Promóció | 2023.03.14. 10:31
Márciusban újra nyit a Kinizsi-vár Nagyvázsonyban
Újra nyit Nagyvázsonyban a megújult Kinizsi-vár, amely idén március 17-étől várja interaktív kiállítóterekkel, multimédiás eszközökkel és élethű makettekkel a belföldi és nemzetközi látogatóközönséget.

A Balaton északi partjához közel eső Nagyvázsony így a térség még vonzóbb turisztikai célpontjává válik. A létrehozott zárt terek a projekt keretében elkészült kiállítás mellett rendezvények és múzeumpedagógiai foglalkozások számára is helyszínt biztosítanak. Emellett a vár tágabb környezete is felfrissült, így az itt álló idős fák árnyékában lévő kút körül hangulatos gyülekező, illetve pihenőtér jött létre asztalokkal, padokkal igazán idilli kulturális környezetet teremtve a műemléknek.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által koordinált átfogó műemlékhelyreállítási és turisztikai célú beruházás elsődleges célja az volt, hogy a 21. század látogatói igényeihez alkalmazkodva hasznos, tartalmas időtöltést biztosítson az idelátogatóknak egész éven át.

A KINIZSI-VÁR RÖVID TÖRTÉNETE:

A Balaton-felvidék lankái között, Nagyvázsonyban rejtőzik a középkorban épült Kinizsi-vár, a hazai várépítészet egyedülálló formában fennmaradt alkotása. A vár története a Vezsenyi család révén az 1400-as évek elején egy udvarház létesítésével kezdődött. Mátyás király hűséges szolgálatainak elismeréséül Kinizsi Pálnak adományozta a területet, aki megkezdte az építmény bővítését. A török fenyegetettség – különösen Veszprém 1552. évi elfoglalása – miatt Vázsonykő végvárrá alakult.

 

A fejlesztés 1,6 milliárd forintból a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével európai uniós forrásból valósult meg.

Képek forrása: NÖF

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva