2019.07.24. 17:00
Kontrasztos alkotások a révfülöpi kortárs kiállításon
A Rév-Art Galériában nyílt meg G. Heller Zsuzsa szobrászművész és Gábor Áron festőművész együttes, Kontrasztok II. című tárlata. A művész házaspár munkáit Jerger Krisztina művészettörténész méltatta.

Bevezetőjében köszönetét fejezte ki a galéria tulajdonosai­nak, Bogdán Katalinnak és Szigetvári Györgynek, hogy megálmodták a kiállítássorozatot. Amint mondta, kortárs művészettel foglalkozni nem kifizetődő ma sem erkölcsileg, sem anyagilag. Amit ők csinálnak itt, az egy misszió. Hozzátette, hogy Heller Zsuzsa keramikus, de számára mégis szobrász. Sok év alatt kidolgozott egy speciális technikát, amely eléggé bonyolult rendszer.

Az alkotó erről úgy vallott, hogy nagyon szeret porcelánnal dolgozni nemcsak térben, hanem síkban is. Badacsonytomajon, a hegy tetején álló műtermében egy gipszlap és a porcelánmassza mellett csak a természetben található segédanyagokat használja. Például fakérget, vagy vastelepen lelt fémdarabokat, amelyeket aztán porcelánmasszában örökít meg.

— Porcelánképek, kisplasztikák, dísztárgyak, faliképek, használati tárgyak készítésére inspirálja a természet. Alkotásain megtaláljuk azokat a színeket, elemeket, amelyek Zsuzsit körbeveszik, amelyekből az ihletet nyeri. De a művészetnek nemcsak a gyönyörködtetés a feladata, hanem fontos az is, hogy elgondolkoztasson, valamire inspiráljon. Ennek ékes példája a Bábel című szobra, amely a bibliai történetet ábrázolja – hangsúlyozta Jerger Krisztina.

— A párbeszéd, a kommunikáció hiánya miatt dőlt össze a torony, ez az egyik alapgondolata a szobornak is, túl azon, hogy a felületkezelés, a finom szobrászi gesztusok rendet teremtenek. Egy másik, itt nem látható monumentális installációja a holokauszt emlékére született. Szerintem az az egyik fő műve, abban szintén a párbeszédre hívja fel a figyelmet. Áron pedig nonfiguratív festő.

Nekem gesztusfestő, ko­lorista. Intenzív színeket használ, különböző anyagokra dolgozik, de azon kevesek közé tartozik a művészek között, aki túl a művészi érzékenységen két lábbal áll a földön. Az itt bemutatott sorozatán fejek láthatóak. Áron a fejek-sorozatot a rendszerváltáskor kezdte készíteni, a párbeszéd hiányára utalva. A fejek egymással beszélnek, kapcsolat van köztük.

Ma visszatért a témához, mert aktuálisnak érzi, úgy véli, köztünk, mai emberek közt sincs párbeszéd – mondta Jerger Krisztina és arra kérte a látogatókat, hogy egy csendes délutánon térjenek vissza a galériába és szemléljék meg újra a képeket. A kiállítás július 28-ig látogatható.

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/veol.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva