likeBalaton.hu | 2024.09.16. 12:00
Ugron Zsolna és Nyári Krisztián gondolatai a Balaton és az irodalom kapcsolatáról
A Balaton és az irodalom kapcsolata volt a téma a Polgári Szalon beszélgetéssorozat első állomásán.

A Balaton és az irodalom kapcsolata volt a téma a Polgári Szalon beszélgetéssorozat első állomásán, Révfülöpön. Az est vendégei Nyáry Krisztián és Ugron Zsolna irodalmárok voltak.

A Balaton helye és szerepe folyamatosan változik az irodalomban, ám jórészt az irodalmároknak köszönhetően mára az identitásunk részévé vált.

A programsorozatot Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kezdeményezte azzal a céllal, hogy az elkövetkező időszakban meghívott beszélgetőpartnereivel közönség előtt eszmecserét folytassanak a kultúra, a művészetek, a gazdaság és a közélet témaköreiben.

– Mára minnyájunknak nagyon meghatározó élményévé vált a Balaton, mindenkinek van valamiféle kötődése a tóhoz. A mai, Balatonról szóló dalszövegek is jelentősen formálják, hogy mit gondolunk a tóról – fogalmazott Ugron Zsolna író.

Írók és költők vonultak-vonulnak alkotni a Balatonhoz

A balatoni a turizmus a XIX. században kezdődött el a tisztaszobák kiadásával. Ekkor jelentek meg az írók és költők is a térségben. A Szigligeti Alkotóház fellendítette az irodalmat, hiszen számos költő és író megfordult itt, akik kivonulva a mindennapi valóságból alkották meg műveiket.

– A XVIII. század végéig problémaként tekintettek a Balatonra, felmerült az is, hogy le kellene csapolni. A költők vették észre először a szépségét majd lassan egyre szélesebb körben értékként kezdtek tekinteni rá. A XIX. század közepétől érzelmi alapon védendő értékké vált a tó, azaz nem lehetett a lecsapolási terveket elővenni – hangsúlyozta Nyáry Krisztián.

Illyés Gyula író, költő és Keresztury Dezső író 1963-ban Tihanyban
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A Balaton és az irodalom egyre szorosabban fonódott össze

A millennium idején fokozatosan jelent meg a polgárság azon igénye, hogy elmenjen nyaralni a Balaton környékére. A térség mint nyaralóhely pedig Trianon után jelent meg az irodalomban. Számos író, költő szeretett elvonulni a Balatonhoz alkotni, köztük Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula – idézte fel.

– Az 1960-as években már tömegturizmus jellemezte a Balaton partját, ekkor az elit megpróbált kivonulni a tömegtársadalomból és máshol, például a Káli-medencében keresett nyugalmat – tette hozzá Nyáry Krisztián.

Balról a második Amerigo Tot (Tóth Imre) szobrászművész, mellette Lakatos István író. Jobbra Illyés Gyula író, költő és Sinkovits Imre színművész 1975-ben Tihanyban
Fotó: Fortepan/Németh László Társaság

Navracsics Tibor Révfülöpön kívül Ajkán és Tapolcán is vezet majd Polgári Szalon címmel beszélgetéssorozatot.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Makk Károly rendező és Déry Tibor, az író 80. születésnapja alkalmából forgatott portréfilm felvételén 1974-ben Balatonfüreden a Tamáshegyi úton
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva