Mihály Szilvia | 2019.02.25. 08:00
Kóstolt már furmintból készült pezsgőt?
Borkóstolók, furmintra hangolt étlapok, izgalmas beszélgetések várták a borkedvelőket Köveskálon a hétvégén.

Helyi vendéglátósok összefogásából született meg a Köveskáli Furmint Napok ötlete, melyet idén második alkalommal rendeztek meg Köveskálon.

Szombaton a balatoni furmintokról lehetett meghallgatni a borrégió legjelentősebb furmint-termelőinek előadásait, majd olyan érdekes témák kerültek napirendre, mint a furmintból készült pezsgő vagy a fajta házasíthatósága, de bepillantást nyerhettünk a furminttal is foglalkozó borásznők életébe is.

A furmint fajta adottságai kiválóak: a tokaji aszú mellett könnyű gyümölcsös és komoly, komplex száraz, valamint késői szüretelésű borok is készíthetők belőle, különböző talajokon is kitűnően teljesít, jól hozza a termőterület speciális jegyeit.

Fotó: Szabó Miklós

Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész a magas minőség iránti törekvéséből sem a borkészítésnél, sem a vendéglátásban nem adott lejjebb. A furminttal, mint fajtával most szerzi első tapasztalatait a szőlőben, erről is mesélt a Balatoni furmintok előadása után.

Nagyon az elején tartunk még a furmintnak, de szerelmesei vagyunk a fajtának. Ez itt csodálatos vidék, központi stratégiánk, hogy a furmint egy jól bevezetett bor legyen. A furmint tiszta lappal indul a nemzetközi piacon is, remélem, tud majd annyit, mint az olaszrizling.

Fotó: Mihály Szilvia

– A furmint a Balaton-felvidéken is jól érzi magát?

Tóth Sándor itt lakó borász mesélte, hogy ezen a vidéken két szőlő volt őshonos. Az egyik a kereklevelű, ami a mai chardoné, a másik a szigeti szőlő volt, ez pedig a furmint. Vagyis már több száz éve helytállt itt ez a fajta. Persze nem tudjuk, milyen ízű volt az a bor, milyen technológiával készült, de az biztos, hogy királyi udvarokba is szállítottak belőle. Ehhez magas cukorfok és alkoholtartalom kellett, hiszen abban az időben a 13-as alkoholfokú bor volt csak szállítható. Ez azt jelenti, hogy a szőlő beérett.

– Könnyű fajta a furmint, milyen vele dolgozni?

– Nagyon különleges a mikroklímánk, könnyen túlérhet a szőlő. Nagyon kényes fajta, szüret idején egy-két nap alatt kell leszedni, ha eléri az optimális állapotot, mert néhány nap alatt is veszít a minőségből, megnőhet a cukor tartalma, elvékonyodhat a héja.

Még egy nagy problémám van a furminttal, hogy borzasztóan szeretik a vadak. Rájárnak és leszemezgetik. A cabernet frank ültetvény mellett van két sor furmint próbára, és biztos, hogy abba megy be a vad, ők már megszavazták a bizalmat ennek a fajtának. Az illata, zamata őket is csalogatja. 5-6 nap alatt lepocsékolták, nappal sem lehetett őket elkergetni,

Pálffy Gyula, a fajta egyik leglelkesebb híve és családja évek óta készít furmintból bort, néhány éve már pezsgőt is.

Fotó: Gasztrofalu

 

– A Káli-medence fő fajtája a filoxéra vész előtt a furmint volt, vagy ahogy itt hívták szigeti. 2006-ban telepítettünk először furmintot a Fekete-hegyen, de nem volt benne tapasztaltunk. A Balatonnál ekkor még nagyon kevés furmint termelő volt. Valószínűleg Jásdiék voltak az elsők, akik a régi források segítségével újra furmintot telepítettek Csopakon a 2000-es évek legelején.

Fotó: Gasztrofalu

Nálunk már az első évjárat már megmutatta, hogy az itt termelt furmint megállja a helyét. Annak ellenére, hogy teljesen más stílusunk van, mint a tokaji száraz furmintnak, megkedvelték a borfogyasztók. A furmint jól érzi magát a mi vulkanikus talajunkon, megtartja savait, kidomborítja a mineralitást, a termőhelyi jellegzetességeket. Az egyre melegebb időjárásban is megőrzi a savait, szép illat és aromavilággal rendelkezik, gyümölcsös de tartalmas, hosszan érlelhető bort készíthető a fajtából.

Az előadások és a borvacsorák között érdemes volt ebben az apró faluban sétálgatni, friss levegő, nyugalom, rendezett környék várja a vendégeket.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi a Gasztrofalu titka?

– A gasztrofaluban részt vevő 5 hely a minőségre fókuszál, ahhoz menekül. A Gasztrofalu baráti összefogásból jött létre Köveskálon, ahol az egy lakósra jutó vendéglátó helyek száma meghaladja az Európai átlagot –mondja Trombitás Tamás.

– Mindenkinek megvan a saját stílusa, a saját vevő és baráti köre. Az emberek szeretik, hogy nem azt hallják, hogy hova ne menjen, hanem ajánlunk valakit. A személyes ajánlásomra szívesen kipróbál más helyet, kialakul egy bizalmi kör.

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva