Marton Attila | 2021.08.01. 18:30
Zenei és gasztronómiai csemegék - véget ért a kilencedik Paloznaki Jazzpiknik
A fesztivál három napján több mint harminc koncertet adtak a fellépő hazai és külföldi zenekarok.

Az egy év kihagyás után megtartott fesztiválon a jazz mellett számos zenei műfaj képviseltette magát, sőt, nem egyszer egy-egy fellépő koncertjén is több stílus hangzott fel. Így volt ez a Swing à la Django pénteki fellépésén is. A hazai banda egyedi hangzású dalaiban – amelyekben a swing, a jazz, a tangó, a sanzon és a hazai dallamok keverednek – természetesen többször is visszaköszöntek a névadó Django Reinhardt gitáros 1930-as, 1940-es évekbeli dallamfutamai.

Több stílust ötvözött koncertjén a Swing a lá Django
Fotó: Mohai Balázs

A műsoron Gershwin-feldolgozás ugyanúgy szerepelt, mint az A csitári hegyek alatt magyar népdal szólókkal tarkított előadása. A koncert második felében Herrer Sára énekesnő közreműködésével már könnyedebb műfajú dalok kerültek előtérbe. A pénteki sztárfellépő Rúzsa Magdi volt, aki rendkívül energikus, poprockba hajló koncertet adott, megtáncoltatva a közönséget, akiket gyakran bevont az éneklésbe is.

Rúzsa Magdi nagy sikert aratott a fesztiválon
Fotó: Mónus Márton

A legtöbb látogatót a szombati zárónapon vonzotta a rendezvény, az esti koncertekre teljesen megtelt a nagyszínpad előtti tér. A nu jazz-t – a jazzt elektronikus zenével ötvöző stílust – játszó német De-Phazz fellépésén jó értelemben vett stíluskavalkád uralkodott: a teljesen instrumentális daltól a bossa nova alapú, vagy éppen funkyba hajló nótákig, a reggae-ben végződőkről nem is beszélve…

A dalok közötti átvezetésről és a hangulatról Karl Frierson gondoskodott, aki nemcsak nagyszerű énekhangjával, hanem szórakoztató előadásmódjával is kitűnt. A viszontagságos elmúlt másfél évre több utalás is történt: a fesztiválon fellépő zenészek szinte mindegyike kiemelte, mennyire örülnek, hogy újra színpadon lehetnek, és több ezres közönség előtt léphetnek fel.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A fesztivál három napja alatt több mint harminc koncertet hallhatott a közönség a pályája elején járó duóktól és trióktól kezdve a hazai – Rúzsa Magdi – vagy éppen nemzetközi – Mario Biondi, Gipsy Kings, Candy Dulfer – sztárokig.

A koncertek mellett gasztronómiai különlegességek, helyi borok és számos kísérőprogram várta a látogatókat. Pénteken és szombaton a zeneudvarban például a gyermekek szakértő segítségével próbálhatták ki a kiállított fúvóshangszereket – szaxofonok, klarinét, fuvola, trombita –, valamint a dobokat, digitális zongorákat, gitárokat, ukuleléket. A szervezők pedig már elkezdték az előkészületeket a jövő évi, jubileumi rendezvényre, amelyet a tervek szerint 2022. augusztus 4. és 6. között tartanak.

Az esti koncertekre megtelt a nagyszínpad előtti tér
Fotó: Mónus Márton

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva