Krausz Andrea | 2022.05.21. 08:00
0-24 óráig kell fizetni a parkolásért Siófokon – itt vannak a részletek
A parkolást illetően Siófokon már beköszöntött a főidény. Május 15. és szeptember 15. között a szezonális parkolókban is fizetni kell. A hét összes napján, minden órában.

Május 15. és szeptember 15. között a turistáknak éjszaka is kell fizetni. A helyiek 50 százalékos kedvezményt kaphatnak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén belül.

Díjövezetek vannak és éjjel-nappali üzemmód

Fontos változás, hogy éjjel-nappali üzemmódra álltak át a fizetőparkolók. Két díjövezetbe sorolja az önkormányzat a közterületi parkolókat.

Május 15-től az I. díj­övezethez tartoznak a Balaton-parti frekventált területek is,

mint például a siófoki hajóállomásnál található nagy parkoló, ahol 480 forintot kell fizetni óránként.

A siófoki hajóállomási parkolóban is éjjel-nappal 480 Ft az óránkénti tarifa a hét minden napján
Fotó: Krausz Andrea

 

A Beszédes sétányon, valamint a Petőfi sétányon is fizetni kell az év ezen időszakában. Ezek nagy része a II. díj­övezetbe tartozik. Itt 360 forint az óránkénti tarifa.

Az önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy az I. díjövezetre megváltott jegyek érvényességi idejükön belül bármelyik önkormányzati közterületi parkolóban felhasználhatók, a II. díjövezetre váltott jegyek viszont nem érvényesek az I. díjövezetben. Legrövidebb várakozási idő: 15 perc. Ezen túlmenően a várakozási idő hossza nem korlátozott.

Pirossal jelölve az I. díjzóna, kékkel, a II. díjzóna
Ábra: siofok.hu


Ábra: siofok.hu

Ha nem váltasz jegyet a fizetős parkolókban

Mint írják, a fizető parkolók jogosulatlan használatért pótdíjat kell fizetni. A parkolójegyet mindig az első szélvédő mögött jól láthatóan kell elhelyezni.
A fizetési felszólítást és a befizetési postautalványt mindig

piros színű pótdíjtasakban helyezik el a szélvédőre az ellenőrző közterületfelügyelők.

A pótdíj kiszabásának időpontjától 5 percen belül megváltott parkolójegy, vagy elindított mobilparkolás ügyfélszolgálat felé 5 napon belül történő igazolása esetén a pótdíj törlésre kerül naptári évenként 2 alkalommal, amennyiben a gépjárműre nincs pótdíjtartozás.

A zöld rendszámosok is fizetnek

A belvárosban is figyelni kell, ugyanis a Kele utca és a Tanácsház utca sarkán található parkoló fizetőssé vált.

2022. március 1-től a zöld rendszámmal rendelkező, vagy a jogszabályi előírások alapján arra jogosult környezetkímélő járművek nem használhatják díjmentesen Siófok város fizetőparkolóit.

Ábra: siofok.hu

Bérletet bárki vehet

Havi vagy éves bérletet bárki vásárolhat, de a helyiek 50 százalékos kedvezményt kapnak, akárcsak a mobiltelefonnal megvásárolt jegyük árából is. Ennek az a feltétele, hogy a Polgármesteri Hivatalban található Városőrség irodájában regisztráljanak. (Vigyék magukkal a lakcímkártyájukat és a személygépkocsi forgalmiját!)

A 2022. március 1. után vásárolt bármilyen bérlettel (többféle bérlet-típus van) a város központjában lévő Városháza tér nagy parkolójában, valamint május 15. és szeptember 15. között a Hajóállomás Parkolóban és a Porecs téren

nem lehet parkolni.

Tehát a Városháza téren, szezonban pedig a Hajóállomás Parkolóban és a Porecs téren (a Gábor Dénes Fősikola keleti végén található) csak jeggyel, vagy mobillal tudunk parkolni. Mobillal a helyeiknek 50 százalék kedvezmény van itt is.

Forrás: siofok.hu

Amennyiben bérletet váltanál, itt tájékozódhatsz: https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/siofoki-parkoloberlet-gyorsan-es-egyszeruen-online

A siófoki parkolási rendeletet itt olvashatod végig: https://or.njt.hu/onkormanyzati-rendelet/583611

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva