likeBalaton.hu | 2024.08.13. 08:00
Figyelmeztetést adtak ki: veszélyes lódarazsak vannak Paloznak környékén

Figyelem, veszélyes lódarazsak a Paloznak környéki túraútvonalon!

A Bakonyerdő Zrt. felhívja a természetjárók figyelmét, hogy a Nosztori Élményparktól délre,

Paloznak irányába vezető kék háromszög jelzéssel ellátott turistaút mentén lódarázsfészek található, mely jelenleg különösen aktív és veszélyes.

Az utóbbi napokban több esetben is előfordultak csípések, ezért fontos, hogy mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen ezen a szakaszon.

A veszélyes terület pontos helyszíne:

  • Az Élményparktól délre, Paloznak irányába haladva, a turistaút nagy kanyarulatát követően, az egyenesebb szakasz jobb oldalán, egy mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben. A helyszín közelében elhelyezett GPS koordináták: 47.000461; 17.919552.

A Bakonyerdő Zrt. munkatársai figyelmeztető táblákat helyeztek el a helyszínen, de kérik a kirándulókat, hogy továbbra is fokozott körültekintéssel járjanak el. A lódarázs, bár hasznos az erdő számára, a túrázók számára komoly veszélyt jelenthet. Amennyiben lódarazsakkal találkoznak, semmiképp se próbálják meg elhessegetni vagy fenyegetni őket, inkább óvatosan távozzanak a helyszínről.

Miért különösen veszélyes a lódarázs?

A magányos lódarázs veszély esetén olyan feromonokat bocsát ki, amelyek

jeleznek a kolónia többi tagjának, akik azonnal a fenyegetett társuk segítségére sietnek.

Ez különösen veszélyes lehet éjszakai túrákon, mivel a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez.

Az augusztus végi és szeptember eleji időszak a hazai erdőkben élő európai lódarázs életciklusának legintenzívebb időszaka. Ekkor a fészkek a legnépesebbek, és a párzás is ilyenkor zajlik. Az első lehűlések után a kolónia szinte teljesen elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye jelentősen csökken.

Fontos figyelmeztetés!

Azok számára, akik allergiásak a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Még a nem allergiások számára is különösen veszélyesek lehetnek a fejet vagy nyakat érő csípések.

Amennyiben bárki észleli a lódarazsak jelenlétét, haladéktalanul jelezze azt a Bakonyerdő Zrt. munkatársainak! (Telefon: (89) 513 100 , info@bakonyerdo.hu)

Képek: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva