Szalai Mariann | 2019.10.29. 10:00
Különleges, otthonos templom Révfülöpön
Az építészet egyik fő kérdése, hogy mi a legfontosabb egy épületben. Legyen kényelmes? Funkcionális? És ha az egy templom? Szakrális tér, vagy a harmónia és a béke szigete? A révfülöpi templom minden szempontból csodálatosan sikerült.

A Török József által tervezett épület illik a környezetbe, ideális a fekvése, helyi anyagból, a Balaton északi partján sokfelé látható vörös kőből készült. Egy, már meglévő, apró fa köré tervezték és építették, ami azóta is ott van, él és virul, sőt, sokat nőtt. A telket dr. Ottava Ignác özvegye ajándékozta az egyháznak. 1978-ban kezdték az építkezést, 1981-re lett kész. 1983-ban Ybl-díjat kapott érte a tervező.

Az oltár az ablak előtt helyezkedik el, ha kinyitjuk az ajtót, a hívek akár kint is misézhetnek.

Török Ferenc neve több templomhoz és más, vallásos épülethez kapcsolódik, munkáit szakmai körökben értékelik, a hívek pedig szeretik, ami egy templom esetében rendkívül fontos. Templomépítőnek is nevezik, pedig mást is nagyon szívesen tervez.

Szerinte az a legfontosabb, hogy a környezethez kell tervezni, nem pedig egy kész öltetet erőszakolni egy tájra. És még valami: Török Ferenc szerint manapság az a legfontosabb egy templomban, hogy otthonos legyen. Ahol jó lenni.

„A templomépítészet két lényeges alapra támaszkodik, egyrészt közösséget is akar teremteni, közösség számára létrehoz tereket, ugyanakkor a magányos embernek is helyet tud biztosítani. Minden jó templom valahol itt vizsgázik, hogy tudja-e ezt a kettős tért kifejezni. A templomépítészet különbözik a korok minden más művészetétől abban, hogy korunk minden más igényével szemben évszázadokra tud visszanyúlni.”

A révfülöpi templom olyannyira teljesíti ezt a küldetését, hogy nagyon könnyű nem észrevenni. Olyan, mint egy nyaraló, beleolvad a környezetbe. Sőt, tovább megyek: még terasza is van, ami talán frivol egy templom kapcsán, de ugyanakkor jó ott lenni. És ez a lényeg.

Aki itt szeretne esküdni, egész évben megteheti, de azért azt ajánlom, hogy az időjárást, mint faktort mindenképpen vegye figyelembe!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva