lakaskultura.hu | 2021.10.14. 10:00
Álomotthon a Balaton-Felvidéken: A nyugalom oázisa Köveskálon
Csendre és nyugalomra vágytak a rohanó hétköznapok után, ezért a tulajdonosok a tökéletes kikapcsolódás jegyében álmodták meg a családi házuktól teljesen különböző nyaralót.

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy a régóta vágyott nyaraló végül pluszfeladatokkal nehezíti meg a család életét. Háziasszonyunk is ettől tartott, amikor férje álmát követve úgy döntöttek, vásárolnak egy hétvégi házat a Balaton-felvidéken.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

– Az Alföldön élünk, ezért esett a választásunk a Káli-medencére. Vízparti ingatlant nem is néztünk – idézik fel a kezdeteket.
Szerencsére végül megtalálták azt az ingatlant, amelyre mindannyian rábólintottak, és ma már egyáltalán nem bánják, hogy belevágtak a felújításba. Rendszeresen itt töltik a nyári vakációt, az ünnepeket, a karácsonyt, sőt a karantén idején itt tartózkodtak.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

A környékbeli épületekre jellemző módon vastag kőfalakkal rendelkezik a régi ház, és a korábbi tulajdonosok gondját viselték, kimondottan jó állapotban volt.

– 2017-ben vettük meg az ingatlant, és a következő évben kezdtük el a felújítást. Bár azonnal beköltözhettünk volna, úgy döntöttünk, hogy előbb a saját igényeinkhez igazítjuk – magyarázza a férj.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

 

A munkálatok végül elhúzódtak, ugyanis kicserélték a teljes villany- és vízvezetékrendszert, és az alaprajzot is módosították: a házat szinte „megfordították”.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

 

– A bejárati ajtót áttettük a másik oldalra, korábban a jelenlegi konyha területén volt. Mivel most a másik oldalról járunk be, helyet cserélt a hátsó és az első kert is. Ezenkívül építettünk egy teraszt előtetővel.

 

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

 

A harmadik nagy változás, hogy a hátsó nagy szobát kettéválasztottuk egy gipszkarton fallal, két külön szobát hoztunk létre a tizenéves lányunk és huszonéves fiunk számára – mutatják a tulajdonosok. – A két helyiséget tolóajtó köti össze. Szerencsére olyan nagy ablak volt itt korábban, hogy mindkét helyiségbe jutott belőle.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

 

Az elhúzódó felújításnak is van egy tagadhatatlan előnye: a leendő lakóknak elég idejük marad a berendezés megtervezésére, a bútorok beszerzésére. Vendéglátóink egyaránt szem előtt tartották a Káli-medence hagyományait és a funkciót. Éppen ezért a nyaralóban fontos szerepet kapott a fehér. A színválasztásnak praktikus oka is volt, ugyanis a régi kőfalakat ajánlott lélegző mészfestékkel festeni, ennek a színezése azonban nem egyszerű feladat. A világos, levegős házban az előző tulajdonos által megmentett régi fapadló adja a sötét színű alapot. Kiegészítőként finom pasztelleket, főként kék és szürke árnyalatokat használtak, így alapvetően a belső terek is a balatoni táj hangulatát idézik.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

 

Régiségek szeretettel

A berendezésben Polyák Zita segített a családnak, az általa átfestett régi bútorok tökéletesen illenek az épület miliőjéhez. A tulajdonosok antik bútorokkal foglalkozó kereskedőktől és asztalosoktól szerezték be a különböző darabokat, lámpákat, kiegészítőket. A kanapék, valamint a konyha berendezése azonban vadonatúj. Miután a felújítási munkákkal végeztek, a beköltözésre és a helyiségek berendezésére elég volt egyetlen hétvége.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

Mesélő kert

A nyaraló szerves része a kert, amelyet egy régi kőfal ölel körbe. A korábban itt álló gyümölcsfákat nem sikerült megmenteni, ezeket kivágták, és mivel az új tulajdonosok a pihenésre szánt időt nem akarták fűnyírással és növényápolással tölteni, a területet sűrűn beültették díszfűvel.A terasznak árnyékot adó öreg mandulafa megmaradt, a sok zöldet pedig egy levendulasor és rózsaszín hortenziabokrok élénkítik, amelyek szintén nem igényelnek sok gondozást. Az előrelátó tervezésnek köszönhetően a kényelmes ház ideális körülményeket biztosít a pihenéshez, a tulajdonosok számára az itt töltött idő valóban a kikapcsolódásról szól.

Fotó: Darabos György, stylist: Polyák Zita

 

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva