Garten Balaton
Helyszín Lovas, Fő utca 12
Időpont
Idén újra nyílik az északi part legnagyobb kortárs művészeti programsorozata. Három héten át kiállítások, tárlatvezetések, pódiumbeszélgetések, koncertek, vetítések és művészeti workshopok várják az érdeklődőket.

07.30.péntek

17:00 Nagy Gyula Galéria – Megnyitó

A három héten át tartó Garten Balaton művészeti heteket megnyitja Fenyvesi Ottó író, költő, Lovas lakója.

18:00 Nagy Gyula Galéria – Kiállítás, Garten Balaton Művészeti Vásár
101 kortárs képzőművész közel 300 alkotása szerepel az idei Garten Balaton Művészeti Vásáron, melynek speciális szekciója a pandémiára reagálva a Határaink címet viseli. A kiállítás hétfő kivételével minden nap 15 órától zárásig megtekinthető.

19:00 Márffy Ház – Kiállítás

Az idén fennállásának 20. évét ünneplő Zalaszentgróti Művésztelep szabadtéri szoborkiállításának megnyitója. A kiállítás hétfő kivételével minden nap 15-től 18 óráig ingyenesen látogatható.Expozíció a szívben
Kása Béla szabadtéri fotókiállítása Indiában, Erdélyben és Magyarországon folytatott vándorlásai alatt készített felvételeiből, a szív, a lélek, és az emberi boldogság után kutatva. A kiállítás megnyitóját a művész hegedű koncertje követi.

07.31.szombat

16:00 Nagy Gyula Galéria – Tárlatvezetés a Falunapon
Kurátori tárlatvezetés Schneller János művészettörténésszel és Bánki Ákos képzőművésszel, a Garten Balaton két alapítójával.

08.01.vasárnap

21:00 Nagy Gyula Galéria – kertmozi
Senki többet
Hétpróbás galériások, minden hájjal megkent műkereskedők és a világ legdrágább képzőművészei, mint Jeff Koons és Gerhard Richter vallanak művészet és pénz viszonyáról ebben az amerikai dokumentumfilmben.

08.03.kedd

21:00 Nagy Gyula Galéria -kertmozi
Van Gogh az örökkévalóság nyomában
Julian Schnabel Oscar-jelölt filmje a festő utolsó éveiről, őrületről és zsenialitásról. A film megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

08.04.szerda

18:00 Nagy Gyula Galéria – emlékest
In Memoriam
Nagy Gyulára, a galéria névadójára és lányára, Nagy Máriára emlékezik az idén 15 éves Nagy Gyula Alapítvány. Az estet Nagy Gergely gitárkoncertje zárja.

08.05.csütörtök

18:00 ZM&G Galéria – megnyitó
Fény és felület
Robitz Anikó egyéni tárlatán a fotóművész elmúlt években készült szuprematista fotográfiái kerülnek bemutatásra. Anikó valóságból konstruált új világaiban a felületek és fények játéka teremt geometrikus rendet, mely felfedi világunk elvont összefüggéseit.

08.05.csütörtök

19:00 ZM&G Galéria – megnyitó
Kőből teremtve
Zámbó Attila képzőművész közel egy éve faragja permi vöröskőből kedves teremtményeit. A kerekded lények tanyáját a művész saját otthonának kertjében tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás hétfő kivételével minden nap 15 és 18 óra között látogatható.

08.05.csütörtök

21:00 Nagy Gyula Galéria – színház
Válogatáskazi – avagy – szomjas fiúk tolják a kakaót
Az E-Mancik Színházi Manufaktúra gyerekkori naplóik, levelezéseik,és felnőttként megfogalmazott reflexiók segítségével keresi a választ arra, hogyan lettünk mindentudó gyerekekből fogalmatlan felnőttek. Vigyázat, szókimondó szövegek!

08.06.péntek

17:00 Felsőörsi Fotóudvar – workshop
Modernia I.- kortárs zene gyerekeknek
A 10-15 éves korosztálynak szóló workshop vezetője Mona Dániel zenetörténész, aki a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági programsorozatának művészeti vezetőjeként számos tapasztalattal rendelkezik e korosztály terén.

08.06.péntek

17:00

Nagy Gyula Galéria – pódiumbeszélgetés
A festmény határa
Gál András festőművész és Antal Péter műgyűjtő beszélgetése a huszonegyedik század kortárs művészetének határátlépéseiről és a festészet átalakulásának módjairól. Az est moderátora Topor Tünde.

08.06.péntek

19:00 Nagy Gyula Galéria – tárlatvezetés
Wahorn András szerint a művészet
Wahorn András tárlatvezetésén a művészet megválaszolhatatlan kérdéseire keres gondolateltérítő válaszokat.

08.06.péntek

21:00 – Nagy Gyula Galéria
K und W: Ezt lehet most! -koncert
Kopasz Tamás és Wahorn András mindketten festenek, rajzolnak, zenélnek, és néha füvet nyírnak. Ezek a közös valamint nem közös, és néhol kifejezetten ellentétes tulajdonságaik. Nagyon érdekes, hogy ez a két idősödő alkotó milyen zenei meglepetésekre képes még most is. Többen is elcsodálkoztak már, akik hallották őket.

08.07.szombat

17:00 Felsőörsi Fotóudvar- workshop
Modernia II.- kortárs zene gyerekeknek
A 10-15 éves korosztálynak szóló workshop vezetője Mona Dániel zenetörténész, aki a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági programsorozatának művészeti vezetőjeként számos tapasztalattal rendelkezik e korosztály terén.

08.07.szombat

21:00 Nagy Gyula Galéria -pódiumbeszélgetés
Gyűjtemények hálózata
Pódiumbeszélgetésünk vendége Barabási Albert László nemzetközileg elismert hálózatkutató, akivel a magyar gyűjtői és képzőművészeti hálózatokról és a szcénában elengedhetetlenül fontos kapcsolatok jelentőségéről beszélgetünk.

08.08.vasárnap

18:00 – Nagy Gyula Galéria

Pódiumbeszélgetés: Műgyűjtés
a vasfüggönyön innen és túl
Egy szó, mint száz – ebben a beszélgetésben nem a régi televíziós vetélkedőkről, hanem a rendszerváltás előtti műgyűjtés lehetséges útjairól beszélgetünk Egri János ismert televíziós személyiséggel.

08.08.vasárnap

20:00 Nagy Gyula Galéria

Képek és borok – Tárlatvezetés a Petrányi Pincészet boraival
Ahány bor, annyi karakter, ahány festmény, annyi világ. A tárlatvezetésen Tüske Gyöngyi, a Petrányi Pincészet borásza és Schneller János művészettörténész kalauzolja a látogatókat a képek között, egy-egy kompozícióhoz illő bor kíséretében.

08.08.vasárnap

19:00 Felsőörsi Fotóudvar

Megnyitó – Fotóudvar
Érzelmeink története: 5 kiállítás, 10 fotográfus, 5 kortárs gondolkodó, különleges esti fotóbemutatók, koncertek, filmek, izgalmas beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig. Az első Felsőörsi Fotóudvar koncerttel egybekötött megnyitója. A Fotóudvart megnyitja Szalontai Ábel fotográfus, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem intézetigazgatója és Mucsi Emese a Capa Központ kurátora

08.08.vasárnap

20:00

Felsőörsi Fotóudvar – Pódiumbeszélgetés
Boldogság, gyere haza!
Szombat Éva fotográfust évek óta egy téma foglalkoztatja: a boldogság. Hogyan érjük el? Hogyan ábrázoljuk? Hogyan függhet össze saját boldogságunk a tágabb környezetünk, szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeivel? A boldogságról az Örökölt sors szerzője, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Szombat Éva fotográfus beszélget. Moderátor: Mucsi Emese

08.08.vasárnap

19:00 Felsőörsi Fotóudvar – tárlatvezetés a Fotóudvarban – Szombat Évával
Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora és Szombat Éva fotóművész tárlatvezetése.

08.10.kedd

19:00 Nagy Gyula Galéria – workshop és koncert
Balaton-felvidék Sound Mapping
Sós Gergő aka monoton/monokrom festményeinek formáit a Balaton-felvidék domborzati mintázatai adják, a képek színét a tájegység kőzetei. Gergő a terepmunka során feltárt természeti adatokat a képeken túl zenei élménnyé alakítja át. A workshop alatt minden résztvevő elkészítheti saját grafikus kottáját és egy közös hanganyag megalkotására is sor kerül.

08.10.kedd

21:00 Nagy Gyula Galéria – kertmozi
A művészet templomai – Bosch: A gyönyörök kertje
A film „virtuális tárlatvezetés” keretében kalauzolja a nézőt Bosch lehíresebb festményében, a Gyönyörök kertjében, miközben neves művészettörténészek, filozófusok, művészek osztják meg gondolataikat a műről.

08.10.kedd

20:00 Felsőörsi Fotóudvar – Tárlatvezetés a Fotóudvarban
Tárlatvezetés Mucsi Emesével, a Capa Központ kurátorával az Érzelmeink története című kiállításon.

08.08.vasárnap

19:00 Felsőörsi Fotóudvar – közérzetjavító matricaakció
Wow, I feel good
Pont, pont, vesszőcske, zárójel – és kész is a smiley. A digitális az emojik mára az érzelmeink kifejezésének egyik leggyakoribb eszközévé váltak. A piktogramszerű emotikonokat ábrázoló matricák segítségével a valós térben is kifejezhetjük pillanatnyi állapotunkat, véleményünket egymás számára a Fotóudvaron látogatható programokról, kiállításokról, hangulatokról.

08.11.szerda

19:00Nagy Gyula Galéria – pódiumbeszélgetés
A művészet női felfedezői
Kucsora Márta festőművésszel és vendégével beszélgetünk tehetségről, invencióról és a hosszútávú bizalomról.

08.11.szerda

21:00 Nagy Gyula Galéria- Kertmozi
Peggy Guggenheim, a művészet megszállottja
Többszörös díjnyertes dokumentumfilm a Guggenheim család örökösnőjéről, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. A film megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

08.11.szerda

20:00 Felsőörsi Fotóudvar

Zenés tárlatvezetés a Fotóudvarban
Tárlatvezetés Mucsi Emesével, a Capa Központ kurátorával és DJ Gandharvával.

08.12.csütörtök, péntek

15:00 .Nagy Gyula Galéria közösségi projekt
Fotómentés
A közösségi fotómentési akció keretében arra kérjük Lovas lakóit, hogy osszák meg másokkal a település életével kapcsolatos régi fényképeiket, hogy a Garten Balaton idejére felállított digitalizáló állomáson beszkennelhessük azokat. Az adományozók hozzájárulásával a digitalizált képekből nyilvános fotóvetítést szervezünk.

08.12.csütörtök

16:00 Felsőörsi Fotóudvar -tárlatvezetés
Biciklivel kiállításra
A biciklitúrával egybekötött tárlatvezetésen a résztvevők a Garten felsőörsi, lovasi és csopaki tárlatait tekinthetik meg, mind a négy helyszínen kurátori tárlatvezetéssel. A biciklitúrát Ferencsin Imre, a Magyar Kerékpáros Szövetség munkatársa, a BalatonBike365 applikáció fejlesztője és Fekete Viktória művészettörténész vezeti.

21:00 Nagy Gyula Galéria – koncert
Yengibarian-Vajdovich duó
Jazzkoncert harmonikára és basszusgitárra komponálva. A David Yengibarian és Vajdovich Árpád koncertjét az örmény zene, a kelet-európai népzene aszimmetrikus ritmusai, az európai és amerikai jazz, valamint az argentin tangó ihlette.

08.13.péntek

17:00 – Nagy Gyula Galéria -irodalmi felolvasóest
Punk költők társasága
Két költő, akikhez közel áll nemcsak az írott szó, de a zenei hang is. Egyik a rock’n’roll-t szereti, másik az experimentális hörgést. A Garten irodalmi felolvasóestjén Tóth Kina Írmag és Fenyvesi Ottó Hatvanhat című kötetét mutatjuk be nem mindennapi módon.

 

19:00 Nagy Gyula Galéria – tárlatvezetés
Polgárpukkasztás ecsettel
Mire valók a képek? Megváltoztathatják-e világnézetünket? Segíthetnek-e látni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ rendhagyó tárlatvezetésén drMáriás a Garten Balaton Művészeti Vásár közel 300 műalkotása között.

08.13.péntek

20:00 -Nagy Gyula Galéria -könyvbemutató és dedikálás
Művészeti konzultáció
drMáriás legújabb, fricskával, éllel és ecsettel megfestett festményeiből készült művészeti albumának dedikálással egybekötött bemutatója.

19:00 Nagy Gyula Galéria – koncert
Tudósok: Nemzeti konzultáció
A Tudósok Zenekar a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, melyet hazánk egyetlen szürrealista polihisztora, drMáriás 1986-ban alapított Újvidéken, a volt Jugoszláviában. Az idén 35. éves zenekar a Garten Balatonon is ünnepli születésnapját.

18:00 -Felsőörsi Fotóudvar -pódiumbeszélgetés
A derű a melankóliából él
A melankóliát gyakran a rosszkedvvel, a depresszióval azonosítjuk, holott a kifejezés egy ennél jóval összetettebb, nehezen meghatározható állapotot takar. Kultúrtörténeti toposzként évszázadok óta tér vissza a különböző alkotók (írók, festők, színházcsinálók, fotográfusok stb.) munkáiban. A melankóliáról Nemes Z. Márió esztéta és Gerhes Gábor képzőművész beszélget.

20:00 Felsőörsi Fotóudvar

Tárlatvezetés a Fotóudvarban – Gerhes Gáborral
Tárlatvezetés Gerhes Gábor képzőművésszel és Mucsi Emesével, a Capa központ kurátorával.

21:30 Felsőörsi Fotóudvar – kertmozi
Német Egység a Balatonnál
Forgács Péter filmjében amatőr felvételek, interjúk, a keletnémet és magyar titkosrendőrség archívumaiból vett dokumentumok segítségével elevenedik meg a balatoni nyaralás hangulata a késő-szocialista időszakban. A filmet a rendező, Forgács Péter médiaművész vezeti be.

08.14.szombat

16:00 Lovasi Önkormányzat – A Garten gyerektárbor kiállítása
Nyomás!
A Stefan Osnowski és Végh Eszter által vezetett egy hetes tábor alatt a gyerekek a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáit ismerhetik meg. A tábor végén a résztvevők munkáiból berendezett kiállítással tisztelgünk a gyerekek szorgalmas munkája előtt.

08.14.szombat

20:00 Nagy Gyula Galéria – pódiumbeszélgetés
A Pécsi Műhely
A 1970-es és ’80-as években aktív Pécsi Műhely legendás alakja, a Sarlós-kalapácsos önarckép alkotója, Pinczehelyi Sándor képzőművész és Szluka Balázs pécsi műgyűjtő beszélgetése a művészcsoport hajdani tetteiről és az újrafelfedezés sikeréről.

19:00 Felsőörsi Fotóudvar – Tárlatvezetés a Fotóudvarban
Pléh Csabával
Pléh Csaba pszichológus, nyelvész és Mucsi Emese, a Capa központ kurátora tart beavató tárlatvezetést a Felsőörsi Fotóudvar kiállításain.

08.14.szombat

20:00 Felsőörsi Fotóudvar – könyvbemutató és vetítés
Kincses Károly: André Kertész és Szigetbecse
André Kertész 1984-ben tett magyarországi útja alkalmával gyermek- és ifjúkorának egyik kiemelt helyszínére, Szigetbecsére is ellátogatott, és állandó kiállítás céljára számos nagy értékű fotót adományozott a településnek. Az André Kertész és Szigetbecse című könyvet a szerkesztő Kincses Károly fotótörténész, muzeológus mutatja be.

08.14.szombat

21:00 Felsőörsi Fotóudvar Tárlatvezetés a Fotóudvarban
André kertész hazaérkezett
Kepes András riportfilmjében André Kertészt élete egyik utolsó nagy utazására kíséri el: New Yorkból haza, szülöföldjére. A film előtt bevezetőt mond Kincses Károly fotótörténész, muzeológus.

08.15.vasárnap

10:00 – 19:00 Felsőörsi Fotóudvar . workshop és koncert
Hangzó képek
A helyszínen biztosított eszközök segítségével a workshop résztvevői analóg -papír alapú- vagy akár digitális képeket, kottákat hoznak létre, melyek az esti koncerten elhangzanak a Budapest Improvisers Orchestra tolmácsolásában.

08.15.vasárnap

21:00 Felsőörsi Fotóudvar- Fotómesék – Felsőörs
Felsőörsi történetek, tábortűz helyett a vetítő fényénél, amely a községhez köthető életképeket, helytörténeti érdekességeket, személyes emlékeket ábrázoló fotóanyagot mutat be.

08.15.vasárnap

21:00 Nagy Gyula Galéria -koncert
Ujj Zsuzsi- Darvas Kristóf: Régi dalok
A koncerten Ujj Zsuzsi örökérvényű régi dalai hangzanak el Darvas kristóf zongorakíséretében. A koncert előtt, egyfajta bemelegítésként Ujj Zsuzsi ritkán látható, BBS-ben készült rövidfilmjeit vetítjük.

08.17.kedd

18:00 Szőlőhegy, Lovas – közösségi projekt és installáció
Koronczi Endre: Ploubuter Park
Belépés csak zacskóval! Koronczi Endre látványos land-art installációjának főszereplője a szél és az általa táncoltatott nylonzacskók mozgása. A megnyitóra érkezőket arra kérjük, legyenek részesei a művészeti alkotásnak, és hozzanak magukkal egy műanyag zacskót, melyet a művész beépíthet installációjába. Az akciót 16 órától hirdetjük meg, 20 órától DJ Soft Motel játszik.

08.17.kedd

21:00 Nagy Gyula Galéria -kertmozi
Másik Magyarország
Nagy Dénes többszörös díjnyertes dokumentumfilmje Bukta Imre szemszögén keresztül járja körül a falusi életet a festő lakhelyén, Mezőszemerén.

08.17.kedd

22:00 Felsőörsi Fotóudvar -kertmozi
tititá
Almási Tamás filmjének főhőse Anti, a 18 éves cigány fiú, akinek szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Váratlanul lehetőséget kap, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből: felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A zene erejével egy új világ nyílik ki előtte.

08.18.szerda

21:00 Nagy Gyula Galéria – kertmozi
Friss Hús animációk
A Friss Hús rövidfilmfesztivál a hazai filmszakma egyik legfontosabb eseménye, a kortárs magyar animáció egyik legnépszerűbb hazai bemutatkozó platformja. A válogatás a fesztivál legjobb filmjeit hozza el a Gartenre.

08.18.szerda

18:30 Felsőörsi Fotóudvar – tárlatvezetés a Fotóudvarban
Czigány Ákos fotográfussal
Czigány Ákos fotóművész és Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora tart beavató tárlatvezetést a Felsőörsi Fotóudvar kiállításán

08.18.szerda

20:00 Felsőörsi Fotóudvar – pódiumbeszélgetés
Darwintól a csirkeportrékig
A Felsőörsi Fotóudvar központi kiállításához kapcsolódó beszélgetés Charles Darwin Az érzelmek kifejeződése az embernél és állatoknál című munkáját értelmezi. Darwin nagy jelentőséget tulajdonított az állati viselkedésnek az evolúciós folyamatokban. Érzelmeink történetéről Csányi Vilmos etológus, egyetemi tanár, valamint Szalai Dániel és Czigány Ákos fotográfusok beszélgetnek.

08.18.szerda

18:30 Felsőörsi Fotóudvar – közérzetjavító matricaakció
Oh, Happy Day
Pont, pont, vesszőcske, zárójel – és kész is a smiley. A digitális az emojik mára az érzelmeink kifejezésének egyik leggyakoribb eszközévé váltak. A piktogramszerű emotikonokat ábrázoló matricák segítségével a valós térben is kifejezhetjük pillanatnyi állapotunkat, véleményünket egymás számára a Fotóudvaron látogatható programokról, kiállításokról, hangulatokról.

08.19.csütörtök

17:00 Nagy Gyula Galéria – tárlatvezetés
Párbeszédben a képekkel
A páros tárlatvezetés élményét az eltérő nézőpontok és megfogalmazások párbeszéde teszi izgalmassá. Főleg, ha a résztvevő nézők kérdéseikkel maguk is alakítják a beszélgetés irányát. Akik erre a közös kalandra vállalkoznak: Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője és Schneller János, a Garten alapítója.

08.19.csütörtök

19:00 – Nagy Gyula Galéria -pódiumbeszélgetés
Műkincsek nyomában
Az Artmagazin krimibe illő estje a művészet sötét oldaláról. Legendás műkincsrablásokról és hamisításokról beszélget Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője és Bezsenyi Tamás kriminológus.

08.19.csütörtök

21:00 -Nagy Gyula Galéria – kertmozi
A Budapest-művelet
1983-ban a Szépművészeti Múzeumból egy ország megdöbbenésére hét képet elloptak, köztük Raffaello Esterházy Madonnáját. Az olasz dokumentumfilm a legendás műkincsrablásnak ered nyomába.

08.20.péntek

19:00 Nagy Gyula Galéria – pódiumbeszélgetés
RoHAM 12#
A legendás kultmagazin poraiból főnixmadárként újjáéledve új lapszámot jelentet meg. A Budapest legmenőbb grafikusait és művészeit tömörítő Roham nemcsak a budapesti undergroundhoz kötődik, de a Balaton partján is működtetett egy szabados strandot Roham Libidó néven. A bohém művészek visszatérve a Balatonhoz most bemutatják milyen is a Rideg legény.

08.20.péntek

21:00 Nagy Gyula Galéria -koncert
Ó, a régi Balaton! -Cseh Tamás dalai a Vodku fiaival.
Az elmúlt fél évszázadban sok minden megváltozott, de azért van, ami ugyanaz maradt. IIyen a Balaton, és ilyenek Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai is. Énekeljünk együtt Lovason augusztus 20-án, a sokszoros magyar ünnepen.

08.21.szombat

21:00 Nagy Gyula Galéria – kertmozi
A hazugság színe
A Mick Jagger alakította gazdag műgyűjtő tisztességtelen ajánlatot tesz egy fiatal műkritikusnak. Arra kéri, lopja el egy híres festő művét. Az izgalmas thrillerben a pályáján megingott műkritikust a Négyzet című Cannes-i Aranypálma díjas filmből is ismert kurátor, Claes Bang alakítja, a világhírű festőművészt pedig Donald Sutherland

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva