Keszey Ágnes | 2021.08.11. 10:00
A szobor, amelynek a belsejéből szemlélheted az eget és sok más műalkotást
Kortárs művészet egy szabadtéri kiállítóhelyen a Káli-medencében: szobrok és elmélyülés. Ez a Káli-Art Park, mely ingyenesen látogatható.

Ha eddig idegenkedtél a kortárs művészettől, nem igazán értetted a modern művészet mondanivalóját, vagy éppen a mai alkotók és alkotások rajongója vagy, mindenképpen látogass el a Káli Art Parkba. Hogy miért? Nos, itt igazán van idő megcsodálni a műveket és elmélyülni az alkotásokban. Virtuális idegenvezetőd pedig a mobilod: QR-kódok segítségével ismerheted meg a művészeti parkot, az egyes szobrokat és alkotóikat is. Így egészen közel kerültök egymáshoz: te és az alkotások, no és persze közben rengeteg felismerés és érzés.

 

Tavaly határozták el a Káli Art Inn tulajdonosai, hogy létrehoznak egy szabadtéri szoborparkot, méghozzá úgy, hogy pályázatot írnak ki, melyen a legjobbnak ítélt alkotás készítője megkapja a Káli Art Díjat.

Ezt idén Cseh Lili Egem című, különleges alkotása érdemelte ki. Ez az a mű, melyet másképp kell szemlélni, mint a szobrokat általában. Ezt ugyanis nem csak kívülről kell látnunk. Részévé válhatunk, s magunk fölé is nézhetünk. Hogy hogyan, azt mindenki megtapasztalhatja, akik ellátogat a szoborparkba, s azt bizton állíthatjuk, hogy minden pillanatban más és más látvány lesz az, amit ez a mű nyújt.

A zsűri indoklásában így jellemezte az alkotást: „Cseh Lili művének a Káli medencében kiállítva több jelentésrétege is feltárul: egyszerre idézi meg a buszmegállók funkcionális formalizmusát és kerti pavilonokat, míg a budapesti bérházak oromzatain az ég egy szeletére rácsodálkozó gyermek őszintesége a Balaton parton egyfajta távoli, nosztalgikus emlékképnek hat. A vasból hegesztett konstrukció első pillantásra szigorú, geometrikus formavilága épp az égre nézés finom gesztusában oldódik fel.”

A Káli Art Park videójában pedig maga a művész így mutatja be művét:

 

Bár a szálláshely neve, a Káli Art Inn már mutat valamit a művészetek szeretetéről, de hogyan jött az ötlet a szoborpark létrehozására?
– Évek óta mindig felteszik nekünk a kérdést a vendégek, hogy miért art? Az nyílt titok, hogy nagyon szeretjük a művészeteket és a szálloda belső tereit is műalkotásokkal dekoráltuk. Van egy komoly festménygyűjteményünk és a szobai bútorokat is iparművészek tervezték.Tehát van elkötelezettségünk a művészetek iránt – mesélte a Káli Art Innt férjével együtt üzemeltető Döbröntei Csabáné, Ildikó.

 

Azt Art Park létrehozásának ötlete a koronavírus-járvány idején fogalmazódott meg.

– Az alkotóművészeket még jobban sújtotta a járvány, mint a legtöbb embert. Nekik végképp megszűnt minden lehetőségük arra, hogy megmutatkozzanak, vagy hogy eladjanak egy műalkotást. Akkor jött az ötlet, hogy írjunk ki egy pályázatot szobrászművészek számára. Egyetlenegy kikötés volt, hogy legyenek készen a szobrok, tehát meglévő szobraikkal nevezzenek, hogy ne jelentsen extra költséget a szobrászok számára az, hogy ide pályáznak – idézte fel Ildikó.
Az első alkalommal kiírt pályázatra beérkezett harminc alkotás közül egyénként tizenhárom alkotást választott be a neves művészekből, műértékből és turisztikai szakemberekből álló zsűri – ezek a szobrok láthatóak most egy évig, azaz a jövő nyári újabb pályázati fordulóig.

– A következő pályázat elbírálásakor ezek az alkotások itt maradnak majd, bővül a kiállítás, vagy cserélődnek és ezzel új szabadtéri tárlat várja majd a látogatókat?
– Azt határoztuk el, hogy tíz évig mindenképpen folytatjuk ez a pályázati rendszert és minden évben kiválasztunk egy győztest, s ez a mű itt marad a parkban. Így a tizedik év végére lesz egy önálló gyűjteménye a Káli Art Innek.

– Amikor beléptünk ide a szoborparkba, az interjú előtt elkezdtünk beszélgetni a kortárs művészetről. Egyhangú volt a tapasztalatunk, hogy vannak, akik nagy rajongói a kortárs művészetnek, de azért az emberek többsége idegenkedik a modern művészettől. Ti mit tapasztaltatok, hogyan fogadják a vendégek ezeket a műveket, mik a benyomásaik, visszajelzéseik?

– Ugye mindentől félünk, amit nem ismerünk. Aztán amit kicsit megismerünk, azt sokkal könnyebben szeretjük meg. Én már elég régóta kommunikálom a vendégek felé a szoborpark megnyitását. Így mire megérkeznek hozzánk, már sok mindent tudnak róla, így kíváncsiak is rá. Szinte mindenki megtekinti a parkot. Mindenkit megkérdezek, hogy melyik alkotás tetszik neki. Sokat beszélgetek velük az alkotásokról és nagyon jó meglátásaik vannak. Nekem is nagyon fontos tudnom, hogy ki milyen véleményt alkot és miért, mert én is most barátkozom a kortárs művészettel. Az, hogy szerelembe estünk, az oké, de azért az elmélyülés még fokozódik – mondja nevetve Ildikó.

– Vannak favoritok?
– Igen. Például van egy vendégünk, aki az itt tartózkodása alatt három alkalommal eltöltött egy-egy órát a kertben. Ő azt mondta, hogy megnézte reggel, délben és este – és barátkozik a szobrokkal. Neki van egy komoly kedvence, ugyanaz, ami neked – mondta mosolyogva házigazdánk, fotós kolléganőm óvodás kislányára nézve, hiszen ő a kertben sétálva határozottan mutatott rá egyik alkotásra, mikor Ildikó tőle is megkérdezte, melyik tetszik legjobban.
– Nekem is van favoritom, férjemnek is favoritja, s minden vendég ki tudja választani a neki leginkább tetszőt. De van két olyan mű is, amelyet kevésbé értenek az emberek. Ezek egy házaspár szobrai. A férj alkotása a Kétnapos csibe. A másik a házaspár hölgytagja által készített alkotás, mely a díjnyertes mű, az Egem II. Ez a győztes szobor nagyon érdekes alkotás. Először mindenki nagyon csodálkozik, hogy mit kell ezen nézni, mitől szobor? Hiszen megszoktuk, hogy a szobrot nézni kell, ebbe azonban bele kell ülni és innen kell kifele tekinteni. Ez minden szempontból rendhagyó alkotás – kanyarodtunk vissza a kiindulóponthoz Ildikóval.

A parkot egyébként mindenki szabadon látogathatja naponta 9 és 19 óra között. Mivel külön bejárata van, nem csak a szállóvendégek térhetnek be. Egyetlenegy feltétele van a belépésnek: el kell fogadni a park látogatási szabályzatát és a helyszínen regisztrálni kell – online módon. A belépés ingyenes, a műveket pedig a már említett „virtuális kalauz” mutatja be.

Fotók: Mészáros Annarózsa

További képek:

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva