Örvényesi Értéktúra, borkóstolóval
Helyszín Örvényes, Malom utca 4
Időpont
Telefonszám
E-mail cím petopiroska83@gmail.com
Ha szeretsz kirándulni és a jó bort is, akkor ez a túra igazán a te programod. 4 óra alatt 5 kilométer és 5 féle bor. Csábító, nem igaz?

Helyszín (találkozási pont): Huszár Vendéglő, Örvényes

Túraszervező, túravezető: Pető Piroska

A 71-es főút melletti Huszár Vendéglőnél lesz a gyülekező. Bevezetésként a település múltjáról, alapvető jellemzőiről hallhatunk, majd felnyitják kincsestárat a résztvevők számára.

Ezután a műemlék vízimalom felé indulnak a résztvevők. Ebben az épületben malommúzeum működik. Az értéktárról, az értékek típusairól tájékoztat a túravezető a Nepomuki Szent János alakjával kiegészített védett kőhídnál. Tovább haladva, a Pán-forrás érintésével, majd a Szent Imre templom irányában az őstölgyes felé folytatódik a vezetett séta: a különleges formájú, öreg tölgyfák környezetében a tájhasználat változásait ismerteti a szakember.

A pécselyi határnál az Örvényesi-séd völgyébe is leereszkedhetnek az érdeklődők, amely szintén az értéktárban szereplő természeti érték. Az utat az Öreg-hegy felé folytatják, ahol megismerkedhetnek a szőlőhegyi épületek világával. A szőlőhegyi táj jelentőségéről, a tájkarakterről és a beépítés veszélyeiről is informálódhatnak a kirándulók.

Ezután elragadó panoráma kíséretében pihenő következik egy nádtetős, autentikus módon megőrzött pince-présháznál. A túra fényképezőgép-barát, így lehetőség nyílik az élmények szerzése mellett a fotók gyarapítására is. A Balaton-felvidékre jellemző présház-típusok több képviselője is megmutatkozik, ezeket is részletesen végig lehet majd követni. A szőlőhegy felső, karsztbokorerdős területét elhagyva szőlőterületek és gondozott pinceudvarok mellett vezet az út a falu felé, a Tihanyi-félsziget adta harmonikus képet csodálva.

Visszaérkezés a kiindulási helyre a felújított templomromot és a régi síremlékeket rejtő temetőnél.

A program második felében a Huszár vendéglőben nyílik lehetőség a környéken termett szőlőkből készített borok kóstolására. A közeli pincészetekből származó borok bemutatását követően egy egyedi étel, az örvényesi aprópecsenye kerül az asztalra, különféle kísérő falatkák mellett (kérés esetén lehetőség van más étel fogyasztására is).

Gasztronómia
Vendégvárónak helyi sajt, sonka, kerti zöldségek kerülnek az asztalra, friss, meleg bagettel.

A túra után a következő borokat lehet megkóstolni:

Dörgicsei Olaszrizling 2016 – Huszár Bor
Balatonbor 2018 – Dobosi Pincészet Szentantalfa
Cabernet Sauvignon Rozé 2018 – Fodorvin Családi Pincészet Aszófő
Tihanyi Cabernet Franc 2015 – Salánki Családi Pincészet Aszófő
Aranyom Töppedt Olaszrizling 2017 – Szabó és Fia Pincészet Balatoncsicsó
A program tervezett időtartama: 4 óra, a táv ~ 5300 méter, 90 méter szintkülönbséggel.

Kényelmes, időjáráshoz igazodó ruházat, sétához megfelelő lábbeli és alapfelszerelés ajánlott.

Részvételi díj:
A túravezetés díja: 2000,- Ft/fő
Az étkezéssel egybekötött borkóstoló ára: 4900,- Ft/fő
A program összköltsége: 6900,- Ft/fő

Jelentkezés, regisztráció
A programon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul. Maximális létszám: 40 fő (20 főtől a túrán csoportos kedvezmény). A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva