Szaniszló Hajnalka | 2022.07.22. 10:00
Kőfeszt: grandiózus fesztivál a Káli-medence településein
Augusztus 3-7-ig ingyenes programokkal várják a kultúrakedvelő közönséget a Balaton északi partján.

Pál István Szalonna és Bandája, Demjén Ferenc, a 4S Street, Misztrál, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar… és ez csak apró szelete az idei Kőfeszt kínálatának, amely augusztus 3-7-ig tart, újabb helyszínekkel és ingyenes programokkal vár minden kikapcsolódásra és kultúrára vágyó vendéget.

Negyedszer is beveszi a Káli-medencét a Kőfeszt, a nyugalom fesztiválja

A Káli-medence szívében negyedik alkalommal rendezik meg a Kőfesztet, a nyugalom fesztiválját, aminek idén tíz helyszín ad otthont: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és Monoszló. Az ötnapos fesztivál mesés miliőben kínál változatos programokat, amelyek

küldetése, hogy népművészetünk, néphagyományaink újra élővé váljanak, ráadásul mindezt természetes környezetükben: a falvakban.

 

 

Demjén Ferenc először lép fel a Káli-medencében

A fesztivál idén igazi kuriózummal kezd, hiszen Demjén Ferenc először lép fel a Káli-medencében, és Indulj, új csodákat látni… című koncertje szép belépő lesz.

Ferenczi György és a Pesti Rackák örömzenéje minden egyes alkalommal olyan energiával tölti fel a közönséget, ami egyedülálló

– így lesz ez a Kőfeszten is. A Petőfi Zenei Díj idei győztese, a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar is színpadra lép. akik a Bagossy Brothers Company előzenekaraként már a Papp László Sportarénában számos rajongó szívét elrabolták, de itt lesz a Misztrál együttes és Heinczinger Mika is, Pál István Szalonna és Bandájától pedig idén az Idegen földre ne siess című jubileumi koncertet láthatja és hallhatja a közönség.

 

 

 

Idén a Kőfeszt ad otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának

Többek közt a Fonó Zenekar, Üsztürü, Naszály, Fokos Zenekar, Tankó Eszter a Gyimesből, a felvidéki Korpás Éva és zenekara muzsikálnak majd, akik természetesen a késő esti táncház házigazda-zenekarai is lesznek.

 

 

Idén is ott lesz önálló estjével, újabb – Legszebb ország hazám címmel – ősbemutatóval Lázár Csaba, Pély Barna pedig Ábrahámhegyen vezet be mindenkit a blues szépségeibe, ahol az Anima Sound System is koncertet ad. A fesztivál házigazda-zenekara idén a Naszály lesz. Természetesen 2022-ben sem maradhat el Navratil Andrea Dúdolója, vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekhangja, de Horti Zoltán, valamint a Görömbő Kompánia előadásai is már szerves részei a Kőfesztnek. Ugyanezt elmondhatjuk

a Liszt Ferenc Kamarazenekarról, akik a kékkúti templomkertben Handel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Boccherini, Toselli, Weiner műveiből játszanak

a szakértő közönségnek, és a tavaly zajos sikert arató Szent Efrém Férfikar most is lehetőséget ad a varázslat ismételt átélésére.

Fotó: Szücs Ildikó

 

2022-ben is számtalan kiállítás színesíti a programot

A Nemzet Fiatal Tehetsége címet többször elnyerő Vollein Ferenc festményeit Köveskálon, Kulcsár István és Steindl Gabriella Pillanatok, a Táncház ünnepe a Káli-medencében fotókiállítása Kővágóörsön, Kékkúton, Köveskálon, Káptalantótiban látható, az Első Magyar Látványtár, Megbecsült tárgyak tárlata Mindszentkállán, vagy a Tapolcai Rajzbarátok Káli-medence… és más cím kiállítása Kővágóörsön kínálja magát.

 

Gyerek- és családi programok a Kőfeszten

A gyerekek és a családok számára többek között mesemondással, kézműveskedéssel, dúdoló programokkal és lovagoltatással is készülnek, de a Veszprém megyei Kiscsőszről érkező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Pannon forgataga is várja a kicsiket és nagyokat.

 

 

Hagyományok Háza Folkudvara Köveskálon

A Kőfeszt kiemelt szakmai partnere, a Hagyományok Háza Folkudvara Köveskálon tavaly is nagy sikert aratott, ezúttal Kővágóörsön, a tavasszal átadott csodálatos Botond pajtában rendezkedik majd be és a kézműves foglalkozások, gyerekkoncertek és családi programok mellett esténként olyan zenekarok lépnek majd fel, mint a Fokos, az Üsztürü vagy a Naszály zenekar.

Fotó: Kőfeszt hivatalos

Kerekasztal beszélgetések és slammer programok

Kerekasztal beszélgetésekkel, slammer programokkal is találkozhat az, aki augusztus 3-7-ig a Kőfesztre látogat, Mindszentkállán pedig a Magyar Ízek Utcája teszi tiszteletét, amely – a tavalyi Kőfesztes premier után – mindössze másodszor lépi át Budapest határait.

Köveskálon különleges, buszmegállóban tartott zongorakoncerteket tartanak

majd klasszikus és népzenei feldolgozásokból, de nomád, harci bemutatók, cirkuszi- és vándorjátékok is lesznek. Salföldön is különleges programok várhatóak, mint például

geotúra, kirándulás a Csönge-hegyre vagy néprajzi előadások

a Kőfeszt legújabb helyszíne, Monoszló pedig a MagyarProvence Levendulabirtokkal csatlakozik, ahol többek közt Orosz István: Páternoszter című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

 

2020-hoz és 2021-hez hasonlóan a Veszprém Megyei Kormányhivatal jóvoltából idén is egy

kormányablak busz segíti a hivatalos ügyintézést a Kőfeszt helyszínein: Kővágóörsön és Köveskálon.

A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

 

 

Az összes program a Kőfesztről napi és települési bontásban ide kattintva érhető el.

 

Nyitókép: Kőfeszt hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva