Fábos Erika | 2020.06.26. 13:36
Bevadult a Balaton – nézd, hogy járt ez a szerencsétlen kutya!
Révfülöpön a sokadik vaddisznótámadás történt a napokban. Egy kisebb konda esett neki a család kedvenc kutyájának. Épphogy túlélte.

A Balaton északi partján a vaddisznók, a délin most éppen a rókák miatt áll a bál. Révfülöpön lassan tarthatatlan a helyzet. A múlt héten megint életveszélyesen megsebesítettek a vaddisznók egy kutyát, ráadásul a család kertjében. Ez már nem az első eset volt. A települést környező nádasokban annyira elszaporodtak a vadak, hogy nap mint nap lehet találkozni vaddisznócsaládokkal Révfülöpön. A helyiek fotóiból pontosan nyomon lehet követni merre mozognak szívesen. Bizonyos útvonalakon már nem is járnak futni az ott élők, és gyerekeket egyedül nem engednek az utcára vagy a kertben játszani.


Kondor Géza, Révfülöp polgármestere azt mondja: ahhoz már szerencse sem kell, hogy vaddisznót lehessen látni a belterületeken. A polgármester csapdázó módszerrel, már tucatnyi vaddisznót fogott a saját kertjében. A helyi vadásztársasággal rendszeresen riasztják a vadakat, de hatékonyabb módszer nincs. Belterületen, csak március 15-ig lehet vadat lőni.

Szigligeten például lőttek is. A tél folyamán fegyverrel is gyérítették a vadállományt. A település polgármestere, Balassa Balázs szerint egyszerűbb lenne a helyzet, ha egyértelmű lenne, hogy ki a tulajdonosa a belterületi vadaknak. Szigligeten egész évben két vadcsapda is működik, de az önmagában nem bizonyult elég hatékonynak, ezért télen többször is vadászták a vaddisznókat.
– Csapdázásban a helyileg illetékes vadásztársaságtól lehet segítséget kérni – mondta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara somogyi titkára. – Ha közterületen van szükség erre, akkor a helyi jegyzőtől, ha magánterületen, akkor egyenesen a vadásztársasághoz lehet fordulni. Nem szabad ezzel amatőröknek, házi módszerekkel próbálkozni. Akár a háziállat is komoly veszélybe kerülhet, ha nem szakember veti ki a csapdát.

Róka család a 7-es főút mentén, Balatonlellénél Fotó: Bodó Roland

A közösségi oldalakon több bejegyzés is szerepel, ami azt bizonyítja, mégis sokan próbálkoznak ezzel. Aztán ha sikerrel járnak, örömteli posztokban tudósítanak arról, hogy engedik szabadon a kertben elkapott rókákat.
– Ennek semmi értelme, ezek a rókák előbb érnek vissza az erdőből a városba, mint azok, akik kivitték őket – mondta Kemenszky Péter. – Bele kell törődni, hogy ezeknek az állatoknak révfülöpi lakcímkártyájuk van. Nem kirándultak egyet, oda születtek, ott élnek, csak amíg kevesebb az ember a Balatonnál, kevesebb a konfliktus is. Ilyenkor szezonban pedig több. Olyan megoldás, ami nyárra megoldja a problémát nincs. A felelős települési vadgazdálkodás lenne, ami hatékony. Persze ha nem férnek hozzá a kukákhoz, ha nincs a fák alatt gyümölcs, nem gazosak a kertek, úgy könnyebb távol tartani az állatokat.

Balatonbogláron például a rókákat. De Fonyódon és Lellén is rendszeresek azok a bejegyzések, amik a rókák állandó és egyre gyakoribb jelenlétéről szólnak. Ezekben a hetekben nagyon sok helyről hallani az ország egész területéről, hogy lopják a baromfit, de elvisznek kismacskákat is, jobb esetben pedig a kukát fosztogatják. A rókák az évnek ebben a részében portyáznak. A kis rókákat etetni kell, aztán később a már fiatal süldő rókák maguktól is megtanulják, hogy az udvarokban könnyen és biztosan jutnak táplálékhoz. Róka ügyben megosztottabbak az emberek, mint a vaddisznóknál. Két tábor van. Az egyik, hogy a rókák semmivel nem rosszabbak a kóbor kutyáknál, vagy a patkányoknál, sőt. Így aztán vannak, akik rendszeresen etetik őket, hordják nekik a csirkezúzát és a húsnyesedéket. A másik, hogy veszélyesek és kártékonyak.

Ezt a kis rókát Kajetán Jácint fényképezte Fonyód környékén. Fotó: Kajetán Jácint Photography

– Sokan vannak, akik a rajzfilm óta biztosak benne, hogy segíteni kell Vuknak, a kis rókának, de azok nincsenek tisztában azzal, hogy a rókák valójában milyen veszélyeket hordoznak – mondta Kemenszky Péter. – Bizony könnyen elkapják nemcsak a baromfikat, de a kiscicákat is és igaz ugyan, hogy a hatékony vakcinázás miatt a veszettség egészen elenyésző veszély, de ezektől az állatoktól rühességet, bolhát és bélférgességet kaphatnak a háziállatok.

Egyre több a vaddisznó a Balaton környéki nádasokban is. Vannak települések, amiket fenyegetnek, olyan sokan vannak Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap

Pár éve a siófoki kórházban azért kellett ellátni egy itt nyaralót, mert az egyik kempingben megharapta egy róka. Ez rendszerint akkor fordul elő, ha megijed az állat. A veszett rókák kevésbé támadnak mivel betegek, elesettek, ezt szokták félreérteni úgy, hogy szelídek. Ugyanakkor, ha nem sikerül megtalálni és lelőni a támadót. Nagyon hosszadalmas és fájdalmas injekció kúra vár a sérültre.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva