úszik. A hálószobából a környező mezőkre látni, ám a magasított sövénynek köszönhetően hozzájuk egyáltalán nem tudnak bekukucskálni az arra járók.

A hálószobából a környező mezőkre látni
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

Nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne látogató. Már az átalakításnál lényeges szempont volt, hogy tágas közösségi tereket hozzanak létre. Az amerikai konyhás, étkezős nappali a központi helyiség, ahol két ebédlőasztalt is összetoltak, hogy sokan elférjenek körülötte. Az enteriőr egyik meghatározó eleme a vörös kőfal, de fontos szerepet kaptak az eredetileg natúr fa tetőgerendák is. Utóbbiakat Zsuzsa a többi falfelülettel együtt fehérre festette.

– Korábban több színes kárpitot használtam, de most az volt a cél, hogy a kőfal ellensúlyozása érdekében kivilágosítsuk a bútorokat – magyarázza házigazdánk.
– A hálószobai és a konyhai bútorok nagy része is fehér, a kanapé pedig ezzel harmonizáló világosszürke színű. A bútorok különböző helyekről érkeztek a nyaralóba, egy részük örökség, néhányat az előző víkendházból hoztak át, de vannak olyan darabok is, amelyeket a család kimondottan ide vásárolt.

A teraszra a hatalmas nappaliból lehet kijutni
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

– Egy kicsit szedett-vetett a stílusa, de szerencsére sikerült összehangolni a különböző jellegű tárgyakat, így harmonikus lett a végeredmény. A kisebb kiegészítők, például a fonott kosarak, a díszpárnák és a növények barátságossá, élettelivé varázsolják a helyiségeket, és kissé tengerparti atmoszférát kölcsönöznek az enteriőrnek – magyarázza a lakberendező tulajdonos. – Este pedig igazán különleges a hangulat, elcsendesedik a vidék, és a gerendáról lógó égősorok meghitt fénnyel világítják meg a szobákat és a kertet. Szeretek ilyenkor a teraszon ücsörögni, és egy pohár hideg fehérborral a kezemben magamba szívni a levendulabokrok illatát.

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva