Bényei Adrienn/magyarnemzet.hu | 2023.03.30. 14:00
Megújult a törökverő Kinizsi legendás vára
A Balaton-felvidék lankái között, Nagyvázsonyban rejtőzik a középkorban épült négyszögletű lakótornyos Kinizsi-vár, mely nevét a minden csatáját győztesen megvívó törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta.

Örökség- és műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva újult meg a Nemzeti kastély- és várprogram részeként a vár, amely a három évig tartó felújítást követően március 17-től új turisztikai célpontként jelenik meg a Balaton északi partján. Az Európa kulturális fővárosa programsorozathoz kapcsolódóan megújult kiállítási tartalommal egészült ki, korszerű rendezvényteremmel bővült és áprilistól múzeumi shop és kávézó is várja majd az érkezőket.

Fotó: Havran Zoltán

 

Különlegesen szép vidék veszi körül Nagyvázsonyt. Északon a Bakony egyik legnagyobb csúcsa, a hatszáz méteres Kab-hegy magasodik, délen a Balaton-felvidék dombjaira felkúszó, vagy éppen völgyekbe települt községekben gyönyörködhet a szemünk. Maga a község Veszprém és Tapolca között, a Vázsonyi-séd mentén fekszik.

A Kinizsi-vár története

A településen található Kinizsi-vár a szokásoktól eltérően nem dombtetőre, hanem az ófalu házai alá épült. A hely kiválasztásában valószínűleg szerepet játszott, hogy fontos kereskedelmi útvonal ágazott itt el. A terület legfőbb előnye azonban az a bővizű forrás volt, mely a vizesárkot táplálta, illetve ivóvizet biztosított a várvédők számára ostrom idején is. A vár történetében olvashatjuk, hogy építtetője a Szolnok megyében jelentős birtokokkal bíró Vezsenyi család, akik a XIV–XV. század fordulóján építették fel udvarházukat. A család kihalását követően a birtokot 1472-ben Mátyás király az egyik legtehetségesebb hadvezérének, Kinizsi Pálnak adományozta a hadjárataiban tanúsított vitézségéért. Kinizsi a XV. sz. második felében az erődítményt külsőtornyos védőfalakkal, palotaszárnnyal és kápolnával egészítette ki.

Nevéhez fűződik a falu határában található pálos kolostor is, hiszen a barátokat a Fekete Sereg híres vezére telepítette Nagyvázsonyba. Ugyancsak Kinizsi építtette át, újíttatta fel a falu északi határán álló, Árpád-kori Szent István-templomot. A törökök 1663-ban felgyújtották a várat, a Rákóczi-szabadságharc után elvesztette jelentőségét.

A Kinizsi-vár különlegességét a hazai várak között az adja, hogy hatszintes lakótornya gyakorlatilag teljes épségben megmaradt. Ez az egyetlen XV. századi világi épület az országban, amely ép belső terekkel rendelkezik, és soha nem vált rommá, mindvégig használatban maradt. A felújított váron a kiegészítések elkülönülnek az eredetitől, az anyaghasználat modern, a formavilág kortárs. Idegennek érezzük az eredeti várhoz képest, de a nagyszerű belső udvar kárpótol, ami sokkal vonzóbb, mint a vár új külső képe.

Az erődítménybe a rondella kapuján át jutunk be, ahol a patkó alakú bástya gyilokjárójára lehet felsétálni. Egy bővizű forrás fut a várárokban, mely még napjainkban is a farkasvermet és a víztárolót táplálja, ami a belső udvaron található.

Fotó: Havran Zoltán

A szűk udvart övező magas, gótikus loggia izgalmas térélmény

Az eredeti térhatás helyreállítása, a szűk udvart övező magas, gótikus loggia meghökkentő, izgalmas térélmény, a vár egykori hangulatának visszaidézésében fontos szerepet játszik ennek rekonstrukciója. A helyreállítás egyik fontos célja volt a belső vár még álló falakkal rendelkező tereinek bemutatása, hasznosítása. Így érzékelhetővé válik a vár egykori térszerkezete, nagyszabású kiépítése.

A palotaszárny földszinti és emeleti termeiben látható kiállításon végigkísérhetjük az erősség építéstörténetén kívül Kinizsi Pál életét és a törökverő hős nagy csatáit is. A díszterem alatt elhelyezkedő kőtárban található Kinizsi Pál és Horváth Márk reneszánsz síremléke. Az egykori lakók, így a várnagy, Magyar Benigna és a törökkor végvári katonaságának mindennapi életét mutatják be a lakótoronyban látható középkori enteriőrrekonstrukciók. A lakótorony teraszán elhelyezett táblák segítségével elképzelhetjük a vár, a közeli pálos kolostor és Nagyvázsony XVI. századi látképét.

A Kinizsi-vár többek közt a helyi önkormányzatnak és a Kinizsi-körnek köszönhetően kerülhetett be a Nemzeti kastély- és várprogramba. Fábry Szabolcs, a település polgármester nyilatkozta korábban, hogy a rekonstrukció révén egyrészt élénkül a helyi turizmus, másrészt a község is új életre kel.

 

 

 

Járd végig a nagyvázsonyi várat!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Havran Zoltán

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva