Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny
Helyszín Révfülöp,
Időpont 2024. szept. 26. 10:00 - okt. 5. 16:00

– A jövő héten kezdődik a világ leghosszabb pontyhorgász versenye, a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH), amelyen 150 csapat versenyez – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában szombaton.

– A versenyen induló 150 csapat az a csapatszám, amelynek kellemesen és „jól meghorgászható” területeket tudnak biztosítani a Balaton partján. Az esemény a Balaton körül több ponton zajlik, 750 horgász versenyez. Ez a létszám egy kezelhető, jó versenyt tud biztosítani – mondta Fülöp Zoltán, a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny versenyigazgatója.

A Balaton a világ egyik legjobb pontyfogó vize

A tavalyi versenyen két 30 kilogramm feletti pontyot is jegyeztek ami kiemelkedő eredmény. A versenyen a halvédelem prioritást élvez. Mérettől függetlenül minden ponty élve visszakerül a vízbe.

– A Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny tízéves hagyományra tekint vissza. A megmérettetés fontos visszajelzés arról, hogy a Balaton halállománya hogyan alakult, amióta elindították ezt a programot. Az első versenyen egy 17 kilogrammos ponty volt a legnagyobb, mára már azonban 20-30 kilogramm felettieket jegyeznek a versenyen. Idén nyáron a nagy hőség ellenére nem apadt sokat a Balaton, a halállományt a forróság nem viselte meg, csupán a melegebb, sekélyebb vízből a mélyebb vízbe húzódott. Ez annak köszönhető, hgy a tó stabil oxigénháztartással rendelkezik – tette hozzá Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ezerhektáros háttér tógazdaságait nagyon megviselte az idei hőség.

Itt azokat a halakat szaporítják, amelyek később utánpótlásként kerülnek a Balatonba. Mint mondta, ezek a vizek egyméteres vagy csak 80 centiméteres átlagos vízmélységgel rendelkeznek, ebből még 40 centimétert veszítettek a szezonban, így nagyon nehéz a halak elhullását kiküszöbölni.

A verseny nulladik napja szeptember 26-án lesz Révfülöpön, a versenyközpontban, ahol kisorsolják a helyeket a versenyre.

A tényleges horgászverseny szeptember 27-én kezdődik: reggel 8 órától foglalhatják el helyeiket a csapatok, és 14 órakor kezdődik a versenyzés. A tiszta versenyidő 186 óra lesz. A Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny nemzeti verseny, amely kifejezetten magyar csapatoknak, magyar vízen, magyar horgászoknak szól.

 

Nyitókép: 20,6 kg-os ponty Keszthelyen, Szabó Bence fogása
Fotó: Balatoni Hal Facebook

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva