Paticsolt vályogfal építése
Helyszín Lengyeltóti,
Időpont
Ismerd meg a permakultúra gyakorlati oldalát és csatlakozz a közösségünk építőtáborához Lengyeltótin! Fedezd fel a vályogfal építését, készíts kertet és játszóteret. Gyere és tanulj velünk!

Permakultúra a gyakorlatban – paticsolt vályogfal építése, kert és játszótér kialakítása // Permaculture in practice – wattle-and-daub wall, raised beds and playground

⬇⬇⬇— scroll down for english —⬇⬇⬇
Kedves barátunk!
Egy nemrég indult permakultúra projekt első lépéseinek megtételére hívunk téged, ahol egy 3000 négyzetméteres közösségi tér kiépítését kezdjük meg 2023 nyarán.
A Szatyor Egyesülettel együttműködésben három hetes építőtábort szervezünk.
🌳 🌱🌿- PATICSOLT VÁLYOGFAL ÉPÍTÉSE A GYAKORLATBAN –

Felhasznált anyagok:
vesszőfonat, vályog
Választott technika:
paticsfal, vagy vesszőfal

A patics magyar népi építészet legrégebbi könnyűszerkezetes falépítési technikája. Magyarország legtöbb pontján 30 km-s körben fellelhető, természetes alapanyagokból meg tudod építeni.
Ezúttal egy emeletes csirkeól falazatát építjük fel, amelynek tetején a közösségi terünk egyik emelt terasza kap helyet, rálátást biztosítva a mandalakertünkre és a geodómra.
Ezen kívül egy kertet és természetes anyagokból való játszóteret is építünk.

👍 —– KINEK AJÁNLJUK —— 👍
Az általános tudást átadó “Bevezetés a permakultúrába” és a PDC kurzusokkal ellentétben most mélyebbre ásunk, a gyakorlati megvalósítás vizeire evezünk.
Ha építőanyag önellátásra, függetlenségre törekszel, az első dolog, amit érdemes megtanulnod, és gyakorolnod.
Ha szeretnél megismerkedni az utóbbi sokezerév leggyakrabban használt természetes alapanyagával, a vályoggal, illetve az erre épülő low tech megoldásokra, ez tökéletes pillanat lesz. #nemveszünksemmitazepitöanyagtelepen

🌳 —– MIT TANULSZ MAJD EBBEN A HÁROM HÉTBEN —— 🌳

✔ a paticsfalnak megfelelő vesszők kiválasztását, vágást, kévézését
✔ vályog felkeresését, kitermelését, szállítását
✔ a vályog gyúrását, felhordását
vályogfal vakolását

✔ Megismerheted nagyszüleink helyi lehetőségekre épülő praktikus szerkezetépítő megoldásait.
✔ Megtapasztalhatod, milyen érzés csapkodni a sarat, keverni a vályogot, tapasztani a falat.
✔ Megismerheted fűz szavunk eredetét, azaz a vesszőfonás alapjait, és az arra épülő sokoldalú paticstechnikát.
✔ Ügyesebbek készíthetnek csapfészket és csapot, a tervezett ácsszerkezetbe,.

🍁 —– OKTATÓK —— 🍁

Kovács B. Dániel (HU)
A Fiatalok a Magyar Vidékért alapítvány alapítójaként, oszlopos tagjaként 2014 óta aktív tagja az alulról szerveződő vidékfejlesztési törekvések új hullámának.
A Gyüttment Fesztivál megálmodójaként, a béri Vadvirág teaház alapítójaként és működtetőjeként, Takatuka szigetének építőjeként vált ismerté a hazai természetes életmód hiteles képviselői között. Organikus építmények koncepció-tervezésével, kivitelezésével egyaránt foglalkozik.

Hamedinia Mohammad (Iran/usa)
Expat in Budapest, who know how about adobe. Master phd gipsy.w

Tuba Máté (HU/SK)
Az Oasis Project permakultúra tervezésének összefogója, szervezője, vezetője, a PatternWise csapatának szakértője.
A 80 hektáros regeneratív projekt szakmai koncepciójának áttekintésében áll rendelkezésetekre.

✍ —- INFÓK —- ✍

Időpont: 2023. augusztus 7-27.
• A programváltozás jogát fenntartjuk.
• Amennyiben 18-30 év közötti fiatal vagy az EU területéről, akkor lehetőséged van ingyenesen részt venni az ESC program támogatásával egy három hetes táborban, melynek az egyik hetében paticsolunk. Ebben az esetben kérjük, hogy itt jelentkezz: https://www.szatyorgoesabroad.org/…/2023-group…

💪 —- CSATLAKOZZ HOZZÁNK ÖNKÉNTESKÉNT —– 💪
Jelenleg napi átlag 15 fős létszámban tartózkodunk a területen, és dolgozunk pirkadattól alkonyatig a projekt felépítésén.
Földmunkázunk, fát vágunk, fát ültetünk, betont törünk, helyébe kerti ágyást építünk, talajt regenerálunk nagyban, komposztot állítunk elő, komposzt teát főzünk. Házakat újítunk, nyári konyhát építünk, geodómot építünk, tavat építünk, napelemet telepítünk. Utat építünk, vizet, áramot húzunk. Tervezünk, térképeket készítünk, kutatunk, szervezünk, számolunk, adminisztrálunk. Érdeket egyeztetünk, együttműködési rendszereket építünk. Permások és nem permások, álmodók és megvalósítók, együtt, egy közös cél mentén.
Életünk eddigi talán legizgalmasabb utazásán veszünk részt, együtt.
Ha kedvet kaptál, gyere, tarts velünk te is!
Napi 4 óra közösségi munka mellett étkezést, és sátorszállást biztosítunk, valamint lehetőséget, hogy beleláss az Oázis Projekt terveibe, mindennapjaiba. Ha már voltál PDC-n, szabadidődben fakultatív permatervezési gyakorlatban vehetsz részt, amihez mentorálást biztosítunk. Folyamatosan bővülő permakultúra könyvtárunkban olyan finomságokat olvashatsz papír alapon, mint a Permaculture Designers Manual, The New Wild, vagy épp Looby Macnamara People and Permaculture klasszikusa.
Ha komolyan gondolod, hogy permakultúra tervezővé, kivitelezővé, oktatóvá szeretnél válni, szeretnéd az életedet a bioszféra és a társadalom gyógyításának szentelni, itt a helyed. Ha hosszabb távra (több hónapra) érkeznél, lehetőséget biztosítunk, hogy fűtési szezonra is velünk tudj maradni, közösségi, beltéri szállásainkon.

🙏 —- EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK — 🙏
Ökoszolgálat Alapítvány
Szatyor Egyesület
Fiatalok a Magyar Vidékért alapítvány
Brillfield Partners
Geogold Kárpátia
Agridrón
Pagony Tájépítészeti Iroda
Naturach Építészeti Iroda
Pigment Studio Kft.
Ataraxia mgmt
Rokoko

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva