Keszey Ágnes | 2022.04.14. 10:00
Húsvéti csodaország a Balaton mellett
Már kezdetben is figyelemre méltó volt a somogyi falu ünnep ünnepvárása, hiszen amikor 2015-ben először díszítették meg a település központját, már 1200 tojás ékesítette a fát, s egy másfél méteres tojás is kikerült.

A következő évben az volt a cél, hogy legyen legalább ugyanannyi tojás, mint a falu lakóinak száma: ez 2300. Végül háromezer darabnál több került a fára. Az elkövetkezendő években aztán mindig újabb és újabb díszek is készültek.

Idén már több, kilenc ezer tojás ékesíti a fát
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Már a második évben négy másfél méteres tojás is díszítette a kis teret.

A település apraja-nagyja már a kezdetektől, s idén is kivette a részét a munkából: a kis óvodások, iskolások, az Értelmi Fogyatékosok Otthona lakói, s rengeteg kéthelyi lakos készítette, szépítgette a húsvéti díszeket, dekorációkat, hogy örömet szerezzenek egymásnak, s a falujukba érkezőknek.

2017-ben egy óriástojással és három fa nyuszival gazdagodott a dekoráció. Idekerült egy rollerozó kisnyuszi és egy bicajozó nagy nyuszi is. Négy napos munkával készült egy két és fél méteres, több mint háromszáz kilós óriás tojás, melyhez 8,2 köbméter polisztirolt és 125 kilónyi vakolóanyagot használtak fel. A tojás egyik felén egy népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található. A díszítés része egy óriáskosár és tyúkanyó, valamint egy lovasszekér is.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Itt ücsörög, várva a látogatókat egy hatalmas nyuszi is. Róla azt lehet tudni, hogy vasváz az alapja, s így igencsak súlyos: már félkészen is több mint kétszáz kilós volt. Mikor a váz elkészült, szénával borították be. 2020-ban, a pandémia idején nem készült el a dekoráció, csak egy fenyőlécekből készült világító tojást készítettek mely a reményt, és a hitet jelképezte a nehéz helyzetben.
– Idén a korábbi dekorációs elemeket egy tojásalagúttal egészítettünk ki, melyen éjszakánként világítanak a tojások. Elkészült egy új kupakgyűjtő tojás is. Az óriás tojást újra kellett festeni, hiszen a mintát az időjárás kicsit tönkretette. Korábban megkerestünk minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el nekünk egy-egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és ezzel elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások érkeztek, ezek a fa magasabb pontjain láthatók – mesélte az idei ünnepről és dekorációkról Oltiné Maczkó Nikolett, a kéthelyi Művelődési Ház vezetője.

Ha az időjárás kedvező lesz, akkor húsvéthétfőn délelőtt tűzoltóautós locsolást is rendeznek a faluban.

 

A húsvéti csodaország egyébként még április végéig várja a látogatókat. Utána egy másik hagyományé lesz a főszerep: a teret a falu májusfája fogja díszíteni.

Fotók: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva