veol.hu/Molnár Sándor | 2021.04.23. 12:00
Nagyon jól halad a nagyvázsonyi Kinizsi vár rekonstrukciója
Félidőben jár a Kinizsi-vár nagyszabású felújítása, 2021 tavaszán a beruházás készültsége meghaladja az 50 százalékot.

A lakótorony állványzata elkészült, zajlik a homlokzat helyreállítása, amely a kutatók, a restaurátorok és műemléki szakemberek számára érdekes feladattal szolgál, hiszen évszázadok óta érintetlen felületeket vizsgálhatnak.

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár a magyarországi várépítészet történetének viszonylag késői alkotása. Építésének pontos ideje ismeretlen, valószínűleg az 1400-as évek elején kezdődött az építkezés. Mátyás király a várat 1472 után – hűséges szolgálataiért – Kinizsi Pálnak adta, aki jelentős építkezésekbe kezdett.

Kinizsi Pál részben megerősítette, részben komfortossá tette a nagyvázsonyi várat. A törökök kiűzése után a végvárak hadászati jelentősége csökkent, az új tulajdonos Zichy család csak rövid ideig tartózkodott a várban. 1756-ig az úriszék börtöne volt, majd pálinkafőzésre használták. A pálinkafőzőben történt robbanás, majd az 1857. évi tűzvész végképp megpecsételte a sorsát.

Az 1950-es évekbeli első állagmegóvás nyomán a vár a környék fő turisztikai attrakciója lett, ám – részben a korlátozott mennyiségű zárt tér miatt – a látogatók jelentős része a nyári félévben érkezett csupán. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által koordinált átfogó műemlék-helyreállítási és turisztikai célú beruházás elsődleges célja, hogy a XXI. század látogatói igényeihez alkalmazkodva biztosítson hasznos, tartalmas időtöltést az ide látogatóknak, hosszabb időtöltésre ösztönözve és invitálva őket az év bármely szakában.

A nagyvázsonyi Kinizsi vár rekonstrukciója 2021-ben
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A helyreállítás legfőbb eleme a belső vár még álló falakkal rendelkező tereinek lefedése, valamint azon épületrészek esetén, ahol erre a kutatások alapján hitelesen lehetőség nyílt, az épület részleges rekonstrukciója. Az eredetileg háromszintes palotából így két szint lesz látogatható, és az így kialakuló helyiségek a projekt keretében készülő izgalmas, állandó kiállítás mellett rendezvényeknek, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozások számára is helyszínt biztosítanak.

A beruházás készültsége 2021 tavaszán meghaladja az ötven százalékot. A lakótorony állványzata elkészült, zajlik a homlokzat helyreállítása, amely mind a kutatók, mind a restaurátorok és műemléki szakemberek számára érdekes feladattal szolgál, hiszen évszázadok óta érintetlen felületeket vizsgálhatnak. Az udvari loggia rekonstrukciója elkészült, ez a helyreállítás egyik legizgalmasabb eleme, hiszen érzékelhetővé teszi a vár egykori hangulatát. Elkészült a loggiát határoló Palotaszárny emeleti ráépítése, a földszinten és az emeleten a gépészeti és villamos szerelések folynak, megkezdődött a belső vakolás a hazánkban még kevésbé elterjedt agyagvakolat alkalmazásával.

A nagyvázsonyi Kinizsi vár rekonstrukciója 2021-ben
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az átadást követően nemcsak a kívülről és környezetében megújult Kinizsi-vár miatt lesz érdemes ide látogatni, hanem azért is, mert számos olyan új és megújult kiállítási, illetve szolgáltatási elemmel bővül a kínálat, amelyek garantálják az élményekben és látványban gazdag időtöltést. Ilyen lesz – többek között – az is, hogy a lakótorony tetőteraszán elhelyezett információs táblák segítségével láthatóvá válik majd a vár 16. századi formája, a közeli pálos kolostor, Nagyvázsony akkori képe is, valamint szemben a Déli-Bakony legmagasabb csúcsa, a Kab-hegy, ahova a várat érintő országos kéktúra is tovább vezet.

– A látogatók további kényelmét szolgálja majd egy, a vár mellett kialakított fogadóépület, benne kávézóval, valamint egy széles kínálatú, minőségi ajándéktárgyakkal üzemelő ajándékbolttal. A nyitás a tervek szerint 2022 első felében lehet – tudta meg a Veol Glázer Tamástól, a NÖF ügyvezető igazgatójától.

A nagyvázsonyi Kinizsi vár rekonstrukciója 2021-ben
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere elmondta, hogy mindennap eszébe jut a „Történelmet építünk” szlogen, amikor ránéz a várra. Kiemelte, hogy turisztikai szempontból is történelmi jelentőségű, ami Nagyvázsonyban épül, hiszen nagyon sok látogatónak nyújt majd élményeket a megújuló Kinizsi-vár, itt helyben pedig elsődleges vagy kiegészítő jövedelmet jelent sok család számára. A polgármester megjegyezte, a várfejlesztésnek óriási jelentősége van abban is, hogy erősíti a település megtartó erejét.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva