Kovács Erika / veol.hu | 2021.10.31. 08:32
14 ember 12 órán át mentette az elsüllyedt vitorlást a tízfokos Balatonból
A 25 láb hosszú vitorlás hajó nemrég süllyedt el Révfülöpnél egy versenyen, legénysége a közelben hajózók, a rendezők motoros hajója, illetve a VMSZ mentőhajói, speciális felszerelése és tapasztat szakemberei segítségével épségben partra jutott Alsóörsnél, már hajójuk is biztonságban van.

Napokig vízben volt az elsüllyedt hajó

– Egy elsüllyedt hajó kiemelése mindig izgalmas feladat, a mentés megtervezésétől a kivitelezésig. A csapat minden tagjának felemelő látvány, amikor elindul a vontatóhajó a szerencsétlenül járt vitorlással a kikötőbe – fogalmaztak a VMSZ képviselői.
Az elsüllyedt vitorlást az időjárás miatt csak napokkal később tudták kiemelni. A munkálatoknál a nagyméretű, mintegy egy tonna emelésére alkalmas ballonokat hevederekkel rögzítettek a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. A feladat nagyon precíz munkát igényel, nehogy megsérüljön a hajó és a mentési eszköz.

A hat ballont négy búvár rögzítette a hajóhoz a tízfokos Balatonban, iszapban és a mélyben, teljes sötétségben.

A ballonokat a mentésirányító hajón lévő palackokból, csöveken keresztül, fokozatosan töltötték meg 8000 liter levegővel, így hozták felszínre a vitorlást.

Az elsüllyedt vitorlást a vízi mentők tapasztalt szakembereikkel, speciális eszközökkel hozták felszínre, majd vontatták az alsóörsi kikötőbe
Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Bravúros mentés

Ezt a technológiát nem régóta használják, a régebbi ballonokba ugyanis a vízben lévő búvároknak kellett beengedni a levegőt, mely nem volt veszélytelen, ugyanis a búvár beszorulhatott a ballon és a hajó közé. Az új felszerelést azért vették meg, hogy biztonságosan, a távolból tudják levegővel feltölteni a ballonokat.

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A hajó három órával a kiemelés után érkezett vissza az alsóörsi kikötőbe, ugyanis még ki kellett szivattyúzni belőle a vizet, majd felkészítették a vontatásra.

A mentéshez a VMSZ hajóvezetőkkel, búvárokkal, technikusokkal és matrózokkal, több hajóval vonult:

egyikben, mely vitorlás vontatására is alkalmas, vitték a levegővel töltött palackokat, a nagyobb eszközeiket, a zárt részében pedig melegben tudtak átöltözni a búvárok.

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A mentőhajó pedig a víz kiszivattyúzáshoz szükséges eszközöket szállította, a sürgősségi mentőhajó az esetleges sérülés miatt indult el, amire szerencsére nem volt szükség.

Az említett hajókon kívül a szakszolgálat egyik tagja saját hajóján érkezett Balatonlelléről, és meleg ételt vitt a mentésben résztvevőknek.
Ahogy ez az eset is bizonyítja, a VMSZ műszaki mentést is végez, szakembereik speciális, erre a célra alkalmas, saját eszközparkkal dolgoznak az ilyen műveleteknél.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva