veol.hu/Kovács Erika | 2021.02.17. 17:00
Paloznakon a nyugalom érdekében korlátozzák az építkezéseket
Egyre több az építkezés, szinte gomba módra nőnek ki az épületek Paloznakon is.

Az enyhülő szabályozás, a már nem engedélyhez kötött építkezések, a befektetési célú ingatlanszerzés sokakat arra ösztönöz, hogy kihasználják a kínálkozó lehetőséget, és az utolsó talpalatnyi területeket is beépítsék, közölte lapunkkal a település önkormányzata. Mint utalt rá, az infrastruktúra, a közművek, az utak lassan nem tudják kiszolgálni a megnőtt igényeket. A falusi nyugalom kertvárosi nyüzsgéssé alakult, és már nem csak a nyári hónapokban.

Esti nyugalom Paloznakon. Nappal viszont egyre nagyobb a nyüzsgés a faluban
Fotó: Kovács Erika/Napló

Ezt felismerve, tekintettel a helyben lakók érdekeire tekintettel a paloznaki képviselőtestület szerint szükség van a rendezési terv, az építési szabályzat felülvizsgálatára és módosítására. Ez idő alatt változtatási tilalmat rendeltek el a település teljes területére február 15-től, fogalmaztak. Hozzátették, a tilalom alatt Paloznakon telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani nem szabad, kivéve a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyeket. Kiemelték, a tilalom gondot okozhat egyeseknek, éppen ezért, amint elkészül a településfejlesztési koncepció és elfogadják azt, felül fogják vizsgálni. A tilalom legkésőbb a rendezési terv és a helyi építési szabályzat elfogadásakor szűnik meg, ennek ideje várhatóan egy, de maximum három év.

400 éves vincellérház, mellette a Pongrácz-kastély Paloznakon
Fotó: Szücs Ildikó

– Az önkormányzat, a lakosság, a helyi civil szervezetek és vállalkozások, a tervezők, valamint az államigazgatási szervek együttműködésével remélhetőleg olyan új előírásokat és szabályozásokat tud majd megalkotni és elfogadni, amelyek maximálisan segítik a paloznaki táj, illetve az épített környezet megóvását – hangsúlyozták.

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: 400 éves vincellérház (Fotó: Szücs Ildikó)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva