2018.10.15. 10:00
Mésztufagátak és barlangok
A legszebb évszak az ősz a Balatonnál- állította több riportalanyom is az elmúlt hetekben. Az biztos, hogy az időjárás most különösen kedvez a felfedezésnek, a túrázásnak, biciklizésnek, kirándulásnak. Ehhez javaslunk most egy megkapó célpontot.
Bár a Balaton-felvidék karsztos területei elég szegények a felszíni vízfolyásokban, a Balaton- felvidéken található Felsőörs környékét akár Forrás- vidéknek is nevezhetnénk, hiszen pár négyzetkilométernyi területen több forrás is felszínre tör itt. Ezek vize táplálja a felsőörsi Malom-patakot, mely az évszázadok alatt völgyet vájt a kőzetbe, és különleges, hűvös mikroklímájú területet hozott itt létre.

Néhány méterrel a források alatt már megindul az oldott mész kicsapódása a vízből. Ez a mész bekérgezi a mederbe hulló növényi részeket, bedőlt faágakat, és páratlan geológiai képződményeket, mésztufagátakat hoz létre. A gátak több helyen is lépcsőket alakítanak ki, a lezúduló víz hangja betölti a völgyet. Lovas felé haladva pár száz méter múlva a patak találkozik nyugati ágával a Lovasi Séddel, mely mentén visszafordulva, a bő vizű Király-kúti-forráshoz jut a túrázó. A völgy bejáratánál a meredek hegyoldal több kisebb barlangot rejt. Az egykori forrásbarlangok üregét a mélyből feltörő karsztvíz oldotta ki. A Balaton-felvidéken ritkák a barlangok, de itt egymás közelében három is kialakult. Innen két kilométernyire található a forrás, ahol megpihenni is lehet, a közelében tűzrakó helyek és esőbeállók is találhatóak.

A felsőörsi Malom völgy 2016 decembere óta védett terület.

Ilyen a Malom-völgy ősszel:
https://youtu.be/Et0Fc2tNvkc
Képek és szöveg: Sági Ági

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva