2019.01.22. 10:00
Településbemutató – Paloznak
A mennyit tudsz a Balatonról típusú kvízekben rendszeresen megkérdezik, hogy Paloznakot a Balaton északi vagy déli partján találjuk-e. Pedig a települést csak a 71-es út választja el a Balaton partról, igaz önálló strandja nincs, a helyiek az alsóörsi strandra tudnak kedvezményes bérletet váltani. Sokszor találkozni azzal, hogy a település nevét tévesen hosszú ó-val írják, de Paloznaknak semmi köze sem a palócokhoz, sem a kalózokhoz, a szőlőhöz annál több szállal kapcsolódik.

 

Fotó: homolapinceszet.hu

 

Paloznakot Lovas és Csopak között találjuk, a Balaton északi partján. A falut még ötszázan sem lakják, de Paloznak mégsem alvó település, télen-nyáron aktív itt az élet.

A régészeti leletek szerint Paloznak területén már ötezer éve is laktak. A Tódi-dülőnek nevezett terület közelében földbe ásott lakások nyomait és újkőkori cserépedények maradványait találták meg. Az ókorban is éltek a vidéken, a település határában két római kori gazdaság működött, a leletek a balácapusztai római villagazdaságban és a veszprémi múzeumban láthatók.

Paloznak honfoglalás kori magyar emlékekkel is büszkélkedhet: házmaradványokat és lovas sírokat is találtak itt a régészek. A Paloznak név valószínűleg szláv eredeű: a po loznik jelentése a szőlőskertnél, szőlőhegy alatt.

A Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Paloznak 1998-ban Hild-díjat kapott. A település római katolikus templomát 1352-ben már említik, valószínűleg már a X-XI. században állott a jelenlegi templom helyén valamiféle fából ácsolt kápolna, melynek helyére a XI. században kőtemplomot építettek és Szt. András tiszteletére szentelték.

Fotó: paloznak.hu

Szép a tájház – a volt Diószegi ház, a Fö utca 6 szám alatt, melynek belső kiállítása az XIX. sz második felének paraszti világát mutatja be.

Több szépen felújított parasztház is található a településen, és egy valódi kastély is. A mandula utcában álló „Pongrácz kastély” magántulajdon.

A faluból szép kálvária vezet a szőlőhegyre, ahol a jó séta mellett a rengeteg szépen felújított pince-présházra is rácsodálkozhatunk.

Fotó: paloznak.hu

Paloznakon találjuk a Homola Pincészetet borterasszal és a Sáfránkert vendéglővel, ami hitvallásuk szerint nem fine dining, nem csárda, nem kockás terítős vendéglő. Őszinte és minőségi vidéki konyha és 11 Gault&Millau pont. Támogatásukkal rendezik meg évente a térség egyik legjobb fesztiváljává nőtt Paloznaki Jazz Pikniket. A már nyolcszor megtartott esemény arca volt a fiatalon elhunyt Fábián Juli énekesnő, akinek Zoohackerrel közös Jazzpiknik himnuszát már több, mint 2 és félmillióan látták a youtubon.

Azért, hogy a 71-es út mentén elhaladó biciklisek közül többen találjanak fel a településre, Paloznak néhány éve biciklis pihenőt hozott létre a balatoni kerékpárút mentén a Kerekedi öbölnél, és több kerékpáros körtúra útvonalát is kidolgozták.

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva