Szentbékkálla földtani és kultúrtörténeti kincsei - geotúra
Helyszín Szentbékkálla, Dózsa György utca 1
Időpont
A geotúra Szentbékkálla és környékének földtani, építészeti és kulturális gyöngyszemeit fűzi fel. Bemelegítésül kis séta a szentbékkállai templom dombocskájára, hogy néhány perces erdei gyaloglás után a színes építőkövekből épült Velétei palotarom bukkanjon elő a fák közül a maga festői szépségében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park túráján egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvétele magasodik fölénk: a közeli vulkán kitörése nyomán mintegy 2 és fél millió évvel ezelőtt pontosan erre a helyre zúdult le egy forró, pusztító vulkáni törmelékár! A meghökkentő látványt nyújtó rétegsor leginkább egy hosszában elvágott geológiai püspökkenyérre emlékeztet, amelyben a mazsolák összesült pannon homokgalacsinok, a diók pedig olivin zárványok.

Vulkánusz isten még számos egyéb ásvány- és kőzettani csemegét is rakott vizsga-remekébe, ami csak arra vár, hogy együtt felfedezzük! (Mindeközben egy valódi püspökkenyeret is elmajszolunk a geotúra-vezető jóvoltából.)

Visszasétálva a falu központjába egy szép kilátópontról gyönyörködhetünk a Káli-medence látványában, ahonnan tiszta időben még a Balaton déli partján emelkedő fonyódi és boglári vulkánok is jól látszanak.

A túra következő állomása a méltán világhírű Szentbékkállai-kőtenger. Bizonyára sokan jártak már ott, hintáztak az Ingókövön, (Kelemen-kő névre is hallgat), látták a madáritatókat. Ennek ellenére érdemes újból meglátogatni, mert élményt nyújthatnak az apró részletek, amikről sok érdekes információt tudhatnak meg, mialatt a gyerekek a világ egyik legjobb természet adta játszóterét vehetik a birtokukba! A vállalkozó szelleműeknek alkalma nyílik egy kis Pannon-tó kóstolóra is.

A program zárásaként a falu legszebb utcáján sétálunk végig, ahol megcsodálhatjuk a Káli-medence népi építészetének gyöngyszemeit: a nádtetejű, hófehérre vakolt házakat különleges vakolatdíszekkel és macskalépcsőikkel.
Akinek még van kedve és energiája, a falu közelében levő kora-középkori Töttöskáli templomromot is megtekintheti.

Találkozó időpontja: 10:00

Találkozó helye: Szentbékkálla, Öreghegy Fogadó Dózsa György u.

Távolság: 5 km

Túra ideje: 5 óra

Nyitókép: Káli-medence (Fotó forrása: BFNP közösségi oldala)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva