Keszey Ágnes | 2021.11.09. 12:00
Vadak, zöldségek, gyümölcsök - a Balaton őszi ízei egy helyen
Szalmabálán ülve libamájas hamburgert enni, az őszi napsütésben zamatos balatoni borokat kóstolgatni, kincsvadászat jutalmául almás pitét kapni - ilyen élményekben is része lehetett mindazoknak, akik ott voltak a Balatoni Kör Kóstold körbe! rendezvényén.

Háttérben a Hegyestű, ragyogó napsütés, mosolygós arcok. Elsőre ez a látvány fogadta mindazokat, akik ellátogattak Köveskálra, a Balatoni Kör bor-és gasztrofesztiváljára. Több mint tíz étterem és borászat kínálta finomságait egy helyen. Hűen az esemény mottójához: „egymást ajánljuk.”

A Kóstold körbe bor-és gasztrofesztiválnak a Káli Gourmet melletti füves területen felállított sátor adott otthont
Fotó: Keszey Ágnes

Ezt a szellemiséget emelte ki a Káli Gourmet tulajdonosa, a BK alelnöke is.
– A Balatoni Kör a barátságokról szól elsősorban, nem az üzleti alapon működő dolgokról – hangsúlyozta Varga László.
S ha már ott jártunk, kicsit ismerkedtünk az étteremmel is. A tulajdonos elárulta, hogy az étteremben és a mellette lévő területen nem csak jó ételeket és jó borokat, hanem a jövőben kulturális, zenei programokat is szeretne kínálni.

Fotó: Keszey Ágnes

– Mi a konyhában három dolgot gyúrunk össze, és mindegyiknek az esszenciáját adjuk. Barátunk és tanácsadó séfünk Somlai Tomi, a fine dining mágus. Kicsi Zso barátunk a barbecue mestere. Én pedig próbálom becsempészni gyermekkorom emlékeit, a nagymama kosztját. Szétszedünk ételeket, átgondoljuk, máshogy rakjuk össze. Kéthetente változtatunk étlapot – mutatta be a Káli Gourmetet Varga László a napsütéses teraszon, a az általuk készített mustmézzel és szőlő chutney-val tálalt tépett libacomb, az édesburgonyával, fűszeres birssel körített füstös báránycomb és a szilvával, fahéjjal ízesített és díszített mákos gombóc mellett.

Fotó: Keszey Ágnes

De nem időztünk ott sokáig, hiszen pár lépésnyire a többi finomsággal is megismerkedhettünk.

Fotó: Keszey Ágnes

A Balaton neves vendéglátóhelyeinek nagy része jelen volt a rendezvényen. Az évszaknak megfelelően az ősz ízeibe kóstolhattunk bele: volt sok fajta vadétel, s rengeteg idényjellegű zöldség és gyümölcs a tányérokon.

A Kóstold körbe! programon több neves pincészet is jelen volt boraival
Fotó: Keszey Ágnes

Több fogást készített erre az alkalomra mindegyik vendéglátóhely.

Fotó: Keszey Ágnes

A Lavender Terasz citrussal bolondította meg csicseriborsólevesét, s burgundi módon elkészített marhapofát is kínáltak stircelt burgonyával és bacon morzsával.
A Tölgyes Kúria marha esszencialevesét fűszeres húsroláddal, őszi gyökérzöldségekkel és házi gyúrt tésztával kínálta, majd a nemzetközi konyha került terítékre a Marhapofa Pad Thai révén, s mindezeket megkoronázta a Rákóczi túrós pohárkrém.
A Kalóz strandbisztró merészen nyúlt az ízekhez, de a végeredmény harmonikus lett. Fűszeres paradicsomlevesüket naranccsal ízesítették, majd pirított kacsamájat kínáltak chilis fügelekvárral és kaláccsal.
A Kistücsök séfjei a véreshurkát tésztafánkba töltötték, s vadragut is készítettek őszi zöldségekkel, csicseriborsóval.
A Hotel Bonvino árpagyöngy-levest hozott füstölt marhanyelvvel, kaporral és házi tejföllel, főételként pedig marhaszegy, jus, rókagomba, mustár kaviár, cékla püré és pirított puliszkahasáb került a tányérra.

A Villa Kabala étele báránypejsli, gnocchi, cékla volt, a desszertben pedig benne volt az ősz esszenciája: gesztenye, homoktövis, hokkaido.
A Hableány különleges húsokat kínált: nyúlragulevest és vaddisznó Bao-t.
A Kisfaludy-ház Étterem az erdők világát és az őszt ötvözte: őzlapockát készítettek vadas krémmártással, uborkás-kapros tejfölhabbal, karamellizált sütőtökkel és szalvétagombóccal.
A John’s Pub and Restaurant – Creative Kitchen food truckjában csülköt kínáltak házi burgonyás kenyérben, s Márton-nap közeledtével libamájas burgert is készítettek, melyet édesburgonya hasábbal tálaltak.

Fotó: Keszey Ágnes

– A Kóstold körbe! két éve útjára indított sorozat, mi tavaly csatlakoztunk, első keszthelyi vendéglátósként – kezdte beszélgetésünket Joó Zoltán, a John’s Pub, Creative Kitchen tulajdonosa. Ő tagja a Balatoni Kör rendezvényszervező munkacsoportjának. – Az a célunk, hogy körbejárjuk a Balatont és megmutassuk az értékeit, lehetőségeit. Az időjárás is szenzációs. Ezzel a rendezvénnyel szezonon kívül is ide tudjuk csábítani a vendégeket.

Mónisüti finomságai közül is válogathattak a vendégek
Fotó: Keszey Ágnes

Nemcsak ételként, hanem italként is lehetett kóstolni a Balatont: térségi bortermelők nemes nedűit, söröket és pálinkákat is ízlelhettek a vendégek.

Fotó: Keszey Ágnes

S a szervezők a kicsikre, s a gyermekes családokra is gondoltak: Füred kapitány, a népszerű balatoni mesehős játékra invitálta őket. A gyerekek a környék értékeit, kincseit, nevezetességeit fedezhették fel. Mindeközben játékpénzeket gyűjthettek, melyekért cserébe almás pitét kaptak.

A Balatoni Kör következő programja az adventi időszakban, Balatonfüreden lesz, ennek programját és kínálatát hamarosan közzéteszik.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva