Nem minden vendéglátóhelyen lehet egymillió forintot keresni havonta, és igen, egyes létesítmények akár ennyit is fizethetnek egy-egy szakmailag tökéletesen teljesítő séfnek, vagy főpincérnek. A diákmunkára ez nem vonatkozik, és persze az sem mindegy, hány napot van nyitva az adott üzlet.
A balatoni vendéglátósok már nagyon készülnek a turisták rohamára
A siófoki vállalkozó, Zoltán csak szezonálisan, vagyis kizárólag a nyári hónapokban tart nyitva és a pandémia végeztével megszűnő korlátozásokkal párhuzamosan kiemelkedően jó idényre számítanak. Csapata részben állandó, részben évről-évre új munkavállalókkal újul meg: a 8-9 főnyi személyzet elsősorban italokat, másodrészt édességeket szolgál fel a vendéglátóipari egységben. A dolgozók zöme 22-23 éves.
Vannak vállalkozók, akik bizakodóak az idei szezont illetően, hiszen óriási rohamra számítanak Siófokon. Egyelőre még csak felkészülnek a pünkösdi nyitásra. Ők sem egész évben, mindössze a három nyári hónapban fogadják éhező vendégeiket 4-6 fős csapatukkal.
8-11 órás műszakokban alkalmazza embereit, ennyit fizet
– Ők már csak a fiatalos lendületükből eredően is sokat akarnak keresni, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy megtalálják nálunk a számításukat – jegyezte meg Zoltán, az üzletvezető.
– Én is hallottam, hogy efféle ígéretekkel csábítják ide a szakembereket, és az a helyzet, hogy igazán nagy forgalmú helyeken ez valóban közel állhat a valósághoz, de a mi kilincsüket azért nem tépik egyfolytában az emberek, ugyanakkor
nem panaszkodunk, és versenyképes fizetést ajánlunk a lelkiismeretes munkáért.
A diákmunkát vállaló tanuló ne is álmodjon olyan magas bérezésről, amely határozott szakmai előképzettséget feltételez, sőt követel meg – folytatta Zoltán.
Szakember-hiány a vendéglátásban
– Diákok vannak bőven, szakember azonban nagyon kevés. A koronavírus-járvány miatt sokan elhagyták ezt a pályát, vagy már külföldön vállalnak munkát.
Egymillióért itt tizenhárom órás műszakokban kellene gürizni szabadnap nélkül, mindhárom nyári hónapban, ami annyira gyilkos tempó, hogy nem engedélyezem
– mondta a Zamárdiban halsütödét működtető Ákos.
– Fontos tudni, hogy a bérekkel egyenes arányban a bekerülési- és rezsi árak is jelentősen megemelkedtek, vagyis nekünk is drágábban kell árulnunk a termékeket – emelte ki a zamárdi vállalkozó.
Ami drágul, azt a vendéglátósok fizetik ki
– Ha valaki tapasztalt, tehát már sokadik idényét nyomja végig, akár hatszázezer forintot is megkereshet egy ilyen helyen – mondta egy tapasztalt, tizenkilenc éves veterán szakács, akinek munkaadói kétszáz forintos drágulással kalkulálnak, vagyis ezerhatszázkilencven forint helyett ezernyolcszázkilencvenért kínálják majd a kebabot.
Az alapanyagokat sújtó áremelésekkel természetesen minden étteremnek, fagyizónak és halsütödének fel kell vennie a harcot. Egymással pedig a versenyt.
A vendéglátósok várják, hogy hogyan indul be a szezon
– Ha valóban ér annyit a kollégánk munkája, egymilliónak a felét nálunk is megkeresheti egy munkavállaló – mondta el a szintén siófoki munkáltató Bence, aki mindezért mindössze az állam által engedélyezett napi nyolc órányi munkát követel meg a hét öt napján.
1,8 millióért dolgozni a Balatonnál?
Ennél jóval konkrétabban fogalmazott viszont a Zamárdi egyik pizzériáját tulajdonló Péter, aki indulatos temperamentuma miatt ugyan nem volt hajlandó kameránk elé állni, ám szívesen öntötte ki szívét.
– Annyira megőrjítette az embereket ez az egymillió, hogy az alatt már meg sem akarnak mozdulni.
A napokban hívott egy fővárosi szakács, hogy 1,8 millió forintért lejönne hozzám dolgozni, én meg köpni-nyelni nem tudtam. Mondtam neki, maradj ott, ahol vagy, ott vagy jó helyen
– mondta a vállalkozó.
Balatoni lángos: hitek és tévhitek.
Balatoni fagyi-körképünket itt találod.
Forrás: borsonline.hu
Nyitókép: Bach Máté/Magyar Nemzet