likeBalaton.hu | 2021.08.07. 22:11
Te átúsztad a Balatont?
A múlt szombatról mára halasztott 39. Lidl Balaton-átúszás első próbázói már kora reggel túlestek a gyors sportorvosi vizsgálaton, nyolc és kilenc óra között pedig már csobbant is első csapat a révfülöpi strandon.

A komoly járványügyi részvételi szabályozások ellenére közel 7000 induló vágott neki a megmérettetésnek.

Fotó: Németh Levente / sonline.hu

3 lehetőség

A népes mezőny ebben az évben már háromféle indulási lehetőségből választhatott.
A hagyományos és egyben legnagyobb népszerűségnek örvendő 5,2 kilométeres Révfülöp – Balatonboglár úszótávon több, mint 6200 fő vágott neki a tóátkelésnek. Debütált a Balaton-áthúzás, ahol ugyanezt a távot SUP-pal lehetett teljesíteni, egy az úszókkal párhuzamos folyosón – ebben a kategóriában több, mint 200 fő szállt vízre. Másodszor rendeztek féltávú úszást, Balatonboglári indulással és érkezéssel lehetett teljesíteni a 2,6 km hosszúságú eseményt – itt 500-nál is több résztvevő csobbant vízbe.

Fotó: Németh Levente / sonline.hu

Korai rajt

A rendezvényre az ország közel 800 településéről érkeztek nevezők, a résztvevők 47%-a hölgy. A vízhőfok reggel 23,5-24,8 fok volt, az első úszók 21 fokos reggeli időjárásban indulhattak, a nap folyamán 29-30 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála.

A kora délutánra jelzett változékony időjárásra való tekintettel az eredetileg tervezett időnél korábban rajtoltatták a résztvevőket. Amint elkészült a vitorlás hajók sorfala alkotta úszófolyosó – még fél nyolc előtt –, elindították a klasszikus átúszás résztvevőit. A távok teljesítését kizárólag 11:00 óráig lehetett megkezdeni.

Az előrejelzésnek megfelelően a 13:00 óra után felerősödő szél és a tarajos hullámzás miatt a szervezők közel száz, a szintidő határán úszó résztvevőt biztonsági okokból kiemeltek a vízből.

Fotó: Németh Levente / sonline.hu

A legjobbak

Az 5,2 km-es táv leggyorsabb teljesítője a férfiaknál Dom Attila 1:00:24-es, a nőknél Maisa Andrea 1:14:27-es idővel. A legidősebb résztvevő a 84 esztendős Runtág Tivadar fantasztikus, 2 óra 28 perces időeredménnyel. Patkás Tamás, alias Rocky Tomi, aki egy balesetben veszítette el lábait, hazánk egyetlen igazolt nyíltvízi para úszója 7. alkalommal, 2 óra 47 perces egyéni csúccsal teljesítette a Balaton-átúszást, amellyel a középmezőnyben végzett. Gurbán Béla az eddigi összes átúszást abszolválta, idén tehát 39. alkalommal úszta le az 5,2 km-es távot.

A Magyar Honvédség évtizedek óta együttműködő partnere az eseménynek, a szervezésben résztvevő katonák szívesen segítettek a nagy létszámú esemény lebonyolításában. Ezen túlmenően az Úszó Erőd közel 300 fős katonai kontingense az idei évben is teljesítette az 5,2 km-es távot.

Fotó: Németh Levente / sonline.hu

Jövőre jubilál a rendezvény; a 2022-es 40. Lidl Balaton-átúszás időpontja július 23. (esőnapok: július 24., 30., 31., augusztus 6., 7., 13., 14.)

Nézd meg, milyen volt az esemény percről-percre:

13:20

Mutatunk pár fotót a balatonboglári oldalról a délelőtt legjobb pillanataiból.

 

12:10

Elérhetővé váltak a féltáv és az áthúzás mezőnyének eddigi eredményei is. IDE kattintva lehet szemezgetni és keresni az ismerősöket.

11:40

A Kaposvári Sportiskola úszója Kardos Dániel is a leggyorsabbak között van 1 óra 11 perces idejével.

11:30

A teljes távot elsőként Jakab Balázs teljesítette, ahogy azt korábban írtuk. Ő 1 óra 13 perc alatt úszta át a Balatont, ám az eddigi adatok alapján a leggyorsabb úszó a férfiaknál a szombathelyi Molnár Marcell, aki 1 óra 4 perc alatt ért Balatonboglárra.

11:00

Mutatunk néhány képet a Révfülöpi oldalról.

Pillanatok – Révfülöp <3

#balatonátúszás #balatonáthúzás

Posted by Balaton-átúszás on Saturday, August 7, 2021

10:10

Megkereshetjük ismerősünket és megtudhatjuk elindult-e vagy célba ért-e már IDE kattintva. A kereséshez az úszó karszalagjának száma-, vagy amennyiben előregisztrált, neve alapján kereshető.

9:45

A féltávot teljesítők is vízbe szálltak már Balatonbogláron 8:30-kor.

9:30

A várható időjárás változásra való tekintettel a versenyközpont 10 óráig tart nyitva, tehát eddig az időpontig fel kell venni az úszáshoz szükséges karszalagot minden táv teljesítőjének. Legkésőbb 11 óráig el is kell rajtolniuk az indulóknak.

Posted by Balaton-átúszás on Friday, August 6, 2021

9:00

Idén először evezhetik át a Révfülöp-Balatonboglár távot SUP-on a jelentkezők. A Balaton-áthúzás indulói is evezőt ragadtak már reggel.

Balaton-áthúzás – már úton az első SUPosok is! 🙂

Posted by Balaton-átúszás on Friday, August 6, 2021

8:50

Összesítésben negyedikként, a nők közül elsőként úszta le az 5,2 kilométert Venczel Kincső 1 óra 18 perces idővel.

8:45

Jakab Balázs ért elsőként célba Balatonbogláron.

39. Lidl Balaton-átúszás 5,2 km úszás – START!

Posted by Balaton-átúszás on Friday, August 6, 2021

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva