likeBalaton.hu | 2021.11.04. 12:00
10 étterem, 12 borászat, pálinkás, sörfőzde, cukrászda egy helyen? Igen!
Izgalmas őszi ízek, borok, pálinkák, játékos kincsvadászat és almáspite gyerekeknek - szombaton Köveskálra, a Gasztrofaluba várnak mindenkit a Balatoni Kör tagjai.

Egész évben Balaton, egymást ajánljuk.

Ezek a hívószavai – és persze a sok finomság – a Balatoni Kör eseményének: november 6-án, szombaton a Kóstold körbe Bor & Gasztrofesztre várják a vendégeket.

10 étterem, 12 borászat, pálinkás, sörfőzde, cukrászda, kávézó kínálja finomságait. Több pincészet újborát is meg lehet már ízlelni.

Őszi zöldségek, gyümölcsök és vadak a tányérokon

– A magyar ízektől kezdve a távol-keleti ételekig széles a kínálat. Megmutatkozik a francia gasztronómia, lesz vaddisznó bao, pad thai. Őszi ízekkel készülünk. Lesz például fűszeresparadicsomleves naranccsal, ami nyilván nem a nyári, nagymama levese, hanem a fűszeres íz már az őszt hozza elénk, csakúgy, mint a szőlő chutney. Lesz az ételekben csicseriborsó, cékla, rókagomba, édesburgonya, homoktövis, gesztenye, hokkaido. Az ősz a vadak felé is terel minket – több étterem készül vadhúsos étellel és Márton-nap közeledtével tépett libacomb is készül. Megjelennek a kicsit tartalmasabb, nehezebb ételek is, de aki ismeri ezt a rendezvényt, azt tudja, hogy itt nem az a fő cél, hogy degeszre egye magát mindenki. Olyan különleges ételek készülnek majd, melyek újraértelmezik azt a nehézséget, melyet mindenki megszokhatott az ilyen alapanyagok hallatán – említett néhányat a kínálatból Vincze Péter, a Tölgyes Kúria tulajdonosa, a Balatoni Kör elnökségi tagja, szervező.

A szombati menük között lesznek olyan fogások, melyeket csak a rendezvényen kóstolhatsz és olyanok is, melyeket már ismerhetsz az adott étteremből.

– Nagyobb részben olyan ételek lesznek, melyek kizárólag most készülnek. Ilyenkor a séfek jobban szabadon engedhetik a fantáziájukat, és most több idő is jut ezeknek az ételeknek az elkészítésére – tette hozzá a szervező.

A Balatoni Kör egy korábbi rendezvényén készült étel
Fotó: Mihály Szilvia

Már most kíváncsi vagy az étkekre? Itt megtalálod a kínálatot

A rendezvény helyszíne a Káli Gourmet melletti füves terület lesz, itt állítják fel a rendezvénysátrat, s itt lesz lehetőség parkolni. A belépéshez- a hatályos szabályok szerint -nem szükséges maszk és védettségi igazolvány. A rendezvény címéhez illően az étkek kóstolóadagok lesznek, hiszen a cél az, hogy minél több ízt és fogást megízleljenek a vendégek.

Füred kapitány kincsei, Hemingway és Jack Kerouac almáspitéje: a gyerekekre is gondoltak a szervezők

A Balatoni Kör a rendezvény idejére meghívta a balatoni mesehőst, Füred Kapitányt is, hogy amíg a felnőttek kóstolnak, a gyerekek izgalmas kincsvadászaton vessenek részt. A helyi szuperhős feladata, hogy a gyerekekkel megismertesse a Balaton rejtett kincseit.

Füred Kapitány nem kóstol, de szívesen játszik a gyerekekkel
Fotó: Balatoni Kör

A kincsvadászaton a kis játékosok QR kódok segítségével fedezhetik fel a Balaton felvidék egyik legkisebb településének nevezetességeit. A gyerekek QR-kódos Monopolyt is játszhatnak, ha a társasjátékban nyernek, akkor a rendezvényen mesebeli bankkártyákkal, játékpénzzel vagy akár a legmodernebb QR-kódos formákkal is fizethetnek.

– Nem árt, ha egy ilyen rendezvényen a gyerekek is foglalkoznak a pénzügyekkel. Szüleiktől egy-egy kirándulás alkalmával gyakran hallhatják, hogy mi mennyibe kerül. Ráadásul soha nem volt olyan fontos a pénzügyi tudatosság, mint napjainkban . Azzal, hogy a gyerekek saját maguk „fizethetik ki” almás pitéjüket, ezzel is a tudatos, családi pénzügyek tervezésének fontosságára szeretnénk rávilágítani – mondta Éskovács Péter, az akció egyik szervezője.

Ernest Hemingway Nobel-díjas regényíró és Jack Kerouac, a beatnemzedék „utazónagykövete” sosem járt a Balatonon, most mégis az ő kedvenc almás pitéjüket kóstolhatják meg a gyerekek.

– Nem véletlen, hogy a gyerekek és szüleik jutalma egy igazán jó almás pite lesz! Több híres írónak is ez volt az egyik kedvenc süteménye, amelyről műveikben is említést tettek. Ők egyben híres utazók is voltak, könyveik segítségével a világ távolabbi helyeinek felfedezésére mi is elindulhatunk, legalábbis képzeletben.
Nagy almás pite rajongó volt például Jack Kerouac, aki nemcsak klasszikus tudatfolyam-regényében foglalta össze kulináris élményeit, hanem azokat édesanyjának küldött leveleiben is gyakran feljegyezte. Az irodalom leghíresebb roadtrippere egyik levelében még azt is leírta, ha tehetné, akkor hónapokig csak almás pitén élne. Hemingway számára sem volt idegen a konyha világa. Műveiben több mint 125 recept is szerepel, ezeket összegyűjtve szakácskönyvben is kiadták. A finomságok között természetesen megtalálhatjuk az egyik legjobb almás pite receptjét. Szerette ezt az édességet Mark Twain is. Egy csavargó külföldön című művében különféle amerikai ételekről ír, ebben egy féltucat pitét is megismertet az olvasóval – árulta el Varga László a Balatoni Kör alelnöke, hogy miért pont ez a desszert lesz a kis kincskeresők jutalma.

 

 

Nyitókép: A Kóstold körbe! legutóbbi, siófoki rendezvénye
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva